ART PROJECT #6: ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Όταν λέμε ότι κάποιος κρατάει ημερολόγιο, συνήθως εννοούμε ότι γράφει σε αυτό. Εμείς όμως σου προτείνουμε να κάνεις κάτι διαφορετικό. Να δημιουργήσεις το δικό σου εικαστικό ημερολόγιο, μετατρέποντας οποιοδήποτε ερέθισμα σε χρώματα, σχήματα και ό,τι άλλο χωράει η καθημερινότητα και η φαντασία σου.

Στο έκτο art project του OW θα χρησιμοποιήσουμε τεχνικές που έχουμε δοκιμάσει σε όλα τα προηγούμενα (και θα προσθέτουμε μελλοντικά από τα επόμενα), για να καταγράψουμε τις σκέψεις, τα όνειρα, τους φόβους και τις ιδέες μας σε ένα εικαστικό ημερολόγιο με δημιουργικό τρόπο. Το art journal είναι ένα προσωπικό ημερολόγιο αλλά και μια πηγή έμπνευσης – όλα σε ένα!

Είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε εφ’ όρου ζωής. Πώς είχαμε μικροί το «λεύκωμα» στο σχολείο; Εκείνα τα τετράδια που γεμίζαμε με αποκόμματα, αποφθέγματα, φωτογραφίες μοντέλων και «Μ+Κ=LOVE FOREVER». Ε, κάτι τέτοιο, αλλά στην πιο ενήλικη (ή και όχι) εκδοχή του. Μέσα από το εικαστικό μας ημερολόγιο, θα δώσουμε ώθηση στους ψιθύρους μέσα μας να βγουν στην επιφάνεια, κάνοντάς μας να τους προσέξουμε και να ανακαλύψουμε τις προοπτικές τους. Βάζοντας τις σκέψεις μας στο χαρτί με χρώμα, παιχνίδι εικόνων και φαντασία, εκφράζουμε το ασυνείδητό μας, αναγνωρίζουμε τη φωνή των ονείρων μας, το κάλεσμα της καρδιάς μας.

Η απόφαση να αγκαλιάσουμε τις σκέψεις και τα όνειρά μας μπορεί να αποδοθεί στο χαρτί με διαφορετικούς τρόπους για τον καθένα μας. Δεν υπάρχουν γενικές οδηγίες. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας art journal με όποιον τρόπο θέλετε και σας ταιριάζει. Με ζωγραφική, με κολάζ, χρησιμοποιώντας αναμνηστικά από ταξίδια ή αντικείμενα από τη φύση, εμπλουτίζοντάς το καθημερινά ή όποτε έχετε κέφι, γράφοντας ατάκες που σας αρέσουν, ποιήματα που σας αγγίζουν ή ακόμα και δικά σας στιχάκια, φυλάσσοντας εικόνες που σας εντυπωσιάζουν και σας εμπνέουν.

Για τον καθένα από εμάς ο τρόπος, τα μέσα και η ένταση της έκφρασης είναι διαφορετικά, και αυτό είναι το όμορφο στη δημιουργική διαδικασία. Κάποιος μπορεί να αρχίσει διστακτικά, με απλές πινελιές, θεωρώντας πως δεν έχει κάτι αξιοσημείωτο να εκφράσει. Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε την αφθονία των μικρών αλλά τόσο σημαντικών στιγμών στην καθημερινή ζωή, καταγράφοντας σταδιακά λεπτομέρειες που μπορεί αρχικά να φαίνονταν ασήμαντες, είναι αυτές όμως που κάνουν τη διαφορά. Όπως μια όμορφη κουβέντα από έναν φίλο, μια αγκαλιά.

εικαστικό ημερολόγιο

Κάποιος άλλος μπορεί να ξεκινήσει με έναν χείμαρρο χρωμάτων, εικόνων και υφών, βουτώντας μέσα στις αναμνήσεις και τα συναισθήματα. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ξεκινήστε όπως αισθάνεστε, ανακαλύπτοντας σιγά σιγά τον εσωτερικό σας κόσμο, καταγράφοντας τις πρώτες σκέψεις που σας έρχονται στο μυαλό. Κάθε μέρα προσπαθήστε να αποτυπώνετε στο χαρτί κάτι που σας προκάλεσε έντονα συναισθήματα, μια ιδέα που είχατε, μια κρυφή σας επιθυμία. Ο τρόπος που θα το αποδώσετε μπορεί να είναι από μια λέξη μέχρι ένα σκίτσο, από μια φωτογραφία ή ένα κομμάτι χαρτί μέχρι ένα κομμάτι από κάποιο παλιό κόσμημα. Η ιδέα είναι να αποδώσετε τα όνειρα, τις σκέψεις, τις ελπίδες σας, με όποιον τρόπο σας ταιριάζει. Εμείς απλά σας προτείνουμε κάποιες πρώτες τεχνικές για να χτίσετε το ημερολόγιό σας και αυτό που θέλουμε είναι να τις κάνετε δικές σας και να τις εξελίξετε βγάζοντας σε κάθε σελίδα την προσωπικότητά σας.

