Despoina Charitonidi & Niki Danae Chania

ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΣΕ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ

Το Xeno Festival, ένα διαθεματικό πρότζεκτ για τη σύγχρονη τέχνη, καλεί τους επισκέπτες σε ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό «ταξίδι» στο χωριό Σίγρι της Λέσβου. Ένα τοπικό διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ που επιχειρεί να διαπραγματευτεί της έννοιες της «ανθεκτικότητας» και του «χρόνου».

Αν βρίσκεσαι αυτές τις μέρες στο νησί της Λέσβου, αξίζει να επισκεφτείς ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται μέχρι τις 13 Αυγούστου στο χωριό Σίγρι στο δυτικό τμήμα του νησιού. Ένα φεστιβάλ σε απρόσμενο τόπο με απρόσμενα μέσα που επιδιώκει να ανοίξει συζητήσεις για το «παράξενο» και το «ξένο», να ανατρέψει την παγιωμένη αντίληψη του τουρισμού και γενικότερα «να πάει ένα βήμα παραπέρα», όπως είπε στο OW η επιμελήτρια, Χριστίνα Ινώ Αποστόλου.

Πρόκειται για το Xeno Festival, ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά και έχει ως κύρια πρόθεσή του «να δημιουργήσει χώρο για την παρουσία καλλιτεχνικών δράσεων σε έναν τόπο σαν το Σίγρι», όπως συμπλήρωσε η κα Αποστόλου. «Είναι πράγματι φέτος η πρώτη χρονιά, ελπίζω και σε επόμενες με διαφορετικές θεματικές και νέα μέσα».

Κεντρικό θέμα για φέτος είναι η «ανθεκτικότητα». «Το φεστιβάλ επιδιώκει να μας μιλήσει για την ανθεκτικότητα μέσα από διάφορα μέσα, με ιδιαίτερους τρόπους, ίσως πιο ποιητικούς. Πρόκειται για έναν πολύ ευρύ όρο με παραπομπές που αφορούν από την ανθεκτικότητα ενός υλικού έως και την ανθεκτικότητα της ψυχικής υγείας. Ζούμε σε μία εποχή απώλειας και καταστροφών, η ανθεκτικότητα που μας προτείνει το κυρίαρχο θα ήθελε την αμέριστη ανοχή μας, να αντέχουμε, να παραμένουμε ακέραιες, παντοδύναμες, λειτουργικές και αμετακίνητες παρά τον πόνο και την έλλειψη».

Xeno Festival
Olga Saliampoukou

Παράλληλα, το φεστιβάλ επιδιώκει να βρεθεί σε μια «συνεχή διαπραγμάτευση με τον χρόνο». Ο χώρος πραγματοποίησής του –ένα μέρος του διεξάγεται στο γεωπάρκο απολιθωμάτων Πλάκας– μεταξύ άλλων επιχειρεί να ανοίξει μια συζήτηση για τη σχέση του αρχαιότερου με το νεότερο. «Ποιο είναι το "πιο παλιά" που μπορούμε να σκεφτούμε; Οι άνθρωποι φτάνουμε μέχρι ένα σημείο, πιο πίσω παύουν να υπάρχουν αναφορές ώστε να τις αναπαράγουμε στη σκέψη μιμητικά. Λειτουργεί μόνο η επιστήμη και η φαντασία», σχολιάζει η επιμελήτρια του φεστιβάλ.

Απολιθωμένος κορμός δέντρου
Απολιθωμένος κορμός δέντρου από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. iStock
Απολιθωμένος κορμός δέντρου από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.

