© Koen Van Damme

ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ, ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΓΥΡΩ ΤΟΥ

Ένα μικρό σπίτι στο Βέλγιο αντιστρέφει τους κανόνες με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη διαταράσσει την αρμονία της γειτονιάς.

Όταν περπατάς στις πυκνοχτισμένες γειτονιές της Αθήνας, πολλές φορές συναντάς εντελώς ετερόκλιτα σπίτια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σαν να μην ενδιαφέρεται κανείς για το αισθητικό σύνολο. Θα μου πεις, αν θες χτίσεις ένα σπίτι, μια πολυκατοικία ή γενικά ένα κτήριο, γιατί να το κάνεις να ταιριάζει με το διπλανό, αν το διπλανό δεν σου αρέσει;

Το σκεφτόμουν πρόσφατα βλέποντας μια ανεγειρόμενη πολυκατοικία στο Παγκράτι. Αν εστιάσεις μόνο σε αυτήν, βλέπεις ένα κτήριο με άποψη, που μπορεί να σου αρέσει μπορεί και όχι. Αν όμως το δεις σε σχέση με ό,τι προϋπήρχε εκατέρωθεν, είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα. Τόσο ψηλό, ώστε διακρίνεται στον ορίζοντα ακόμα και από το Καλλιμάρμαρο, με τους ηλιακούς σε πρώτο –άτεχνο– πλάνο.

Για μένα, και η συνολική αισθητική έχει σημασία. Ναι, να χτίσεις κάτι δικό σου που σου αρέσει και καλύπτει τις ανάγκες σου. Αλλά αξίζει να αφιερώσεις λίγη σκέψη και στη μεγάλη εικόνα. Αυτό ακριβώς έκανε το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Farris, σχεδιάζοντας ένα σπίτι στη βελγική πόλη Humbeek, την οποία διατρέχει ένα κανάλι.

Σπίτι στο κανάλι
© Koen Van Damme

Το μικρό σπίτι στο κανάλι

Το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το Canal House είναι μόλις 89 τ.μ. και φιλοξενούσε ένα σπίτι που κατεδαφίστηκε. Οι εξωτερικές αναλογίες του νέου σπιτιού «απηχούν» το παλιό και ταιριάζουν με το διπλανό του. Η χρήση παρόμοιου τούβλου δημιουργεί επίσης μια αίσθηση συνέχειας. Ως προς τα υπόλοιπα, έχουν έρθει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω.

είσοδος
© Koen Van Damme

Τα παρακείμενα σπίτια έχουν τους χώρους υποδοχής στο κάτω επίπεδο και αποκλείουν τη θέα στο κανάλι με κουρτίνες για λόγους ιδιωτικότητας. Στο Canal House, το κάτω επίπεδο (73 τ.μ.) περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια, μπάνιο και WC, με μια διάταξη τέτοια, που επιτρέπει στο φυσικό φως να μπαίνει χωρίς να υπάρχει παράθυρο προς τον δρόμο.

υπνοδωμάτιο
© Martino Pietropoli

Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μια πολύ μικρή αυλή στην είσοδο, την οποία ο αρχιτέκτονας Giuseppe Farris εμπνεύστηκε από παραδοσιακούς περίκλειστους ιαπωνικούς κήπους. Μια δεύτερη μικρή αυλή στην πίσω πλευρά του σπιτιού εξασφαλίζει ανοίγματα και από εκεί.

σαλόνι
© Martino Pietropoli

Δωμάτιο με θέα

Το πάνω επίπεδο του Canal House (62 τ.μ.) περιλαμβάνει ενιαίο σαλόνι και τραπεζαρία, με άνοιγμα στη βεράντα, που επεκτείνει τον χώρο προς τα έξω και επιτρέπει στους ενοίκους του να έχουν απρόσκοπτη θέα.

μπάνιο
© Martino Pietropoli

Εκείνο που εισπράττεις ως αίσθηση είναι μια ισορροπία. Ισορροπία ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, το παλιό και το νέο, το μέσα και το έξω, που επιτυγχάνεται με καλά μελετημένους όγκους και τους μεταξύ τους συσχετισμούς.

σπίτι
© Studio Farris Architects

Έτσι, η οικογένεια για την οποία χτίστηκε το σπίτι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έκανε «το δικό της», χωρίς το αποτέλεσμα να προσβάλλει κανέναν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.