AP Photo Domenico Stinellis

Η ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΤΖΟΛΙ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

Μια τοιχογραφία της Αντζελίνα Τζολί, που αποτυπώνει τις ουλές από τη διπλή μαστεκτομή, γίνεται σύμβολο ενδυνάμωσης με αφορμή τον Μήνα Ενημέρωσης και Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού.

Ήταν 2013, όταν η Αντζελίνα Τζολί ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε προφυλακτική διπλή μαστεκτομή. Η μητέρα της είχε πεθάνει από καρκίνο των ωοθηκών σε ηλικία 56 ετών και η ίδια έφερε τη μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA1. Τα νέα έκαναν τον γύρο του κόσμου. Τότε μάθαμε όλοι ότι οι γυναίκες με μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και καρκίνο των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Σε άρθρο της στους New York Times, με τίτλο «My Medical Choice», η Τζολί ανέφερε ότι οι γιατροί της υπολόγισαν ότι είχε 87% κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και 50% κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών. «Μόλις κατάλαβα ότι αυτή ήταν η πραγματικότητά μου, αποφάσισα να δράσω προληπτικά και να ελαχιστοποιήσω τον κίνδυνο όσο περισσότερο μπορούσα. [...] Στις 27 Απριλίου ολοκλήρωσα τους τρεις μήνες ιατρικών επεμβάσεων που απαιτούσαν οι μαστεκτομές».

«Οι πιθανότητες να εμφανίσω καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί από 87% σε λιγότερο από 5%», έγραφε παρακάτω. «Μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως με χάσουν από καρκίνο του μαστού».

Τέχνη αφιερωμένη στη γυναικεία δύναμη

Χρόνια μετά τις επεμβάσεις της, η Τζολί γίνεται το κεντρικό πρόσωπο στο νέο έργο του Ιταλού καλλιτέχνη Alexsandro Palombo. Το έργο με τίτλο «Love Yourself» βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Piazza San Babila του Μιλάνου και υμνεί τη δύναμη και το θάρρος της γυναίκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, την πιο συχνή νεοπλασία που εκδηλώνεται στις γυναίκες, αλλά με υψηλά ποσοστά ίασης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Palombo ασχολείται με το θέμα. Το 2015 δημιούργησε τη σειρά με τίτλο «SURVIVOR», όπου ηρωίδες κινουμένων σχεδίων, όπως η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα, η Wonder Woman, απεικονίζονταν με τα σημάδια της μαστεκτομής και την ροζ κορδέλα. Σκοπός του ήταν να ευαισθητοποιήσει το κοινό όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, τη γυναικεία ταυτότητα και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Μιλώντας για τον καρκίνο του μαστού

Αν και κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων η Τζολί δεν αποκάλυψε την περιπέτεια της υγείας της, μετά την ολοκλήρωσή τους αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά για όσα βίωσε. «Γράφω για αυτό τώρα, γιατί ελπίζω ότι άλλες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από την εμπειρία μου. Ο καρκίνος εξακολουθεί να είναι μια λέξη που γεννά τον φόβο στις καρδιές των ανθρώπων, προκαλώντας μια βαθιά αίσθηση αδυναμίας. [...]

»Η απόφαση να κάνω μαστεκτομή δεν ήταν εύκολη. Αλλά είμαι χαρούμενη που την πήρα. [...] Προσωπικά, δεν αισθάνομαι λιγότερο γυναίκα. Νιώθω ενδυναμωμένη, έκανα μια επιλογή που σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τη θηλυκότητά μου. [...]

»Για κάθε γυναίκα που διαβάζει αυτό το κείμενο, ελπίζω να σας βοηθήσει να ξέρετε ότι έχετε επιλογές. Θέλω να ενθαρρύνω κάθε γυναίκα, ειδικά αν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, να αναζητήσει τις πληροφορίες και τους ειδικούς γιατρούς που μπορούν να την βοηθήσουν να κάνει τις δικές της επιλογές», έγραφε μεταξύ άλλων».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.