Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ;

Διακρίνοντας τη διαφορά ανάμεσα στη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό θα βρεις την απάντηση στο τι διατηρεί την ερωτική επιθυμία σε μια σχέση.

Αν νομίζεις ότι αυτό που σε κάνει «καλό/καλή στο κρεβάτι» είναι το πόσο συχνά, με πόση διάρκεια και πόσες φορές σε μία ημέρα μπορείς να κάνεις σεξ, απλώς μπερδεύεσαι. ΟΚ, δεν είσαι ο/η μόνος/η. Και δεν φταις αποκλειστικά εσύ. Η σύγχρονη εποχή της ταχύτητας και του υπερκαταναλωτισμού, που δίνει έμφαση στην ποσότητα και όχι την ποιότητα, έχει οδηγήσει πολλούς να θεωρούν ότι η σεξουαλικότητα και ο ερωτισμός είναι το ίδιο πράγμα.

Οι δύο αυτές έννοιες, όμως, έχουν τεράστια διαφορά. Όσο πιο ξεκάθαρο μας γίνει αυτό, τόσο πιο πιθανό είναι να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα τι διατηρεί την ερωτική επιθυμία σε μία σχέση. Η Esther Perel, διάσημη ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας με ειδίκευση στις ανθρώπινες σχέσεις, αναλαμβάνει να εξηγήσει τις διαφορές.

Η σεξουαλικότητα είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα ζώα

Μιλώντας πριν από λίγο καιρό στην εκπομπή “Real Time with Bill Maher”, η Esther Perel εξήγησε τη διαφορά ανάμεσα στη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό, ανάμεσα δηλαδή σε μία ζωώδη πράξη και το πολυαισθητηριακό ταξίδι της απόλαυσης.

«Ένας τρόπος για να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό είναι να σκεφτούμε τα ζώα που κάνουν σεξ γιατί αυτή είναι η φύση τους», λέει μεταξύ άλλων. «Είναι το ένστικτό τους, είναι η ορμή τους και είναι απαραίτητο αναπαραγωγικά. Οι άνθρωποι, από την άλλη, έχουμε μια ερωτική ζωή. Μεταμορφώνουμε, δηλαδή, τη σεξουαλικότητα, την κοινωνικοποιούμε μέσω της φαντασίας μας.

ερωτισμός
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

»Κεντρικός παράγοντας της ερωτικής πράξης μας είναι η δημιουργικότητα, η φαντασία, η ικανότητά μας να ανανεωνόμαστε, να προσδοκάμε, να φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε μία πράξη κατά την οποία να απολαμβάνουμε πολλαπλούς οργασμούς χωρίς κανείς να μας αγγίζει, απλά και μόνο επειδή έχουμε τη δύναμη της φαντασίας. Μπορούμε, δηλαδή, να κάνουμε εικόνα μία πράξη χωρίς να προχωρήσουμε στην πράξη. Καλλιεργούμε έτσι την απόλαυση προς χάριν της απόλαυσης».

ΕΛΞΗ + ΕΜΠΟΔΙΟ = ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Μάλιστα, προσθέτει ότι σε αντίθεση με τα ζώα, στον ανθρώπινο ερωτισμό τα εμπόδια εντείνουν την επιθυμία: «Υπάρχει μια υπέροχη ερωτική εξίσωση που δημιούργησε ο διάσημος σεξολόγος Jack Morin: έλξη + εμπόδιο = επιθυμία. Αυτή είναι, άλλωστε, και η μυστική συνταγή σε κάθε ρομαντική κομεντί, σωστά; Τα εμπόδια είναι που τροφοδοτούν την επιθυμία, αλλά και τη σεξουαλικότητα. Προσοχή, όμως: Όταν αναφέρομαι σε ερωτική εξίσωση, δεν εννοώ μόνο το σεξ. Κάποιοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν σεξ χωρίς να νιώθουν τίποτα, κάποιοι άλλοι μετρούν το σεξ με τις φορές, όμως η ουσία του είναι η ερωτική ποιότητα. Τι σημαίνει αυτό; Το πόσο ζωντανό, ακμαίο σε κάνει να νιώθεις. Το αν σου ξυπνά την περιέργεια, τη φαντασία, την παιχνιδιάρικη διάθεση. Αυτά είναι που κάνουν το σεξ ενδιαφέρον, διαφορετικά τι νόημα έχει;»

