ART PROJECT #7: ΟΙ ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ «ΗΧΗΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ»

Δώστε προσοχή στους ήχους γύρω σας και καταγράψτε τους στο χαρτί ή στο sketchbook σας, ώστε να δημιουργηθεί ο δικός σας «ηχητικός χάρτης».

Λατρεύω το τρέξιμο. Είναι το μόνο είδος άσκησης που με έχει κρατήσει δραστήρια τα τελευταία 9 χρόνια. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας, μια ευκαιρία να τα πεις με φίλους ενώ αθλείσαι, μια ευκαιρία για ονειροπόληση, για κουβεντούλα με τον εαυτό σου.

Στις αρχές, έτρεχα μόνη με τα ακουστικά στα αυτιά, υπό τους ήχους των αγαπημένων μου μουσικών. Κάποια στιγμή ένας φίλος μου είπε ότι ποτέ δεν ακούει μουσική όταν τρέχει, γιατί του αρέσει να ακούει τον ήχο των βημάτων του στο χώμα. Τον κοίταξα περίεργα, αλλά είπα να το δοκιμάσω. Από τότε δεν έχω ξαναβάλει ακουστικά στα αυτιά μου όταν τρέχω.

Η συλλογή ήχων είναι πλέον απαραίτητο συστατικό για μένα προκειμένου να απολαύσω το τρέξιμο μακριά από την αστική ηχορύπανση. Έμαθα έτσι να αφουγκράζομαι τη φύση, να απολαμβάνω και να ηρεμώ με το θρόισμα των φύλλων στον Υμηττό, με το κελάηδισμα των πουλιών στο Άλσος Συγγρού, με τον ήχο των βημάτων μου πάνω στο χώμα στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ.

Πώς άλλαξε ο δικός μου ηχητικός χάρτης στην πρώτη καραντίνα

Στην πρώτη καραντίνα, την άνοιξη του 2020, ήμουν ήδη εξοικειωμένη με τους ήχους της υπαίθρου από τις μοναχικές μου διαδρομές τρεξίματος. Όταν ξαφνικά οι δρόμοι ερήμωσαν, συνειδητοποίησα ότι τέτοιοι ήχοι υπήρχαν ακόμα και στον κεντρικό δρόμο όπου βρίσκεται το σπίτι μου. Απλώς, απορροφημένη από την φρενήρη καθημερινότητα, ποτέ δεν τους παρατηρούσα. Η περιοχή που ζούμε μας είναι τόσο οικεία, ώστε συνήθως προσπερνάμε τις μικρές λεπτομέρειες που την κάνουν ξεχωριστή. Για πρώτη φορά, λοιπόν, την άνοιξη του ’20, άκουσα τόσα διαφορετικά κελαηδίσματα πουλιών στον κήπο μου, γαλήνεψα με τον ήχο του ανέμου, υπνωτίστηκα από την κίνηση των φύλλων. Πάτησα pause και απορρόφησα τους ήχους, βλέποντας τη γειτονιά μου μέσα από νέο πρίσμα μετά από πολλά χρόνια. Βοήθησε που είχε κοπάσει κι ο θόρυβος της κίνησης, θα πείτε, τόσοι τεχνητοί ήχοι που καλύπτουν συχνά τους άλλους. Προφανώς.

Ακόμα και τώρα, δώστε προσοχή σε όλα όσα μπορείτε να ακούσετε. Δοκιμάστε το, κλείστε τα μάτια, αφουγκραστείτε και καταγράψτε τους διαφορετικούς ήχους γύρω σας. Αρχικά στο μυαλό σας, κι έπειτα σε ένα κομμάτι χαρτί ή στο sketchbook σας, ώστε να δημιουργηθεί ο δικός σας «ηχητικός χάρτης». Οι ηχητικοί χάρτες είναι ένας πολύ δημιουργικός τρόπος για να ρίξουμε ρυθμούς και να συντονιστούμε με την περιοχή που βρισκόμαστε, εστιάζοντας όχι στο οπτικό αλλά στο ηχητικό ερέθισμα.

χάρτης

Τι θα χρειαστούμε για να δημιουργήσουμε έναν ηχητικό χάρτη

  • Ένα φύλλο χαρτί , το sketchbook σας, ή χάρτη της περιοχής όπου βρίσκεστε
  • Χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόρους, στιλό, ή όποιο άλλο εργαλείο γραφής επιθυμείτε
  • Προαιρετικά, κλωστές και χαρτιά για κολάζ
  • Άνετη περιβολή για βόλτα στην πόλη/περιοχή της επιλογής σας

Αφιερώστε μία ώρα, δύο, ή όσο χρόνο θέλετε. Περιπλανηθείτε σε μια περιοχή της επιλογής σας, ή μείνετε σταθεροί σε ένα σημείο. Παρατηρήστε την ατμόσφαιρα και τα συναισθήματα που σας προκαλεί. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι σε βουνό ή στην εξοχή, μπορεί να είναι στο κέντρο της πόλης. Αφεθείτε, χαλαρώστε, συλλέξτε ήχους και μετατρέψτε τους σε εικόνες. Αποτυπώστε τους στο χαρτί με μολύβι, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, τοποθετώντας τους σε σχέση με την δική σας θέση, χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα και σχήματα για τον κάθε ξεχωριστό ήχο.

