DANCE ON ENSEMBLE/CHRISTOS PAPADOPOULOS/MELLOWING by Jubal Battisti

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΟΡΟΥ ΑΠΕΧΟΥΝ 2,5 ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κλείνει φέτος τα 31 του χρόνια και εμφανίζεται ανανεωμένο, με 20 έργα Ελλήνων και ξένων χορογράφων που στόχο έχουν να συναρπάσουν το κοινό.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι συνεπές και φέτος στο καλοκαιρινό του ραντεβού με το κοινό – από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου μάς δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων χορογράφων.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την τέχνη του χορού κλείνει φέτος τα 31 του χρόνια, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Τζένης Αργυρίου, και εμφανίζεται ανανεωμένο με καινούριους στόχους και ολοκαίνουριο λογότυπο – το πορτοκαλί χρώμα της φετινής εικαστικής ταυτότητας αποπνέει χαρά, αντλώντας την έμπνευσή του από το φως του ήλιου, τη δυναμική του σύγχρονου χορού και την καλοκαιρινή διάθεση του Φεστιβάλ.

Τι διαφορετικό να περιμένουμε φέτος από το Φεστιβάλ; Μεγάλους πρωταγωνιστές (ανάμεσά τους η Maguy Marin, μία από τις σημαντικότερες χορογράφους της εποχής μας), σημαντικές νέες συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, ενεργοποίηση νέων σημείων στην πόλη και αναθέσεις νέων έργων. Σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα της νέας καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ είναι το Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας να μετατραπεί σε έναν ζωντανό και ενεργό πυρήνας καλλιτεχνικής δημιουργίας 12 μήνες τον χρόνο!

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του 310υ Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Τζένη Αργυρίου
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Τζένη Αργυρίου.

Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας;

Στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστούν συνολικά 12 έργα, εκ των οποίων 5 στην Κεντρική Σκηνή, 6 στη Εναλλακτική Σκηνή και 1 παράσταση στο Φουαγιέ, ενώ στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται 6 παραστάσεις χορού στην πόλη, 8 βραδιές χορού σε πόλεις της Περιφέρειας, μία περιοδικό επετειακή έκθεση και δύο νέες ενότητες: το «Dancing on Screen», ενότητα αφιερωμένη στη σχέση του χορού με την κινούμενη εικόνα και τον κινηματογράφο και οι «Συναντήσεις εκτός Σκηνής», ενότητα που περιλαμβάνει μία συζήτηση μεταξύ της ευρύτερης κοινότητας του χορού και του κοινού πάνω στο θέμα της ηλικίας στην τέχνη και την κοινωνία.

Μελετήσαμε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και σου παρουσιάζουμε 20 πολύ καλούς λόγους για να ταξιδέψεις φέτος τον Ιούλιο μέχρι την πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας.

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Κεντρική Σκηνή

 

Mellowing, Χρήστος Παπαδόπουλος

  • 18 & 19/7 | 22:00
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή

Φαντάσου ένα σώμα ακίνητο εξωτερικά, το οποίο όμως δονείται εσωτερικά. Από ποιες διεργασίες περνά η ενέργεια πριν εκδηλωθεί; Πώς αλλάζει καθώς ωριμάζει το σώμα;

DANCE ON ENSEMBLE/CHRISTOS PAPADOPOULOS/MELLOWING by Jubal Battisti
DANCE ON ENSEMBLE/CHRISTOS PAPADOPOULOS/MELLOWING by Jubal Battisti

Ο Έλληνας χορογράφος, Χρήστος Παπαδόπουλος, συνεργάζεται με τους χορευτές του Dance On Ensemble (ιδρύθηκε για επαγγελματίες χορευτές άνω των 40 και έχει έδρα το Βερολίνο) στην παράσταση «Mellowing», με στόχο να διερευνήσει την εσωτερική δόνηση, η οποία αποτυπώνεται μέσα από τον χορό. Ακολουθώντας τους μινιμαλιστικούς ήχους του Έλληνα συνθέτη και μουσικού Coti K., το σύνολο κινείται στη σκηνή με συγχρονισμένα ρυθμικά βήματα.

