Ελένη Καστρινογιάννη

ART PROJECT #3: EXPERIMENTAL PHOTOGRAPHY

Έχετε επιχειρήσει ποτέ να πειραματιστείτε φωτογραφικά; Να δοκιμάσετε μια πιο αφηρημένη, πειραματική προσέγγιση; Καλώς ήρθατε στον κόσμο της experimental photography!

Φτάσαμε αισίως στο τρίτο art project του OW και έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί από την όρεξη, τις ιδέες και τις δημιουργίες σας! Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, θα πάρουμε λίγη βοήθεια από την τεχνολογία, με τις φωτογραφικές μηχανές ή τα κινητά μας τηλέφωνα να γίνονται τα βασικά μας εργαλεία έκφρασης. Στόχος του τρίτου project είναι να κάνουμε experimental photography, δηλαδή να φωτογραφίσουμε την πόλη, το χωριό, τη γειτονιά, το σπίτι, τους φίλους, τα αντικείμενά μας με εναλλακτικό τρόπο.

Σίγουρα δεν πρόκειται για σεμινάριο φωτογραφίας. Δεν θα σας μάθω για φακούς και εξοπλισμό, ούτε για βάθος και καμπυλότητα πεδίου, για διάφραγμα και φωτομέτρηση.

Επίσης, πρωταρχικός στόχος δεν είναι να ανεβάσουμε τις φωτογραφίες στο Instagram (αν και θα χαρούμε να τις δούμε με #OW_art), δεν μας νοιάζει να είναι καλλιτεχνικές, δεν θα τις χρειαστούμε για να φτιάξουμε portfolio και σίγουρα δεν μας πειράζει αν είναι κουνημένες.

experimental photo
Ελένη Καστρινογιάννη

Εδώ που τα λέμε, όσο πιο κουνημένες είναι τόσο το καλύτερο! Βγάλτε φωτογραφίες έξω από τα συνηθισμένα. Δεν θέλουμε τοπία, θέλουμε κίνηση, χρώμα, υφές, ένταση, δημιουργική φωτογραφία.

Μέσα από το project της πειραματικής φωτογραφίας, θα δείτε τον κόσμο μέσα από μια άλλη ματιά, εστιάζοντας στο δέντρο περισσότερο από το δάσος. Θα σας δώσω κάποιες ιδέες για το πώς να πειραματιστείτε φωτογραφικά, αλλά φυσικά όλο αυτό δεν θα έχει πλάκα αν δεν βάλετε κι εσείς τη φαντασία σας να δουλέψει, απαθανατίζοντας αντικείμενα όσο πιο μη-παραδοσιακά γίνεται.

Art project: experimental photography
Ελένη Καστρινογιάννη

Τα τελικά φωτογραφικά σας έργα θα μπορούν να σταθούν από μόνα τους σαν εναλλακτικά έργα τέχνης ή να χρησιμοποιηθούν σε κάποιο κολάζ ή έργο μεικτής τεχνικής.

Τι θα χρειαστούμε για experimental photography

  • Μια φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό τηλέφωνο με φωτογραφική μηχανή
  • Αρκετό χώρο στη μνήμη (το μηνυματάκι «not enough storage» καλό θα ήταν να μην εμφανιστεί)
  • Μια βόλτα στην πόλη (ή και μέσα στο σπίτι)
  • Διαφορετικές εστίες φωτός
  • Διαφανή χαρτιά

Θα ασχοληθούμε με την αφηρημένη, πειραματική, εννοιολογική, μη παραστατική –όπως θέλετε πείτε τη– φωτογραφία. Τη φωτογραφία, δηλαδή, που δεν έχει άμεση σχέση με τον ορατό κόσμο.

Αφηρημένη, γιατί αφαιρούμε κάθε ρεαλιστική απεικόνιση, δημιουργώντας λήψεις που ιντριγκάρουν τον θεατή με τη χρήση του χρώματος, του φωτός, της υφής, του σχήματος και της φόρμας.

Φωτογραφίζοντας τη λεπτομέρεια

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να δημιουργήσουμε αφηρημένες εικόνες είναι μέσω της απομόνωσης. Όχι της δικής μας, αλλά των λεπτομερειών σε μια εικόνα, που συνήθως περνούν απαρατήρητες. Κάντε ζουμ σε συγκεκριμένα σημεία που σας προκαλούν ενδιαφέρον, έτσι ώστε η αρχική μορφή του αντικειμένου να μην είναι πλέον αναγνωρίσιμη και να διακρίνετε απλά χρώμα, φιγούρες, κίνηση, γραμμές, δίνοντας σημασία οπτικά στη λεπτομέρεια παρά στο αντικείμενο.

Art project: experimental photography
Ελένη Καστρινογιάννη

Φωτογραφίστε το νερό, ρίξτε μέσα χρώμα σε σκόνη, λάδι, χώμα, χρυσόσκονη, και κάντε το κλικ καθώς διαλύονται. Τσαλακώστε χαρτιά και φωτογραφίστε τα από πολύ κοντά, πειραματιστείτε με τον φωτισμό και την τοποθέτησή τους δημιουργώντας αφηρημένα τοπία, βουνά, θάλασσες, λιβάδια.

Παίξτε με το φως

Χρησιμοποιήστε το φως, βγάλτε φωτογραφίες κόντρα στον ήλιο, απαθανατίστε τις ακτίνες του και το πώς περνά μέσα από τις γρίλιες των παντζουριών. Τραβήξτε την αντανάκλαση του φωτός από ένα λαμπατέρ πάνω σε διαφορετικά υλικά – γυαλί, ξύλο, χαρτί.