Tι θα χρειαστούμε για το δικό μας εικαστικό ημερολόγιο

  • Ένα sketchbook, Μoleskine ή ό,τι άλλο, με σκληρό εξώφυλλο και ωραίο χαρτί, ένα από αυτά τα τετράδια που βλέπουμε στα βιβλιοπωλεία και θέλουμε οπωσδήποτε να το αγοράσουμε και να το γεμίσουμε ιδέες, προβληματισμούς, όνειρα, χρώμα, και να βάλουμε μέσα του όλο τον εσωτερικό μας κόσμο με μία άκρως δημιουργική διάθεση. Αυτό.
  • Χαρτιά πολύχρωμα
  • Αποκόμματα από περιοδικά
  • Μαρκαδοράκια, ακρυλικά χρώματα ή νερομπογιές, κηρομπογιές
  • Ψαλίδι
  • Κόλλα
  • Οτιδήποτε επιθυμείτε να συμπεριλάβετε σε ένα αρτιστίκ ημερολόγιο

Kάθε σελίδα του art journal μπορεί να είναι διαφορετική, κάθε φύλλο και ένας νέος πειραματισμός. Με διαφορετικά υλικά, μολύβι σε μια σελίδα, στυλό σε άλλη, μαρκαδοράκια, κάρβουνο, ακρυλικά. Με διαφορετικές τεχνικές, κολάζ, σχέδιο ή και συνδυασμό. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε ένα έτοιμο τετράδιο που θα βρείτε στο εμπόριο, ή μπορείτε και να φτιάξετε το δικό σας από το μηδέν. Βρείτε διάφορα είδη χαρτιών, με διαφορετικά χρώματα και υφές. Στο YouTube υπάρχουν άπειρα βιντεάκια βιβλιοδεσίας για να τα ενώσετε όλα μαζί σε ένα μοναδικό sketchbook.

Ξεκινήστε συλλέγοντας  χαρτιά με όμορφα χρώματα, αποκόμματα από περιοδικά ή ακόμα και αποδείξεις. Με αυτά μπορείτε να φτιάξετε το φόντο στις σελίδες του ημερολογίου σας. Δημιουργήστε ένα απλό κολάζ, επιλέγοντας ένα χαρτί ως κεντρικό σημείο και χτίζοντας από κει τα υπόλοιπα. Δουλέψτε όπως στον πίνακα έμπνευσης στο 2ο project μας (Τι είναι moodboard και πώς να φτιάξεις το δικό σου). Μπορείτε να σκίζετε τα χαρτιά με το χέρι, αυτό δημιουργεί μια ωραία υφή και ενδιαφέρον στη σελίδα σας. Εμπλουτίστε το με αφηρημένες πινελιές με ένα πλατύ πινέλο. Χρωματίστε τις σελίδες με ακρυλικά χρώματα ή νερομπογιές – το κάθε χρώμα μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα συναίσθημα, στη διάθεση σας την συγκεκριμένη στιγμή. Φτιάξτε μια ελαφριά πρώτη στρώση και αφήστε τη να στεγνώσει. Προσθέστε μια δεύτερη στρώση με διαφορετικές πινελιές και πιο έντονα χρώματα.

art journaling

Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές από το 5ο art project (Ζωγραφίστε με καθημερινά αντικείμενα), φτιάξτε ένα φόντο πλούσιο σε χρώμα και υφές. Απλώστε το χρώμα με ένα ρολό, και δημιουργήστε αφηρημένα σημάδια και ενδιαφέρουσες υφές με bubble wrap, χαράξτε γραμμές με ένα καρφί ή μία οδοντογλυφίδα. Αφού στεγνώσει αυτή η στρώση, χρησιμοποιήστε κηρομπογιές και σχεδιάστε γεωμετρικά σχήματα ή σκόρπιες γραμμές. Κόψτε χρωματιστά χαρτιά σε άλλα σχήματα και κολλήστε τα έτσι, ώστε να καλύπτουν το ένα μέρος του άλλου. Με ένα μαρκαδοράκι γράψτε από πάνω τις πρώτες σκέψεις που σας έρχονται στο μυαλό, συναισθήματα, όνειρα.

