© Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

ΤΟ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Το βιβλιοπωλείο Brac, στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, εκτός από βιβλία προσφέρει και φαγητό, συνδυάζοντας τα επαγγέλματα και τις δημιουργικές ανησυχίες των ιδιοκτητών του.

Εκτός από την κλασική σημασία που έχει το επίθετο «νόστιμο» όταν μιλάμε για φαγητό, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να δηλώσουμε πως κάτι έχει γίνει με καλαισθησία. Στην περίπτωση ενός βιβλιοπωλείου στη Φλωρεντία, ισχύουν και τα δύο. Γιατί το Brac είναι ένα καλαίσθητο βιβλιοπωλείο που σερβίρει και φαγητό.

Αυτό είναι το concept από το 2009, όταν πρωτάνοιξε στη Via dei Vagellai, πολύ κοντά στην πολυσύχναστη Piazza della Signoria και την Πινακοθήκη Ουφίτσι.

Τότε, για την ακρίβεια, ήταν «βιβλιοπωλείο με κουζίνα», συνδυάζοντας τα ενδιαφέροντα των ιδιοκτητών: του Sacha Sandri Olmo, που είναι σεφ ειδικευμένος στη χορτοφαγική και vegan κουζίνα, και της –συντρόφου του– Melisa Di Nardo, που είναι βιβλιοθηκάριος, φανατική βιβλιόφιλη και φιλότεχνη. Η δημιουργία του Brac ήταν για κείνους μια «πράξη αντίστασης» ενάντια στην τουριστικοποίηση της πόλης.

Brac
© Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

Το δηλώνει και η φιλοσοφία του καταστήματος: «Σε μια κοινωνία όπου τα πάντα φαίνεται να εκπίπτουν σε κοινά αγαθά και οι άνθρωποι σε απλούς καταναλωτές, εξακολουθούν να υπάρχουν πραγματικά μέρη: μέρη που ενθαρρύνουν τις συναντήσεις, την ανταλλαγή ιδεών και τις πρωτοβουλίες που προωθεί ένα βιβλιοπωλείο.

βιβλιοπωλείο
© Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

»Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό, με την επίγνωση ότι το να οδηγείς το βλέμμα πέρα από νοητικά σύνορα είναι η μόνη στρατηγική για να αντισταθείς στην αντίληψη μιας κοινωνίας στην οποία το χρήμα φαίνεται σήμερα να εκπροσωπεί τη μοναδική μετρήσιμη πηγή ενέργειας».

βιβλιοπωλείο Brac
© Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

Το βιβλιοπωλείο μεγαλώνει

Το εγχείρημα βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, που οδήγησε σε μια πρώτη ανακαίνιση το 2016. Μέσα στο πρώτο lockdown της πανδημίας, όταν σε όλους μας έλειπαν τόσο οι συναντήσεις, γεννήθηκε η ιδέα το Brac να μεγαλώσει.

Brac
© Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

Το ζητούμενο ήταν να χωρέσει περισσότερα βιβλία και να αποκτήσει νέους, ευέλικτους χώρους, που να μπορούν να φιλοξενήσουν παρουσιάσεις, λέσχες ανάγνωσης, workshop και άλλες βιβλιοφιλικές δραστηριότητες.

βιβλιοπωλείο
© Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

Την επέκταση ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο DEFERRARI+MODESTI, που είχε επιμεληθεί τόσο την αρχική σχεδίαση όσο και την πρώτη ανανέωση του βιβλιοπωλείου. Το κτήριο που το φιλοξενεί έχει παραδοσιακά στοιχεία, όπως καμάρες από τούβλο και πατώματα από τερακότα. Έχει επίσης κάποιους δομικούς περιορισμούς, τους οποίους οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να μετατρέψουν σε πλεονεκτήματα με διάφορα σχεδιαστικά ευρήματα.

© Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

Μια πολυμορφική διαρρύθμιση

Ουσιαστικά, προστέθηκαν στο βιβλιοπωλείο τρεις νέοι διαδοχικοί χώροι: Η υποδοχή, με πρόσβαση από τον δρόμο, η κεντρική σάλα και μια ακόμη αίθουσα για διάφορες δραστηριότητες. Στην τελευταία, τα χρώματα του χαλιού οριοθετούν διαφορετικές γωνιές, ενώ η επίπλωση αναδιατάσσεται ανάλογα με την εκδήλωση.

Όλα τα έπιπλα έχουν σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες, ώστε να εντάσσονται λειτουργικά στο χώρο, ενώ η έλλειψη άπλετου φυσικού φωτός καλύφθηκε με διάφορες φωτιστικές λύσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.