Μπορείτε να σχεδιάσετε πάνω σε έναν έτοιμο χάρτη της περιοχής, ή ακόμα καλύτερα να φτιάξετε έναν δικό σας χάρτη από την αρχή. Σημειώστε τον εαυτό σας στο κέντρο, ζωγραφίζοντας ένα μίνι πορτρέτο σας, κολλώντας μια φωτογραφία σας, ή βάζοντας απλά μία κουκκίδα. Είστε το επίκεντρο του έργου και όλα από εδώ και πέρα θα τα σημειώνετε σε συνάρτηση με τον εαυτό σας. Εγωκεντρικό όσο δεν πάει.

χάρτης με σχέδια

Καταγράψτε τι ακούσατε και πού, ποιοι ήχοι σάς ηρεμούν και ποιοι σας εξιτάρουν, ποιους ήχους δεν αναγνωρίσατε και τι πιστεύετε ότι ήταν.

Αν μπορούσατε να αγγίξετε έναν ήχο, τι υφή θα είχε; Τι χρώμα θα βάζατε σε ένα ποδήλατο που διασχίζει με φόρα τον δρόμο; Τι σχήμα στο γουργούρισμα της γάτας, ή όταν σκούζει λες κι έχει μπει ο βελζεβούλης μέσα της; Στην κυρά Μαρία από δίπλα, που σιγοτραγουδάει ελαφρολαϊκά καθώς φτιάχνει γεμιστά, ταιριάζει ένα μοβ, γαλάζιο ή μήπως ένα κόκκινο της φωτιάς;

ηχητικός χάρτης

Μετατρέψτε τα συναισθήματα που σας προκαλεί ένας δυνατός θόρυβος ή μια μελωδία που ακούγεται από ένα ανοιχτό παράθυρο σε σχήματα και χρώματα πάνω στον χάρτη. Ανάλογα με την ένταση ενός ήχου ή το πόσο ευχάριστος ακούγεται στ’ αυτιά σας, προσαρμόστε το μέγεθος και το χρώμα του αποτυπώματός του στον χάρτη. Αν ο ηχητικός σας χάρτης αποτελείται από κουκκίδες, ένας δυνατός και ενοχλητικός ήχος μπορεί να απεικονιστεί με μια μεγάλη κόκκινη κουκκίδα, ενώ ένας απαλός ευχάριστος ήχος μπορεί να έχει μια πιο παλ απόχρωση. Ως τεχνική δεν είναι κάτι πολύπλοκο. Άλλωστε, όπως σε όλα τα artprojects μας, θα βρείτε στην πορεία τον τρόπο που σας ταιριάζει. Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει λέξεις για να περιγράψει αυτό που ακούει, άλλος να ζωγραφίσει, κάποιος τρίτος να χρησιμοποιήσει μόνο χρώμα και σχήματα.

Aφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να δημιουργήσει και να εξελίξει το έργο, εισάγοντας και άλλες τεχνικές. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε κολάζ, ή να χρωματίσετε τον χάρτη σας με ακρυλικά χρώματα ή ακουαρέλα. Προσθέστε λέξεις, υφάσματα, σύμβολα, ακόμα και φωτογραφίες από την περιοχή. Ενώστε τους ήχους μεταξύ τους με γραμμές ή με κλωστές για ένα 3D εφέ.

audio map

Συντονιστείτε με τη γειτονιά σας, συλλέξτε τους πιο ασυνήθιστους ή καθημερινούς ήχους και μετατρέψτε τους σε έναν χρωματικό χάρτη, που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα αφηρημένο «οπτικοακουστικό» έργο τέχνης.

Μοιραστείτε μαζί μας τους οπτικοποιημένους ήχους σας και ενωθείτε σε μια άτυπη συναυλία, στέλνοντάς μας τις δημιουργίες σας και όποιες απορίες έχετε. Γίνετε μέρος του OW Art Community, αντλήστε έμπνευση από έργα άλλων, μοιραστείτε τις ιδέες και τα σχόλιά σας, ανεβάστε τα στα social media με hashtag #OW_art.

Links για έμπνευση

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.