DPA/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

ΤΙ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

Ένα απρόσμενο γεγονός σε αγώνα του Euro 2020 έδειξε σε όλο τον κόσμο, ποδοσφαιρόφιλους και μη, τι σημαίνει να είσαι ηγέτης και να έχεις ενσυναίσθηση σε μια δύσκολη στιγμή.

Ηγέτης, ηγεσία, ενσυναίσθηση. Είτε παρακολουθείς ποδόσφαιρο είτε όχι, κατά τη διάρκεια του Euro 2020 (που έγινε, λόγω πανδημίας, το 2021) μάλλον άκουσες αυτές τις λέξεις με αφορμή τον αγώνας της Εθνικής Δανίας με την Εθνική Φιλανδίας. Λέξεις που δεν τύχαινε να τις συσχετίσουμε με τον χώρο του ποδοσφαίρου, ίσως γιατί έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε με βάση την άμυνα και την επίθεση.

Ξαφνικά, τελείως απρόσμενα, όλοι οι θεατές βλέπουν στις τηλεοράσεις τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον παίκτη της Εθνικής Δανίας Christian Eriksen να σωριάζεται στο γήπεδο.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι ένας τυπικός τραυματισμός. Όχι, όμως, αυτή τη φορά. Ο παίκτης χάνει τις αισθήσεις του και χρειάζεται άμεση ιατρική παρέμβαση με απινιδωτή.

 

 

 

Ηγεσία και ενσυναίσθηση στο γήπεδο

Εκείνη τη στιγμή, βλέπουμε όλοι έναν ηγέτη και την ενσυναίσθηση των συμπαικτών του Eriksen. Βλέπουμε τον αρχηγό της Εθνικής Δανίας, Simon Kjaer, να αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα της κατάστασης. Τον βλέπουμε να παρέχει τις πρώτες βοήθειες στον συμπαίκτη του, να φωνάζει το ιατρικό team και να παραμένει ψύχραιμος.

Όμως, πάνω απ’ όλα, τον βλέπουμε να κινητοποιεί τους συμπαίκτες του να σχηματίσουν μια ασπίδα προστασίας πάνω από τον Eriksen, για να τον προστατεύσουν από τον φωτογραφικό φακό. Τον βλέπουμε να παραμένει εκεί, κοιτάζοντας τον συμπαίκτη του, ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Και τον βλέπουμε να πηγαίνει στη σύντροφο του Eriksen για να την αγκαλιάσει, για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί τις εικόνες που κανένας μέχρι πριν λίγη ώρα δεν θα μπορούσε να προβλέψει.

Να είσαι ηγέτης

Ηγέτης να είσαι, γιατί χρειάζεται να μπορείς να εμπνέεις τους άλλους, αφού πρώτα εμπνεύσεις τον εαυτό σου.

Ηγέτης να είσαι, γιατί χρειάζεται να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου, για να μπορέσουν να μιμηθούν τη διαχείριση και τη συμπεριφορά σου όσοι ανήκουν στην ομάδα σου.

Ηγέτης να είσαι, γιατί χρειάζεται οι υπόλοιποι να σε θαυμάζουν, να σε σέβονται, να σε ακούνε, χωρίς όμως να σε υπακούνε. Γιατί δεν θα απαιτείται υπακοή, θα είναι έμπνευση και ομάδα.

Ηγέτης να είσαι, γιατί χρειάζεται να ορίζεις αυτόματα τους στόχους, ακόμα και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Να δημιουργείς στους άλλους το αίσθημα της αφοσίωσης και της δέσμευσης σε έναν κοινό σκοπό.

Ηγέτης να είσαι, γιατί, μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας που μπορεί να επικρατεί, χρειάζεται οι υπόλοιποι να νιώθουν ασφάλεια. Ότι κάποιος βρίσκεται για να τους ακούσει και να τους καταλάβει.

Να έχεις ενσυναίσθηση

Και να έχεις ενσυναίσθηση. Μια διάσταση της συναισθηματικής νοημοσύνης που οι περισσότεροι τη μάθαμε μέσα από τα λόγια και τις γνώσεις που μας πρόσφερε ο ψυχολόγος Daniel Goleman.

Ενσυναίσθηση να έχεις, λοιπόν. Όχι για να ταυτίζεσαι με τα συναισθήματα των άλλων, αλλά για να κατανοείς τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τα θέλω τους.

Ενσυναίσθηση να έχεις, για να μπορείς να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου. Ακόμα κι αν δεν δέχεσαι τα συναισθήματα του άλλου, μπορείς να δεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του.

Ενσυναίσθηση να έχεις, γιατί μπορείς με αυτό τον τρόπο να αποδεχτείς τη διαφορετικότητα των άλλων. Να μην κρίνεις και ταυτόχρονα να αναγνωρίζεις τις ουσιαστικές ανάγκες τους.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΖΩΝΤΑΝΗ, ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΖΩΗ.

Ενσυναίσθηση να έχεις, γιατί δεν θα χρειάζεται να επιβληθείς στους άλλους. Δεν θα νιώθεις την ανάγκη να τους διακόπτεις, να τους σταματάς, να γίνεσαι επικριτικός.

Ενσυναίσθηση να έχεις, γιατί θα νιώθεις ουσιαστικό μέλος μέσα σε μια ομάδα. Και θα σκέφτεσαι τους τρόπους να προστατεύσεις τα υπόλοιπα μέλη της, που θα είναι σαν οικογένεια για σένα.

Ενσυναίσθηση να έχεις, γιατί έτσι θα έχεις ουσιαστική επικοινωνία με τους υπόλοιπους, χωρίς να είναι πάντα λεκτική. Ακόμα και η εξωλεκτική θα αρκεί.

Να εμπνέεις τον ίδιο σου τον εαυτό

Ενσυναίσθηση να έχεις και να την κατακτάς κάθε μέρα και με κάθε γεγονός στη ζωή σου. Χωρίς να τη θεωρήσεις ποτέ δεδομένη, χωρίς να νιώσεις ποτέ ότι άγγιξες τον προορισμό σου. Γιατί είναι τόσο ζωντανή η διαδικασία της ενσυναίσθησης όσο και η ίδια η ζωή.

Ενσυναίσθηση να έχεις και να επιλέξεις να την κατακτήσεις μέσα από την πραγματική γνώση και την πραγματική αποδοχή του εαυτού σου. Χωρίς να τον κρίνεις, χωρίς να τον απορρίπτεις, χωρίς να σκέφτεσαι συνέχεια ακυρώνοντας τα στοιχεία σου (γιατί η υπερ-ανάλυση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν).

Ενσυναίσθηση να έχεις, λοιπόν, και πάνω από όλα ηγέτης να φροντίσεις να γίνεις. Να εμπνέεις τους άλλους, αλλά κυρίως τον ίδιο σου τον εαυτό. Γιατί όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε το κίνητρο και η βασική πηγή έμπνευσης του εαυτού μας!

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, M.Sc., Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής, εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.