Τι να περιμένει ο επισκέπτης

«Τοποθετημένα ανάμεσα στους κορμούς του γεωπάρκου απολιθωμάτων της Πλάκας εκτίθενται έργα καλλιτεχνών σύγχρονης τέχνης. Η έκθεση καλεί τους επισκέπτες ακολουθώντας τους ειδικά διαμορφωμένους περιπατητικούς διαδρόμους να οδηγηθούν σε όλες τις θέσεις των έργων και των απολιθωμάτων καθώς και στην παράκτια ζώνη του πάρκου, που δεσπόζει και ο ιδιαίτερα εντυπωσιακός κατακείμενος απολιθωμένος κορμός δέντρου, μήκους 14 μέτρων», διαβάζουμε στην ανακοίνωση του φεστιβάλ. Παράλληλα, στην πλατεία, την αγορά και άλλες τοποθεσίες του χωριού πραγματοποιούνται performances, εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, ομιλίες καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Xeno Festival
Dimitris Tabakis

Η αλληλεπίδραση επισκέπτη – έργων τέχνης του φεστιβάλ

Η συνεργασία και η συμμετοχή της κοινότητας είναι ζωτικής σημασίας ιδιαίτερα σε τοπικές εκδηλώσεις. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ρώτησα την κα Αποστόλου τι είδους εμπειρίες ή αλληλεπιδράσεις ελπίζει ότι θα έχουν οι επισκέπτες με τα έργα τέχνης και τις εγκαταστάσεις στον χώρο.

«Ελπίζω στα θετικότερα, δεν έχω λόγο να πιστεύω το αντίθετο. Ελπίζω σε ορθάνοιχτα μάτια παιδιών και τεταμένο ενδιαφέρον ενηλίκων. Η συνεργασία και η συμμετοχή τοπικών παραγόντων ήταν ζητούμενο εξαρχής. Η πρόθεση για αυτή την διοργάνωση επικοινωνήθηκε πριν αρχίσει να τρέχει το έργο. Μέρος της διαδικασίας ήταν ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όποιο άτομο της κοινότητας ήθελε να συνδεθεί με αυτό που θα συμβεί. Συζητήσαμε, ανταλλάξαμε διαθέσεις και επιβεβαιώσαμε ότι η κοινότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διοργάνωσης όσο και η ίδια της κοινότητας. Η σχέση των δύο παραμένει σταθερό σημείο ενδιαφέροντος».

φεστιβάλ Xeno Festival

Μερικές φορές η διατήρηση μιας ισορροπίας ανάμεσα στην καλλιτεχνική ελευθερία και στο πόσο κατανοητά μπορούν να γίνουν τα έργα από το κοινό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης. Ρωτήσαμε την κα Αποστόλου πώς κατάφεραν να πετύχουν αυτή την ισορροπία και να κάνουν το φεστιβάλ ελκυστικό τόσο για τους λάτρεις της τέχνης όσο και για τους περιστασιακούς επισκέπτες.

Xeno Festival
Olga Saliampoukou

«Είναι πάντα πρόκληση η διατήρηση αυτής της ισορροπίας. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει παραγωγή που να μην την απασχολεί αυτή η ισορροπία ακόμα και αν φαινομενικά αδιαφορεί. Αυτό αφορά τη θέση του καλλιτέχνη ή του έργου που είναι σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και την κοινότητα. Στην προκειμένη περίπτωση, το Xeno Festival παρέμεινε σε συνεχή αναζήτηση αυτής της ισορροπίας. Χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτή η ισορροπία θα βρισκόταν απαραίτητα στη μέση.

«ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ, ΦΙΛΟΞΕΝΟ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ, ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ».

»Μια αρχική σύμβαση ήταν να είναι το Χeno ένα φεστιβάλ προσβάσιμο, με διάθεση να προκαλέσει ενδιαφέρουσες εικόνες, διάλογο και όχι αντιδράσεις, με ειλικρινείς προθέσεις, events και έργα που είναι σε θέση να συνδέσουν κόσμο πρότερα αμήχανο με τη σύγχρονη τέχνη. Να λέει την ιστορία του ανεξάρτητα με το αν θα χαίρει πλήρους αποδοχής. Κινήθηκα ανά τόπους σχεδόν διαισθητικά. Γνωρίζοντας ότι η εμπειρία της σύγχρονης τέχνης είναι κάτι συχνά ανοίκειο. Ένα φεστιβάλ μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Να είναι ελκυστικό, φιλόξενο, ενδιαφέρον, εντυπωσιακό, ουσιαστικό. Στην προκειμένη περίπτωση, στόχος ήταν να επιτραπούν όλα τα παραπάνω, όπως και τα αντίθετα και τα ενδιάμεσα».

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 09 έως τις 13 Αυγούστου 2023. Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.