May B, Maguy Marin

  • 21/7 | 21:00
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή

Το «May B» της χορογράφου Maguy Marin, βασίζεται στα έργα του Samuel Beckett, των οποίων ο ρυθμός και η ατμόσφαιρα έρχονται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες προσδοκίες του χορού. Οι χαρακτήρες του Beckett λαχταρούν την ακινησία, αλλά δεν μπορούν παρά να βρίσκονται σε κίνηση.

Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας
MAGUY MARIN/May B Herve Deroo
MAGUY MARIN/May B

Σ’ αυτό το βαθιά θεατρικό έργο, το επίκεντρο δεν είναι η ανάπτυξη του λόγου ή του διαλόγου, αλλά μια υπερτονισμένη, υπερβολική μορφή κίνησης. Στόχος η αναζήτηση του σημείου συνάντησης μεταξύ της κίνησης στο θέατρο και της γλώσσας του χορού και της χορογραφίας.

Thrice, Damien Jalet 

  • 23/7 | 21:00
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή

Η Nagelhus Schia Productions (NSP) παρουσιάζει το έργο Thrice του διεθνούς φήμης χορογράφου Γαλλοβελγικής καταγωγής Damien Jalet. Το τρίπτυχο Thrice αποτελείται από τρία σύντομα έργα: Gusts, Les Medusées και Brise-lames. Ο διακεκριμένος Νορβηγός σαξοφωνίστας, Bendik Giske, μοιράζεται τη σκηνή με τους χορευτές στο Gusts, παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη σύνθεση που δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση.

Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας
NAGELHUS SCHIA PRODUCTIONS/DAMIEN JALET/THRICE JR
NAGELHUS SCHIA PRODUCTIONS/DAMIEN JALET/THRICE

Το έργο περιλαμβάνει επίσης ζωντανή μουσική, σε σύνθεση και εκτέλεση του διακεκριμένου Ιάπωνα πιανίστα Koki Nakano. Ο εικαστικός καλλιτέχνης JR υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Dive into you, Kat Válastur

  • 25/7 | 21:00
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή

Στην παράσταση «Dive Into You», η χορογράφος και performer, Kat Válastur, δημιουργεί έναν μυθικό συσχετισμό μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι μάντισσες μεταδίδουν το θεϊκό με τη μορφή χρησμού μέσω μιας εκστατικής κατάστασης, και του τρόπου με τον οποίο, στη φύση, το δέντρο μετατρέπει το φως σε ενέργεια και οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης.

φεστιβάλ Καλαμάτας
KAT VALASTUR/Dive into you Dieter Hartwig
KAT VALASTUR/Dive into you

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα χορογραφικό έργο, στο όριο της συναυλίας, συνοδευόμενο από τη μουσική σύνθεση του μουσικού Aho Ssan και τα φωνητικά της ίδιας. Το «Dive Into You» αναδύεται ως ένας χρησμός που επιθυμεί να μας συνδέσει με το πιο μυστηριώδες και τρυφερό κομμάτι μας.

Beytna, Omar Rajeh & Maqamat

  • 26 & 27/7 | 21:00
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Κεντρική Σκηνή

Το «Beytna» είναι μια ξεχωριστή χορευτική παράσταση με επίκεντρό της την έννοια του μοιράσματος. Τέσσερις χορογράφοι και τέσσερις μουσικοί από τον Λίβανο, την Κορέα, την Παλαιστίνη, το Βέλγιο και το Τόγκο βρίσκονται με αφορμή ένα συμπόσιο.

φεστιβάλ Καλαμάτας χορός
OMAR RAJEH & MAQAMAT/Beytna Andrea Macchia
OMAR RAJEH & MAQAMAT/Beytna

Παρά τις διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές και καλλιτεχνικές εμπειρίες τους, μεταμορφώνουν μία κοινή και παραδοσιακή οικογενειακή συνάντηση σε μια καλλιτεχνική συνάντηση χορού, μουσικής και μαγειρικής. Το Beytna του Omar Rajeh μάς προσκαλεί σε έναν κόσμο συμπόνιας και φιλίας.

