Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΟΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαθέτει ένας άνθρωπος με ψυχική ανθεκτικότητα; Συνέχισε το διάβασμα και δες ποια από αυτά διαθέτεις κι εσύ ή μπορείς να τα καλλιεργήσεις.

Αν θέλουμε να περιγράψουμε τι σημαίνει ψυχική ανθεκτικότητα, θα λέγαμε ότι είναι η ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις, όπως π.χ. η ανεργία, μια ασθένεια, ένας χωρισμός, ένας θάνατος, χωρίς να βλάπτουμε την ψυχική μας υγεία. Με άλλα λόγια, είναι η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τυχόν εμπόδια με υπομονή και επιμονή, να επανερχόμαστε έπειτα από μια πρόκληση ή μια αποτυχία, χωρίς να χάνουμε τον στόχο μας, χωρίς να πέφτουμε σε απόγνωση, χωρίς να υιοθετούμε ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυσή της είναι πολλοί και διαφορετικοί, όπως π.χ. ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ο τρόπος ανατροφής, η κοινωνική υποστήριξη.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τη δική μας ψυχική ανθεκτικότητα, το να μάθουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που τη διαθέτουν θα μας βοηθήσει ώστε να τα καλλιεργήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας.

Τα χαρακτηριστικά των ανθεκτικών ανθρώπων

Οι άνθρωποι διαφέρουμε μεταξύ μας όσον αφορά τις δεξιότητες αντιμετώπισης μιας κρίσης. Πολλές από αυτές μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε, που σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος να μάθουμε να διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά το άγχος και τις δυσκολίες της ζωής.

– Η αίσθηση ελέγχου

Έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας ή κατηγορούμε εξωτερικούς παράγοντες για τις αποτυχίες και τα προβλήματά μας; Σε γενικές γραμμές, οι ανθεκτικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν αυτό που αποκαλείται εσωτερικό locus of control, που σημαίνει ότι εργάζονται σκληρά για να πετύχουν τον στόχο τους, νιώθουν αυτοπεποίθηση απέναντι στις προκλήσεις, πιστεύουν ότι οι ενέργειές τους μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα γύρω μας, είναι σημαντικό να νιώθουμε ότι έχουμε τη δύναμη να κάνουμε επιλογές που θα επηρεάσουν την κατάστασή μας και το μέλλον μας.

ανθεκτικότητα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

– Ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν, αλλά έρευνα δείχνει ότι οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικές στο κομμάτι της ψυχικής ανθεκτικότητας. Τα άτομα με ψυχική ανθεκτικότητα, όταν έρχονται αντιμέτωπα με μια δύσκολη κατάσταση, μπορούν να την εξετάσουν με ηρεμία και με κάποια αντικειμενικότητα. Αυτό τα βοηθά να εντοπίσουν τις πιο κατάλληλες λύσεις, να αντιληφθούν σημαντικές λεπτομέρειες και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες.

– Συναισθηματική ρύθμιση

Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό των ανθεκτικών ατόμων είναι η ικανότητα ρύθμισης των συναισθημάτων τους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να κατανοούν τι τα προκαλεί, κι έτσι να τα διαχειριστούν καλύτερα, ώστε να αντιμετωπίσουν με νηφαλιότητα την κατάσταση.

ΦΙΛΟΙ, ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ή ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ.

– Ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί

Οι κοινωνικοί μας κύκλοι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο και στον τομέα της ψυχικής ανθεκτικότητας. Είναι σημαντικό να έχουμε άτομα που μπορούν να μας προσφέρουν υποστήριξη, που μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι, σύντροφοι μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε προοπτική, να εντοπίσουμε λύσεις, ή απλά να βρίσκονται δίπλα μας ώστε να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.