εικαστικό ημερολόγιο

Με την πιστωτική σας κάρτα (να έχει λήξει, κατά προτίμηση!) απλώστε ακρυλικά χρώματα στη σελίδα σας αφήνοντας ένα κενό στο κέντρο, για να δημιουργηθεί ουσιαστικά μια χρωματιστή κορνίζα. Κόψτε λέξεις από ένα περιοδικό και φτιάξτε το δικό σας ποίημα κολλώντας τες στο εσωτερικό της κορνίζας.

art journaling

Κόψτε μια φωτογραφία και σχεδιάστε το περίγραμμα πάνω στη σελίδα σας. Ξεκινώντας από το περίγραμμα, βάλτε νερομπογιά ή αραιωμένα ακρυλικά και φυσήξτε τα με ένα καλαμάκι, ώστε να δημιουργηθούν χρωματιστά ρυάκια. Χρησιμοποιήστε έντονα, ζωντανά χρώματα. Κολλήστε τη φωτογραφία που είχατε επιλέξει μέσα στο σχεδιασμένο περίγραμμα. Γράψτε μια λέξη, μια ατάκα σχετική με τη φωτογραφία, με μια δική σας γραμματοσειρά ή χρησιμοποιώντας στένσιλ και σφραγίδες.

εικαστικό ημερολόγιο

Επιλέξτε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός δικού σας ανθρώπου και «πειράξτε» τη φτιάχνοντάς του καινούργια ρούχα, με εμπριμέ χρωματιστά χαρτιά ή φύλλα χρυσού. Κολλήστε ένα κομμάτι ρυζόχαρτο πάνω στο οποίο έχετε σχεδιάσει μια φούστα, έναν φιόγκο για τα μαλλιά ή ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ζωγραφίστε του μαλλιά, κεντήστε ένα φωτοστέφανο πάνω από το κεφάλι του. Ξαναζωντανέψτε έτσι μια θαμμένη ανάμνηση.

art journal

Γράψτε σκόρπιες αρνητικές σκέψεις, σκέψεις που φοβάστε να παραδεχτείτε ακόμα και στον ίδιο σας τον εαυτό, οτιδήποτε θέλετε να βγάλετε από το μυαλό σας. Γράψτε τες βιαστικά, χωρίς σταματημό, αδιαφορώντας για τον γραφικό σας χαρακτήρα, απλά πετάξτε τες σε μια κόλλα χαρτί, χωρίς πλάνο και σκοπό. Όταν τελειώσετε, καλύψτε τις λέξεις βουτώντας τα δάχτυλα σας σε ακρυλική μπογιά και απλώνοντάς τη στο χαρτί. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά χρώματα που σας προκαλούν ηρεμία και αίσθημα γαλήνης. Αφού στεγνώσει το χρώμα, ζωγραφίστε από πάνω με μαρκαδόρο μικρά ή μεγάλα, αφηρημένα ή γεωμετρικά σχήματα, σε μια συνεχή ροή. Με αργές κινήσεις, τώρα, καλύψτε μεγάλο μέρος της επιφάνειας του χαρτιού με τα σχήματα, σε ένα είδος ζωγραφικού διαλογισμού. Αφιερώστε χρόνο σε αυτή την διαδικασία, προσπαθώντας να συνδεθείτε με τα συναισθήματα σας.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ημερολόγιο ή πολλά μικρά θεματικά. Να τα κρατήσετε και να ανατρέχετε συχνά σε αυτά ή, όταν τα τελειώνετε, να τα βάζετε στην άκρη και να προχωράτε μπροστά. Ό,τι κι αν ταιριάζει στον καθένα, μέσα από αυτές τις τεχνικές σκοπός μας είναι να αγκαλιάσουμε τα συναισθήματά μας, τη χαρά, τον πόνο, τον θυμό, την αγάπη, και να τα εκφράσουμε εικαστικά χρησιμοποιώντας στοχευμένα κείμενα και δυνατές εικόνες.  Να απελευθερωθούμε δημιουργικά από ό,τι μας παγιδεύει, να ξεδιπλώσουμε τα συναισθήματά μας, να τα επεξεργαστούμε και να τα αποδεχτούμε.

Links για έμπνευση

Παρότι το εικαστικό ημερολόγιό σας είναι κάτι άκρως προσωπικό, θα χαρούμε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας όποιες σελίδες του επιθυμείτε. Γίνετε μέρος του OW Art Communityστέλνοντάς μας τις δημιουργίες σας και όποιες απορίες έχετε. Αντλήστε έμπνευση από έργα άλλων, μοιραστείτε τις ιδέες και τα σχόλιά σας, ανεβάστε τα στα social media με hashtag #OW_art.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.