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Εναλλακτική Σκηνή

Materia, Andrea Salustri

  • 19/7 | 19:00 & 20/7 | 22:00
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Εναλλακτική Σκηνή

Το «Materia» διερευνά τις ιδιότητες που παρουσιάζει ένα και μόνο υλικό, το πολυστυρένιο, το οποίο φτάνει στο σημείο να αποκτήσει ζωή και να πρωταγωνιστεί σε όσα συμβαίνουν επί σκηνής.

φεστιβάλ Καλαμάτας χορός
ANDREA SALUSTRI/MATERIA Dagnija Bernane
ANDREA SALUSTRI/MATERIA

Όπως γράφτηκε και στην εφημερίδα The Guardian, πρόκειται για «μια οδύσσεια θεάτρου αντικειμένων. Ο Andrea Salustri χαρίζει ζωή στα σχήματα από φελιζόλ. Μια παράσταση χωρίς λόγια, κάπου ανάμεσα στον ζογκλέρ και τη χορογραφία».

The Kitchen Dance: A House Trance Vocabulary, Κατερίνα Φώτη

  • 21/7 | 20:00
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Εναλλακτική Σκηνή

Μια τελετουργία για τη γυναικεία αυτοδιάθεση με φόντο πυρωμένα σίδερα, τσιγάρα και καροτσάκια λαϊκής, εμπνευσμένη από τους πυρήνες αντίστασης του καταπιεσμένου γυναικείου σώματος και τη διαδρομή του προς την πολυπόθητη απελευθέρωση. Μια ματιά στις προγόνισσές μας, τις γιαγιάδες, τις μανάδες και σε όλες τις γυναίκες που μεγάλωσαν γυναίκες, μέσα από την κληρονομιά των σωμάτων τους που κουβαλούν αγάπη, θέληση για ζωή, κούραση, καψίματα από σίδερα, μυρωδιές από κρέμες χεριών και χλωρίνες και ανάγκη για λυτρωτικούς χορούς.

Katerina Foti/THE KITCHEN DANCE: A HOUSE TRANCE VOCABULARY ANASTASIA GIANNAKI
Katerina Foti/THE KITCHEN DANCE/A HOUSE TRANCE VOCABULARY

Ερευνώντας τη διάσταση του ελεύθερου χρόνου και την υπόστασή του μέσα σε ένα ασφυκτικό καθημερινό περιβάλλον προσδιοριζόμενο αποκλειστικά από τον περιορισμό της εργασίας, η χορογράφος ήρθε σε επαφή με γυναίκες από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Ελευσίνας, όλες εργαζόμενες, σύζυγοι και μάνες. Οι μαρτυρίες και οι αφηγήσεις τους την οδήγησαν στον πυρηνικό και οικουμενικό τόπο, στον οποίο ο ελεύθερος χρόνος και η δουλειά συνυπάρχουν σε λεπτή ισορροπία: την κουζίνα.

O Γρίφος του Δάσους, Νάνσυ Σταματοπούλου & Τάσος Βρεττός

  • 24/7 | 20:30 & 21:30
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Εναλλακτική Σκηνή

Επετειακή δράση για τα 30 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, με δελτίο ελεύθερης εισόδου. Η είσοδος επιτρέπεται σε άτομα άνω των 16 ετών, επειδή περιέχει σκηνές γυμνού.

Ο «Γρίφος του Δάσους» αποτελεί μια πολυαισθητηριακή εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης. Η performance, στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποιούνται διαφορετικά οπτικοακουστικά και σωματικά μέσα και υλικά, εστιάζει στο πώς τα δάση αποτελούν ζωντανή μνήμη της ιστορίας, των μύθων και της ανθρώπινης ύπαρξης.

