iStock

5 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ποιες συνήθειες μπορεί να βλάψουν την ψυχική ανθεκτικότητα ενός ανθρώπου και πώς μπορείς να τις αλλάξεις;

Πόσο ψυχικά δυνατός είσαι; Με άλλα λόγια, πόσο εύκολα μπορείς να διαχειριστείς το άγχος και τις δυσκολίες της ζωής; Υπάρχουν άνθρωποι που τα καταφέρνουν μια χαρά, ενώ άλλοι καταρρέουν στο παραμικρό εμπόδιο. Σε αντίθεση με τη σωματική δύναμη, η ψυχική δύναμη ή καλύτερα η ψυχική ανθεκτικότητα δεν μπορεί να μετρηθεί.

Επίσης, είναι μάλλον δύσκολο να εντοπίσεις τι είναι αυτό που σε κάνει ψυχικά αδύναμο. Συνήθως, λάθος νοοτροπίες και συνήθειες βλάπτουν την ανθεκτικότητά σου. Το πρώτο βήμα, επομένως, για να γίνεις πνευματικά δυνατότερος είναι να αναγνωρίσεις τέτοιες νοοτροπίες και συνήθειες, τις αδυναμίες σου, και να προσπαθήσεις να τις αλλάξεις. Το ταξίδι αυτό δεν είναι απαραίτητα εύκολο, αλλά προσπάθησε να μην τα παρατήσεις και κάνε ένα βήμα τη φορά.

Η ψυχική σου ανθεκτικότητα πλήττεται όταν...

1. Δεν προσέχεις πώς μιλάς στον εαυτό σου

Αν λες συνεχώς στον εαυτό σου ότι δεν είναι αρκετά καλός σε κάτι, καλλιεργείς μια αρνητική νοοτροπία, που σταδιακά και αθόρυβα σου στρώνει τον δρόμο προς την αποτυχία (και όχι απαραίτητα την ωφέλιμη). Το να μιλάς συνεχώς αρνητικά στον εαυτό σου σε αφήνει συναισθηματικά αποδυναμωμένο. Είτε επικρίνεις τις ικανότητές σου είτε την εμφάνισή σου, η αρνητική αυτο-ομιλία μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα ανεπάρκειας και να τραυματίσει την αυτοπεποίθησή σου.

2. Επιλέγεις την ασφάλεια

Ένας από τους βασικούς τρόπους να εξελιχθείς σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου είναι να τολμάς να βγαίνεις από τη ζώνη άνεσής σου. Αν διαρκώς αποφεύγεις τις αλλαγές και δεν απομακρύνεσαι από την comfort zone σου, τότε μπορεί να κολλήσεις σε έναν φαύλο κύκλο ανασφάλειας, φόβου και φυσικά στασιμότητας.

ψυχική ανθεκτικότητα
iStock

3. Αναζητάς διαρκώς επιβεβαίωση

Μήπως ζητάς διαρκώς την έγκριση ή την επικύρωση των γύρω σου; Μήπως διαρκώς βασίζεις τη δική σου αξία και αυτοεκτίμηση στο τι θα πουν οι άλλοι; Αν ναι, τότε το πιο πιθανό είναι να βιώσεις την απογοήτευση και φυσικά να καλλιεργήσεις μια συνήθεια εξάρτησης. Η συνεχής ανάγκη για εξωτερική επικύρωση μπορεί να σε καταστήσει ευάλωτο στην κριτική και να υπονομεύσει την αυτοεκτίμησή σου.

4. Προσπαθείς να ελέγχεις τα πάντα

Ανήκεις στους ανθρώπους που περιμένουν από τους γύρω τους να συμπεριφερθούν με συγκεκριμένο τρόπο, ή τα πράγματα να πάνε σύμφωνα με το δικό τους πλάνο; Αν ακολουθείς τυφλά ένα μονοπάτι, είναι πολύ πιθανό να χάσεις ευκαιρίες που θα σου παρουσιαστούν στη διαδρομή. Μπορεί, επίσης, να γίνεις λιγότερο συναισθηματικά ευέλικτος. Αυτό σημαίνει πως αν κάτι πάει στραβά, δύσκολα θα προσαρμοστείς. Βασικό βήμα στην καλλιέργεια ψυχικής ανθεκτικότητας είναι η αποδοχή του ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα.

5. Δεν εκφράζεις τα συναισθήματά σου

Πόσο συνδεδεμένος είσαι με το συναίσθημά σου; Τα συναισθήματα μας είναι χρήσιμα, γιατί αποτελούν μια καλή πυξίδα που μας δείχνει τι θέλουμε και τι όχι. Αν, λοιπόν, τα αγνοήσεις, είναι πιθανόν να καταλήξεις σε λανθασμένες αποφάσεις.

ψυχική ανθεκτικότητα
iStock

Απλά βήματα για να καλλιεργήσεις την ψυχική σου ανθεκτικότητα

  • Αντί να επικρίνεις τον εαυτό σου, δείξε του συμπόνια, καλοσύνη και κατανόηση.
  • Βάλε στο πρόγραμμα να δοκιμάζεις τακτικά κάτι καινούργιο. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο ή δύσκολο, αρκεί να σε βγάλει από τη ζώνη άνεσής σου και να χτίσει την αυτοπεποίθησή σου.
  • Προσπάθησε να γιορτάζεις ή έστω να αναγνωρίζεις κάθε μικρή ή μεγάλη σου νίκη.
  • Εξάσκησε την ευγνωμοσύνη σου και προσπάθησε να μετατοπίσεις την εστίασή σου από αυτά που δεν έχεις σε αυτά που έχεις.
  • Επίτρεψε στον εαυτό σου να βιώσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του, είτε είναι αρνητικά είτε θετικά. Η συναισθηματική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.