Ο ερωτισμός είναι αυτό που θα κάνει το σεξ καλύτερο

«Νομίζω πως ο σύγχρονος κόσμος περιόρισε τον ερωτισμό αποκλειστικά στο σεξουαλικό του νόημα. Ενώ ιστορικά οι μυστικιστές αντιμετώπιζαν τον ερωτισμό ως την ικανότητα διατήρησης της ζωντάνιας, ως πηγή ζωής και ενέργειας», αναφέρει σε άλλη της ομιλία πάνω στο ίδιο θέμα η Perel. Στις μέρες μπορείς εύκολα να χαρακτηρίσεις έναν άνθρωπο «σέξι» απλά και μόνο κοιτάζοντας μια φωτογραφία, όμως τι ερωτισμό μπορεί να γεννήσει απλά και μόνο μια φιγούρα σε μια πολλά υποσχόμενη στάση;

«Όταν ακούω ζευγάρια να παραπονιούνται για τη νωθρότητα της σεξουαλικής τους ζωής, μπορεί κάποιες φορές να μου πουν ότι θέλουν περισσότερο σεξ, όμως αυτό που πάντα θα τονίσουν είναι ότι θέλουν καλύτερο σεξ. Καλύτερο σημαίνει να επανασυνδεθείς με την ποιότητα της ανανέωσης, με το παιχνίδι, τη ζωντάνια, το μυστήριο. Αυτό είναι ερωτισμός. Είναι η λεγόμενη ερωτική νοημοσύνη στην οποία έχω επικεντρωθεί προκειμένου να βοηθώ ανθρώπους και ζευγάρια να την αναπτύσσουν.

»Αυτή δεν έχει να κάνει με στατιστικές και επιδόσεις, το πόσο συχνά, πόση ώρα, πόσες φορές, πόσο δυνατά. Ο ερωτισμός δεν παράγει νούμερα: Είναι μία ακτινοβόλα κατάσταση, η οποία μας ακολουθεί σε ολόκληρη την παραγωγική ζωή μας».

Η Perel, λοιπόν, καλεί τα ζευγάρια που θέλουν να διατηρήσουν την ερωτική επιθυμία σε μία σχέση να συνδεθούν ξανά με τη φαντασία τους και να ξεφύγουν από τα τετριμμένα. Να δοκιμάσουν χωρίς αναστολές νέα πράγματα με τους συντρόφους τους. Για να φτάσουν, όμως, εκεί χρειάζεται να διατηρούν τον ερωτισμό σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Όπως έχει πει σε συνέντευξή του στο OW ο ψυχίατρος Δημήτρης Καραγιάννης, «ο έρωτας είναι στάση ζωής», εξηγώντας ότι δεν είναι σημαντικός αυτός που ερωτεύεσαι, αλλά ο τρόπος που στέκεσαι απέναντι στη ζωή. «Να είσαι ερωτικός ως προς τη ζωή σου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μερικές φορές δεν έχουμε διάθεση, άλλες αναρωτιόμαστε αν έχουμε χάσει αυτό που κάποτε μας έκανε ποθητούς από τους συντρόφους μας. Τείνουμε να τα σκεφτόμαστε όλα αυτά ως σεξουαλικά ζητήματα. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ερωτικό δίλημμα. Σε αντίθεση με όσα έχουμε μάθει, ο ερωτισμός δεν είναι αποκλειστικά σεξουαλικός: είναι η σεξουαλικότητα μεταμορφωμένη και κοινωνικοποιημένη από την ανθρώπινη φαντασία. Η φαντασία δημιουργεί την πλοκή. Το φλερτ, ο πόθος και η προσμονή, όλα παίζουν σαν εικόνες στο μυαλό. Το να συμμετέχουμε στον ερωτισμό μας βοηθά να διατηρούμε μια αίσθηση ζωντάνιας, δόνησης, ζωτικότητας. Όπως είχε πει και ο ποιητής Octavio Paz, ο ερωτισμός είναι η ποίηση του σώματος με τον ίδιο τρόπο που η ποίηση είναι ο ερωτισμός της γλώσσας», καταλήγει η Perel.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.