NANCY STAMATOPOULOU/THE FOREST RIDDLE Tasos Vrettos
NANCY STAMATOPOULOU/THE FOREST RIDDLE

Τα γυμνά σώματα ενσωματώνονται στη σκηνή ως φυσικά στοιχεία, υπογραμμίζοντας πώς η ανθρώπινη μορφή μεταμορφώνεται σε ένα παλλόμενο αρχέτυπο του παρελθόντος, φέρνοντας στην επιφάνεια τη σχέση μεταξύ μνήμης, σώματος και φυσικού χώρου. Οι καλλιτέχνες διερευνούν και ενσωματώνουν στοιχεία από το δάσος του Ταΰγετου, το φυσικό ανάγλυφο της Μεσσηνίας και τα ίχνη που έχει αφήσει η ιστορία στο ευρύτερο τοπίο.

Slamming, Ξένια Κογχυλάκη

  • 25/7 | 20:00
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Εναλλακτική Σκηνή

Τρεις περφόρμερ δεσμεύονται σε μια κοινή συμφωνία: έναν τελετουργικό χορό με αφετηρία το «Slamming». Μεταμορφώνουν στη σκηνή πρακτικές του mosh pit (του χώρου μιας συναυλίας ακριβώς μπροστά από τη σκηνή), ταλαντευόμενες μεταξύ οργής και απαλότητας, ωμότητας και εμπιστοσύνης, βίας και τρυφερότητας. Το κοινό «βλέπει» τον ιδρώτα να στάζει, τις αναπνοές να εντείνονται, τις καρδιές να χτυπούν δυνατά, ενώ οι τρεις περφόρμερ είναι ολόψυχα παγιδευμένες σε ένα pit.

φεστιβάλ Καλαμάτας χορός
Xenia Koghilaki/SLAMMING Pinelopi_Gerasimou for Onassis Stegi
Xenia Koghilaki/SLAMMING

Το χορογραφικό τρίο της Ξένιας Κογχυλάκη προσεγγίζει τους χορούς του πλήθους όχι ως κάτι που πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί, αλλά ως τόπους εμπειρίας, όπου νέες μορφές οικειότητας και νέοι τρόποι σωματικής συσχέτισης μπορούν να αναδυθούν.

Τη μέρα που ανέβηκα το βουνό μέχρι πάνω, Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου

  • 26/7 | 19:30
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Εναλλακτική Σκηνή

Το έργο «Τη μέρα που ανέβηκα το βουνό μέχρι πάνω» αναπτύσσεται γύρω από τη λειτουργία της αναπνοής.

AGNI PAPADELI ROSSETOU/THE DAY I WENT ALL THE WAY UP THE MOUNTAIN Αλίνα Λέφα
AGNI PAPADELI ROSSETOU/THE DAY I WENT ALL THE WAY UP THE MOUNTAIN

Η χορογραφία δομείται από τις χορεύτριες πάνω σε μια παρτιτούρα αναπνοών, η οποία, πέρα από τη χροιά και τον ρυθμό της αναπνοής, καθορίζει τον τρόπο κίνησης κάθε σώματος, καθώς και τον τρόπο σύνδεσης των χορευτριών. Το σώμα γίνεται ένα ασκί, του οποίου η μορφή και η κίνηση είναι απόρροια του πώς ο αέρας μπαίνει και βγαίνει από αυτό, φτάνοντάς το συχνά στα όριά του.

For All We Know, Thomas Hauert & Ερμής Μαλκότσης

  • 27/7 | 19:30
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Εναλλακτική Σκηνή

For All We Know (από το ομώνυμο τραγούδι των Donny Hathaway και Roberta Flack) είναι ο τίτλος που δόθηκε αυθόρμητα σε αυτή την αυτοσχέδια σκηνική επανασύνδεση του Ερμή Μαλκότση και του Thomas Hauert. Οι δύο χορευτές γνωρίστηκαν πριν από 20 χρόνια, συνεργάστηκαν σε ένα αυτοσχέδιο ντουέτο στη σειρά Sushi 10 στο Άμστερνταμ. Ήταν μια συναρπαστική συνάντηση που γέννησε όνειρα και προσδοκίες για μελλοντικές συνεργασίες. Τώρα, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει επιτέλους την πόρτα σε εκείνο το αύριο.

