Η ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ

Η Αντωνία Ηρωίδου έχει κάνει κλασικές μουσικές σπουδές, αλλά η πανδημία στάθηκε αφορμή να αφοσιωθεί σε μια άλλου είδους τέχνη.

Αν πρέπει να πούμε κάτι καλό για τις περιόδους καραντίνας που βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι ανάγκασε πολλούς από εμάς να ανακαλύψουμε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης. Ήταν μέσα από αυτήν την διαδικασία που η Αντωνία Ηρωίδου έκανε τη μετάβαση από την κλασική μουσική στην ψηφιακή τέχνη.

Οι περιορισμοί της πανδημίας και το ενδιαφέρον της να συνδυάσει την τέχνη με την τεχνολογία «έσπρωξαν» την Αντωνία να κάνει τα πρώτα της βήματα στο digital art illustration. Και, όπως μαρτυράει η ίδια, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.

Με σπουδές στο μουσικό πανεπιστήμιο Αννοβέρου, αλλά και με μια έμφυτη αγάπη για την τέχνη σε όλες της τις μορφές, η Αντωνία Ηρωίδου δημιουργεί έργα ανθρωποκεντρικά, με έντονες αναφορές στην ελληνική παράδοση και μυθολογία. Με ένα μοντέρνο twist, όμως, που αποδεικνύει πως οι κλασικές σπουδές της μπορούν να συνδυαστούν απολύτως αρμονικά με τη σύγχρονη ψηφιακή τέχνη.

Ηρωίδου

Έντονα χρώματα, σχήματα και μοτίβα πλάθουν ιστορίες που άλλοτε μοιάζουν να ξεπηδάνε από την φαντασία και τα όνειρα της καλλιτέχνιδος, κι άλλοτε μας θυμίζουν σκηνικά από την καθημερινότητα μας. Με πρωταγωνιστές ανθρώπους σαν κι εμάς, τονίζουν τη μοναδικότητα του καθενός, πάντα με κοινό παρανομαστή την έκφραση σκέψεων, βιωμάτων και συναισθημάτων μέσω της δημιουργικής διαδικασίας.

Η Αντωνία Ηρωίδου συνεργαζεται με τις γκαλερί Braggart και Αthens Dogma.

Αντωνία Ηρωίδου

– Πες μας λίγα λόγια για σένα και τη δουλειά σου.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα. Ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές όντας μαθήτρια δημοτικού και τελειώνοντας το σχολείο έδωσα εξετάσεις στο μουσικό πανεπιστήμιο του Αννοβέρου, στη Γερμανία, με επιτυχία. Έζησα 7 χρόνια στη Γερμανία, όπου κατάφερα να δημιουργήσω ένα επαγγελματικό υπόβαθρο αρκετά υποσχόμενο.

Η ζωγραφική υπήρξε από πολύ νωρίς μέσο έκφρασης για μένα. Ήταν μια άλλη μεγάλη αγάπη που συμπλήρωνε αυτή της μουσικής.

ζωγραφική

Η γενική ιδέα πίσω από τη δουλειά μου είναι ανθρωποκεντρική καθώς και πολιτιστική. Αυτό που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η σχέση μεταξύ του ατόμου και του πλαισίου μέσα στο οποίο αναπτύσσεται – ένα πλαίσιο που καθορίζεται από τις ρίζες και την ιστορία του, από την οικογένεια και την παιδική του ηλικία, άλλοτε από τη φύση και το σύμπαν, ενώ άλλες φορές απλώς αφήνεται να διαμορφωθεί από το σημερινό πολιτισμικό περιβάλλον.

– Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την ψηφιακή τέχνη και πώς έγινε αυτή η μετάβαση μετά από τις σπουδές κλασικής μουσικής;

Η μεγάλη μου ανάγκη να εκφραστώ μέσα από τη ζωγραφική αλλά και το έντονο ενδιαφέρον να ανακαλύψω τι κρύβεται πίσω από τον συνδυασμό τέχνης και τεχνολογίας με οδήγησαν στο να ασχοληθώ με την ψηφιακή τέχνη.

Η μετάβαση από την κλασική μουσική στην ψηφιακή τέχνη μάλλον έγινε υποσυνείδητα. Ήταν μία έντονη ανάγκη ελευθερίας και έκφρασης μέσα στον περιορισμό που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας.

γάτες

– Τι σε εμπνέει;

Εμπνέομαι κυρίως από τον άνθρωπο, από την πολύπλοκη ψυχοσύνθεση του, την ιστορία και την κουλτούρα του. Μεγάλη έμπνευση επίσης για μένα είναι το μεγαλείο της φύσης.

– Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

Με φαντάζομαι σε ένα ήσυχο νησί, παρέα με τη θάλασσα και το γαλάζιο τ’ ουρανού. Να εμπνέομαι και να δημιουργώ μέχρι το τέλος.

– Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να βγεις για ένα βράδυ και ποια ερώτηση θα του έκανες;

Θα ήθελα να συναντήσω την πιανίστα Martha Argerich και να τη ρωτήσω πώς γίνεται στην ηλικία των 81 να καταφέρνει να έχει το μυαλό και την φρεσκάδα ενός έφηβου, ταυτόχρονα με το παίξιμο και τη μουσικότητα αιώνων.

Μερσέντες

– Προσπαθείς να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου συνήθειες ώστε να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

Δίνω μεγάλη σημασία στον υγιεινό τρόπο διατροφής. Επιλέγω να τρέφομαι περισσότερο με λαχανικά και όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, ενώ αποφεύγω το κρέας και τα παράγωγά του. Όπου μπορώ, χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς και όχι το αυτοκίνητο. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να το κάνω κατ’ αποκλειστικότητα, αλλά δυστυχώς στην Αθήνα δεν είναι ακόμα εφικτό.

– Προσπαθείς να χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά αλλά και στη δουλειά σου υλικά φιλικά προς το περιβάλλον;

Η ανακύκλωση είναι για μένα τρόπος ζωής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Προσπαθώ με μεγάλη υπομονή να πείσω και άλλο κόσμο να καταλάβει τη μέγιστη σημασία της ανακύκλωσης και τη σπουδαιότητα ελαχιστοποίησης της χρήσης πλαστικού. Είναι κάτι που μου δίδαξε η Γερμανία σε πολύ νεαρή ηλικία και το κουβαλάω με ευλάβεια μέχρι και σήμερα.

– Αγαπημένη ταινία και αγαπημένο βιβλίο;

Ταινία:, «Το δέρμα που κατοικώ», του Pedro Almodovar. Βιβλίο, «Το άρωμα» του Patrick Suskind.

Τροία

– Τσάι ή καφέ;

Καφέ.

– Ποιος θα ήθελες να είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός σου προορισμός;

Ιαπωνία.

– Ακούς μουσική όταν δουλεύεις;

Συνήθως ακούω κλασική, τζαζ και μουσική από κινηματογράφο.

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τρόπος εκτόνωσης του εκνευρισμού όταν δουλεύεις;

Η ίδια μου η δουλειά.

– Αν δεν ήσουν illustration artist, τι θα ήσουν;

Επαγγελματίας ταξιδιώτης.

Μπορείτε να δείτε τη δουλειά της Αντωνίας Ηρωίδου στο site της και στα προφίλ της σε Instagram και Facebook.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.