ALAMY / VISUALHELLAS.GR

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ MALALA

Mην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου. Nα σκέφτεσαι ανθρώπους σαν τη Malala Yousafzai, που έχουν όραμα, έχουν στόχο και δεν θυσιάζουν για τίποτα την ελπίδα τους για το μέλλον.

Η Malala Yousafzai γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1997, στην πόλη Μινγκόρα, στο Πακιστάν. Ο πατέρας της, Ziauddin Yousafzai, ήταν διευθυντής σε σχολείο εκεί. Έτσι, η επαφή της Malala με τον χώρο της εκπαίδευσης και των γραμμάτων ξεκίνησε από μικρή ηλικία, σε αντίθεση με άλλα κορίτσια στην πατρίδα της.

Στα 11 της χρόνια έγραψε σε blog υποστηρίζοντας με σθένος τη θέση της ενάντια στην απαγόρευση να έχουν οι γυναίκες δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Η Malala πήγαινε κανονικά στο σχολείο, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις της. Όμως, στις 9 Οκτωβρίου 2012, ένας Ταλιμπάν εισέβαλε στο λεωφορείο στο οποίο επέβαινε.

«Ποια απ’ όλες είναι η Malala; Μιλήστε, αλλιώς θα σας πυροβολήσω όλες», είπε. Εκείνη σηκώθηκε και εκείνος την πυροβόλησε...

Η Malala έδωσε τη μάχη της με τη ζωή και τα κατάφερε!

Η Malala δείχνει τον δρόμο

Το 2013, το περιοδικό TIME την χαρακτήρισε ως έναν από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο.

malala time magazine cover
Η Malala στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME.
Η Malala στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME.

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο», δήλωσε η ίδια.

Στον ΟΗΕ, τον Ιούλιο του 2013, μπροστά στους ηγέτες των χωρών όλου του κόσμου, ξεσήκωσε το ακροατήριο, το οποίο δεν σταμάτησε να χειροκροτάει την μόλις 16 ετών τότε Malala για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

malala με τον πατέρα της
H Malala με τον πατέρα της, Ziauddin Yousafzai, στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «He Named Me Malala», τον Σεπτέμβριο του 2015, στη Νέα Υόρκη. ALAMY / VISUALHELLAS.GR
H Malala με τον πατέρα της, Ziauddin Yousafzai, στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «He Named Me Malala», τον Σεπτέμβριο του 2015, στη Νέα Υόρκη.

Το 2014, σε ηλικία 17 ετών, η Μαλάλα έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο της απονεμήθηκε για τον αγώνα της για τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

«Αυτό το βραβείο δεν είναι μόνο δικό μου», δήλωσε κατά την απονομή. «Ανήκει σε όλα εκείνα τα ξεχασμένα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν. Σε όλα εκείνα τα τρομαγμένα παιδιά που επιθυμούν ειρήνη, σε όλα εκείνα τα παιδιά που τους έχουν στερήσει το λόγο και λαχταρούν την αλλαγή».

Ένα σύγχρονο πρότυπο

Η Malala πλέον είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στα 23 της έγινε εξώφυλλο στη Βρετανική Vogue, που τη χαρακτήρισε «survivor, activist, legend»: επιζήσασα, ακτιβίστρια, θρύλος.

Η Malala ζει ανάμεσά μας, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι που μάχονται, που πολεμάνε για δικαιώματα, αλλά πάνω από όλα για τα όνειρά τους.

Να μην εγκαταλείπεις ποτέ, λοιπόν, τα όνειρά σου.

Να μην αφήνεις ποτέ τις δυσκολίες να σου στερούν τη δυνατότητα να ελπίζεις.

Να μην αφήνεις ποτέ τους άλλους να γίνονται εμπόδια σε αυτά που ονειρεύεσαι και φαντασιώνεσαι για το μέλλον.

Αν αναρωτιέσαι αν θα υπάρχουν δύσκολες στιγμές, η ιστορία της Malala το επιβεβαιώνει.

malala βιβλίο
Το εξώφυλλο του βιβλίου της Malala. ALAMY / VISUALHELLAS.GR
Το εξώφυλλο του βιβλίου της Malala.

Κάθε ιστορία όμως κρύβει φωτεινές και σκοτεινές μέρες. Είναι στο χέρι μας εάν στη δική μας ιστορία θα επιμείνουμε να κοιτάμε τις σκοτεινές ή τις φωτεινές.

Και, αν θα χάνεις τον στόχο σου, αν θα χάνεις το κουράγιο σου, να σκέφτεσαι πάντα ανθρώπους σαν τη Malala, που έχουν όραμα, έχουν στόχο και δεν θυσιάζουν για τίποτα την ελπίδα τους για το μέλλον, δεν θυσιάζουν τον τελικό προορισμό τους.

Το όραμα και το κίνητρο για τη ζωή σου

Να έχεις όραμα στο οποίο θα δεσμευθείς και θα αφοσιωθείς. Και, αν υπάρχουν θόρυβοι που θα σε απορροφάνε, να τους αντιμετωπίζεις σαν θορύβους. Να μην εστιάζεις επάνω τους, γιατί το μόνο που θα καταφέρνεις είναι να εξαντλείσαι και να εξουθενώνεσαι.

Η ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΕΛΙΞΟΥΝ.

Να έχεις όραμα, το οποίο εσύ ο ίδιος, εσύ η ίδια θα φροντίζεις να είναι το κίνητρό σου. Γιατί, ουσιαστικά, το κίνητρο για τον εαυτό μας είναι ο ίδιος ο καθρέφτης μας.

Η Malala στη Νέα Υόρκη, τον Απρίλιο του 2017, όταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, την ανακήρυξε Αγγελιοφόρο της Ειρήνης του ΟΗΕ. ALAMY / VISUALHELLAS.GR
Η Malala στη Νέα Υόρκη, τον Απρίλιο του 2017, όταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, την ανακήρυξε Αγγελιοφόρο της Ειρήνης του ΟΗΕ.

Να κοιτάζεις, λοιπόν, τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να τον κινητοποιείς να εξελιχθεί. Να το κάνεις για σένα, όχι για να εισπράξεις like, όχι για να αποκτήσεις followers.

Να γίνεις εσύ το κίνητρό σου και να εξελιχθείς, αξιοποιώντας ωραίους ανθρώπους, όπως η Malala, που μεταφέρουν υπέροχα μηνύματα. Να ακούς podcasts, ομιλίες, να διαβάζεις και να μην σταματήσεις ποτέ να ονειρεύεσαι.

Γιατί η πιο ουσιαστική ψυχοθεραπεία γίνεται στην καθημερινότητά μας, αξιοποιώντας όλα τα εφόδια που μας δίνει ο κόσμος. Γιατί η πιο ουσιαστική ψυχοθεραπεία γίνεται όταν αποδεχτούμε να αφήσουμε τον εαυτό μας να ακούσει ανθρώπους που θα μας εξελίξουν.

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, M.Sc., Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής, εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.