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Φουαγιέ

Ραντάρ, Θοδωρής Οικονόμου & Μαριάννα Καβαλλιεράτου

  • 20/7 | 21:00
  • Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Φουαγιέ

Το «Ραντάρ» είναι η συνάντηση δύο ανθρώπων. Η συνάντηση δύο μορφών τέχνης: της μουσικής και του χορού. Είναι η μεταξύ τους γλώσσα, δίχως λέξεις. Το παιχνίδι δύο αντιθέτων που μόνο μαζί μπορούν να υπάρξουν. Άλλοτε συμβαδίζουν, άλλοτε απομακρύνονται. Αρσενικό-Θηλυκό. Φως-Σκοτάδι. Γέλιο-Κλάμα. Ήχος-Σιωπή. Κίνηση-Παύση.

THODORIS ECONOMOU & MARIANNA KAVALLIERATOS/RADAR Nikos Samaras
THODORIS ECONOMOU & MARIANNA KAVALLIERATOS/RADAR

Το έργο γεννιέται από τη συνομιλία δύο καλλιτεχνών, μέσω της εκφραστικής γλώσσας του καθενός –της μουσικής και του χορού, του ήχου και της κίνησης, της σιωπής και της ακινησίας– σε μια σκηνική συνθήκη που διαμορφώνεται κάθε φορά ανάλογα με τον χώρο. Μοναδικά μέσα: το πιάνο και το σώμα. Ο διάλογός τους ξετυλίγεται μέσα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία τους. Ο κάθε θεατής καλείται να συνυπάρξει σε αυτή τη συνομιλία ως τρίτος ερμηνευτής.

Χορός στην πόλη

Future Cargo, Requardt & Rosenberg

  • 19/7 | 20:30 & 25/7 | 22:30
  • Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συμπαραγωγή με το γνωστό κέντρο χορού The Place του Λονδίνου παρουσιάζουν το «Future Cargo» στις 19 και 25 Ιουλίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μια παράσταση χορού επιστημονικής φαντασίας, που εκτυλίσσεται σε ένα φορτηγό μήκους 12 μέτρων. Όπως όλες οι παραστάσεις των Frauke Requardt & David Rosenberg, έτσι και η πιο πρόσφατη δουλειά τους προσφέρει μια προσεγμένα ολοκληρωμένη και βαθιά προσωπική εμπειρία ενός μεγάλης κλίμακας χορευτικού θεάματος, που θα μαγέψει τον λάτρη του σύγχρονου χορού.

Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας
GREEK NATIONAL OPERA BALLET/Requardt & Rosenberg/Future Cargo Henry Curtis
GREEK NATIONAL OPERA BALLET/Requardt & Rosenberg/Future Cargo

Ένα φορτηγό καταφθάνει από ένα άγνωστο μέρος, κουβαλώντας μυστηριώδες φορτίο. Τα ρολά ανασηκώνονται, μια παράξενη και ακατανίκητη διαδικασία τίθεται σε κίνηση. Ασημένια πλάσματα ξεπροβάλλουν από το εσωτερικό, αποκαλύπτοντας έναν ολόκληρο κόσμο. Κάθε θεατής λαμβάνει σετ ακουστικών, που του επιτρέπει να ακούει τι συμβαίνει μέσα στο κοντέινερ, βυθίζοντάς τον στο εικαστικά εντυπωσιακό σκηνικό μεγάλων διαστάσεων. Το κοινό που αναζητά βιωματικές και περιπετειώδεις παραστάσεις, θα καθηλωθεί από την εμβυθιστική, εμπειρική φύση της παράστασης.

Fantasie Minor, Marco Da Silva Ferreira

  • 20/7 | 20:00
  • Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

Ο τίτλος της παράστασης «Fantasie minor» του Marco da Silva Ferreira προέρχεται από την ορολογία και το ρεπερτόριο του πιάνου και γεννήθηκε μέσα από τη συνάντηση με τους Chloé Robidoux και Anka Postic, δύο καλλιτέχνες του χορού από την Καέν που χορεύουν μαζί από τα παιδικά τους χρόνια. Με καταβολές από τους χορούς της urban κουλτούρας (hip-hop, dancehall, house), η κοινή τους διαδρομή επηρέασε ουσιαστικά τη σχέση τους και την προσωπική τους εξέλιξη.