Kλείστε τα φώτα, ανάψτε έναν φακό και κουνήστε τον πάνω κάτω, δεξιά αριστερά, κυκλικά, με αφηρημένες κινήσεις, βγάζοντας ταυτόχρονα φωτογραφίες.

φως και κίνηση
Ελένη Καστρινογιάννη

Φωτογραφίστε την τηλεόραση ενώ κουνάτε τη φωτογραφική μηχανή. Βγείτε στον δρόμο και απαθανατίστε τα φώτα των αυτοκινήτων καθώς τρέχουν προς τα εσάς ή όταν απομακρύνονται.

Αποτυπώστε την κίνηση

Βγείτε από το σπίτι, περπατήστε με την κάμερα στο χέρι και απλά κάντε κλικ χωρίς να κοιτάτε τι τραβάτε. Κάντε σβούρες σαν δερβίσηδες τραβώντας φωτογραφίες.

Art project: experimental photography
Ελένη Καστρινογιάννη

Κρατήστε την κάμερα ανάποδα, μπείτε στο λεωφορείο και φωτογραφίστε την πόλη εν κινήσει.

Βγάλτε φωτογραφίες πετώντας την κάμερα ψηλά. Don’t try this at home, αλλά αν το κάνετε (με δική σας ευθύνη πάντα), βρείτε ένα ασφαλές σημείο όπως πάνω στο κρεβάτι, ή –γιατί όχι;– πάνω από την πισίνα/θάλασσα, αν έχετε αδιάβροχη κάμερα και πετάξτε τη φωτογραφική μηχανή 10-20 εκατοστά ψηλά.

Τραβήξτε πρόσωπα ενώ τρέχουν, χορεύουν, κουνιούνται. Ενισχύστε την παράνοια της κουνημένης φωτογραφίας βάζοντας κάποιο ψυχεδελικό background ή χρησιμοποιώντας φίλτρα για να την υπερφωτίσετε.

Εστιάστε σε υφές

Παρατηρήστε τη φύση γύρω σας και συλλέξτε φυσικές υφές, φωτογραφίζοντας από πολύ κοντά τους κορμούς των δέντρων, το χώμα, τις πέτρες, τα φύλλα, τα λουλούδια.

λουλούδι κοντινό
Ελένη Καστρινογιάννη
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον φωτογραφικά μπορεί να έχει και μια φθαρμένη επιφάνεια, όπως ένας τοίχος, μια παλιά πόρτα, ακόμα και τα ταλαιπωρημένα ελληνικά πεζοδρόμια.

Αλλάξτε οπτική

Βγάλτε τα δέντρα από τη ρίζα προς τα πάνω, τα λουλούδια από πολύ κοντά, ώστε να μπλέκονται τα χρώματα και να δημιουργείται μια πολύχρωμη θολούρα.

δέντρο
Ελένη Καστρινογιάννη
Στο σπίτι, φωτογραφίστε ένα αντικείμενο από διαφορετικές οπτικές γωνίες, με άλλα αντικείμενα να παρεμβάλλονται, ή με τις αντανακλάσεις αντικειμένων πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες.

Δώστε έμφαση στο χρώμα

Αναζητήστε επιφάνειες που φαινομενικά δεν έχουν κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όπως τοίχους, πόρτες και παράθυρα που εμφανίζουν χρωματικές διαβαθμίσεις ή κάποιο έντονο, ενιαίο χρώμα, το οποίο κάνει κοντράστ με μια διπλανή επιφάνεια.

color block experimental photography
Ελένη Καστρινογιάννη
Δώστε έμφαση στο χρώμα και όχι στο ρεαλιστικό αντικείμενο, χρησιμοποιήστε το χρώμα ως το μέσο αντίληψης του μη ορατού.

Βάλτε φίλτρα

Φτιάξτε αυτοσχέδια φίλτρα τοποθετώντας διάφανα χαρτιά μπροστά από την κάμερα και φωτογραφίστε αντικείμενα ή και ανθρώπους μέσα από αυτά, παρατηρώντας πώς αλλοιώνονται. Μέσα από σελοφάν, ριζόχαρτα, σακούλες, μέσα από ένα ποτήρι, ένα διάφανο βάζο.

Αφήστε τη φωτογραφική σας μηχανή χωρίς να κάνει focus, δημιουργώντας μια θολούρα που προσδίδει μια ονειρική αίσθηση στη φωτογραφία.

λουλούδια κοντινό
Ελένη Καστρινογιάννη

Αλλάξτε φίλτρα στη μηχανή, βγάλτε φωτογραφίες ασπρόμαυρες ή με πολύ έντονο χρώμα. Κροπάρετέ τες επιλέγοντας το κομμάτι που έχει για εσάς το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Art project: experimental photography
Ελένη Καστρινογιάννη

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες για το πώς να πειραματιστείτε με τη φωτογραφία. Από κει και πέρα, οι επιλογές είναι ανεξάντλητες, αρκεί να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη. Αφιερώστε χρόνο να μελετήσετε το αποτέλεσμα των φωτογραφικών σας πειραματισμών στον υπολογιστή.

Σίγουρα κάποιες απόπειρες θα είναι για τα σκουπίδια (αν και οτιδήποτε είναι ένα δυνητικό έργο τέχνης με την κατάλληλη παρέμβαση), κάποιες άλλες όμως θα είναι μικρά αριστουργήματα.

Καλωσορίσατε στον κόσμο της πειραματικής φωτογραφίας. Ανυπομονώ να δω τις δημιουργίες σας!

Links για έμπνευση

Γίνετε μέρος του OW Art Community στέλνοντάς μας τις δημιουργίες σας και όποιες απορίες έχετε. Αντλήστε έμπνευση από έργα άλλων, μοιραστείτε τις ιδέες και τα σχόλιά σας, ανεβάστε τα στα social media με hashtag #OW_art.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.