φεστιβάλ Καλαμάτας χορός
MARCO DA SILVA FERREIRA/FANTASIE MINOR Martin Argyroglo
MARCO DA SILVA FERREIRA/FANTASIE MINOR

Το έργο δημιουργήθηκε από ανάθεση του Εθνικού Χορογραφικού Κέντρου της Καέν της Νορμανδίας, για μία παράσταση που να μπορεί να παρουσιαστεί σε πολύ διαφορετικούς χώρους: με μια σκηνή εύκολα προσαρμόσιμης επιφάνειας 4x4 μέτρων, το «Fantasie minor» μπορεί να παρουσιαστεί σε εσωτερικούς ή υπαίθριους χώρους, σε θέατρα ή κήπους, σε δημόσιες πλατείες κ.λπ. Ο περιορισμένος σκηνικός χώρος επιβάλλει συνεχή εγγύτητα μεταξύ των χορευτών, ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να διαπραγματεύονται συνεχώς και με το οποίο καλούνται να συνυπάρχουν.

Η παράσταση «Fantasie minor» θα παρουσιαστεί και στις 19/7 στην Navarino Agora της Costa Navarino στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της Μεσσηνίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών.

Φωνές, Παναγιώτα Καλλιμάνη

  • 22/7 | 21:00
  • Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας

Επετειακή δράση για τα 30 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, με δελτίο ελεύθερης εισόδου.

Η παράδοση είναι μνήμη. Ο χορός είναι μνήμη. Το τραγούδι είναι μνήμη. Η χορευτική περφόρμανς «Φωνές» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της χορογράφου, Παναγιώτας Καλλιμάνη, με γυναίκες και άνδρες χορωδούς από τις Λέσχες Φιλίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Α και Β του Δήμου Καλαμάτας. Αφετηρία της δημιουργικής διαδικασίας αποτέλεσε ο Καλαματιανός χορός, ένας παραδοσιακός κυκλικός χορός που συνδέεται άμεσα με την ιστορία και τη συλλογική μνήμη της πόλης.

Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας
PANAGIOTA KALLIMANI/FONES Anastasis Karachanidis
PANAGIOTA KALLIMANI/FONES

Μέσα από δύο εργαστήρια φωνητικού και κινητικού αυτοσχεδιασμού, η ομάδα εστίασε στη δομή, τον ρυθμό και τις δυναμικές του Καλαματιανού, αναζητώντας νέους τρόπους να τον βιώσει και να τον επανερμηνεύσει. Η δομή του παραδοσιακού χορού και τραγουδιού, σε αυτή την περφόρμανς, ανασχηματίζεται από τις προσωπικές αφηγήσεις και τις μνήμες των συμμετεχόντων.

Epilogue, Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Εθνικής Λυρικής Σκηνής

  • 22/7| 22:30
  • Λιμάνι Καλαμάτας

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Διευθυντή Σπουδών της, Γιώργου Μάτσκαρη, παρουσιάζει σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την παράσταση «Epilogue».

Στην πρώτη της συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Σχολή Χορού της ΕΛΣ θα παρουσιάσει στις 22/7, στο Λιμάνι της Καλαμάτας, ένα απαιτητικό δίπτυχο σύγχρονου χορού, με τα χορογραφικά έργα Dive του Edouard Hue και Skipping on Stardust της Ερμίρα Γκόρο.

Dive, Edouard Hue

Το ένστικτο αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τις δημιουργίες του Edouard Hue.Για τον ίδιο, το ένστικτο λειτουργεί ως γεννήτρια συναισθημάτων και αισθήσεων, μια αόρατη δύναμη που μας καθοδηγεί στη ζωή. Αλλά τι είναι, στην πραγματικότητα; Το Dive κατακλύζει τη σκηνή με ένα χορογραφικό κύμα που πηγάζει από τα ακατέργαστα ένστικτα του χορογράφου και των ερμηνευτών. Πρόκειται για μια δυναμική και υπνωτιστική εμπειρία που μεταφέρει τους θεατές σε ένα προσωπικό, αλλά ανεπιτήδευτο ταξίδι στα βάθη του ενστίκτου.

Skipping On Stadust, Ermira Goro 

Μια χορογραφική σύνθεση όπου η κίνηση γίνεται ζωντανός διάλογος ανάμεσα στο σώμα, τον χώρο και το συναίσθημα. Οι χορευτές πλάθουν εικόνες που άλλοτε ρέουν απαλά και άλλοτε εκρήγνυνται, δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα στο φως και τη σκιά, την ένταση και τη γαλήνη. Μια παράσταση που δεν ακολουθεί γραμμική αφήγηση, αλλά ξεδιπλώνεται σαν ένα ποίημα του σώματος, ανοιχτό σε ερμηνείες.

Dance Your Way Out, Μάρθα Πασακοπούλου

  • 24/7 | 10:00 & 19:30
  • Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

Το «Dance Your Way Out» είναι μια ακουστική-περιπατητική εμπειρία, μια καθοδηγούμενη διαδρομή για τη χαρά της κίνησης και την απόλαυση του ελεύθερου χορού.

φεστιβάλ Καλαμάτας χορός
Martha Pasakopoulou/Dance your way out Maria Toultsa Flux Laboratory
Martha Pasakopoulou/Dance your way out

Οι συμμετέχοντες συναντούν τους «οδηγούς» τους και τους ακολουθούν κατά μήκος μιας διαδρομής στον δημόσιο χώρο. Το έργο αντλεί έμπνευση από την ιδέα της «χορευτικής πανούκλας» και της μεταδοτικότητας του χορού, ένα κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίστηκε στα τέλη του Μεσαίωνα, παρασύροντας ανθρώπους σε έναν αδιάκοπο χορό για μέρες. Βασίζεται στην ψυχαγωγία και την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να «ακούει» τον ρυθμό. Προτείνει μια συλλογική εμπειρία και μια πρόσκληση σε έναν tekno χορό μέσα στον δημόσιο χώρο.

Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, Διεύθυνση: Δάφνις Κόκκινος, Παρουσιάσεις Γ’ έτους

  • 24/7 | 22:30
  • Λιμάνι Καλαμάτας

Το Γ’ έτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, φέρνοντας στη σκηνή τη δυναμική μίας νέας γενιάς χορευτών. Η εμπειρία της ζωντανής παράστασης σε ένα μεγάλο διεθνές φεστιβάλ αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εκπαίδευσής τους, καθώς ο χορός διδάσκεται πλήρως μόνο μέσα από την πράξη. Στη συνάντησή τους με το κοινό, σε αυτό το πρώτο άνοιγμα προς τον κόσμο, γνώση και πράξη γίνονται ένα, σηματοδοτώντας τα πρώτα βήματα της πορείας τους στην τέχνη του χορού.

Tomorrow, Jasmin Vardimon 

Το έργο της Jasmin Vardimon είναι μια δυναμική χορογραφική σύνθεση που δημιουργήθηκε αρχικά το 2013 για το πρόγραμμα JV2 της Jasmin Vardimon Company. Η χορογραφία συνδυάζει φυσικό θέατρο, εκφραστική κίνηση και έντονη σωματικότητα, δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη εμπειρία για το κοινό. Το έργο χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωση κειμένου, σουρεαλιστικής εικόνας και τη χρήση της φωνής, στοιχεία που αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μεθοδολογίας της Vardimon.

Three Friends of Winter, Δανάη & Διονύσιος

Το Three Friends of Winter αντλεί έμπνευση από την έννοια της ανθεκτικότητας, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή στην κινεζική κουλτούρα και στο ποίημα του Rumi “When was I less by dying”. Η δημιουργική μας διαδικασία περιλάμβανε τη δόμηση κινούμενων εικόνων, όχι από μία οπτική ανθρωποκεντρική, αλλά μέσα από τη σύνδεση με την ύπαρξή μας ως αναπόσπαστο μέρος της φύσης.

Δείτε όλο το πρόγραμμα και κλείστε θέσεις εδώ

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.