instagram.com/ulises.ai

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟ DESIGN ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΘΑΥΜΑ

Ένα νέο design studio με έδρα στο Βερολίνο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στα έργα του και το αποτέλεσμα μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει πλέον δυναμικά σε κάθε έκφανση της ζωής μας, αποκαλύπτοντας σουρεαλιστικές εκδοχές αυτής και προτείνοντας ιδέες του πώς θα μπορούσε (ή και θα έπρεπε;) να είναι. Το design αποτελεί ιδανικό πεδίο δράσης αρχιτεκτονικών γραφείων, όπως το Ulises, το studio που εδρεύει στο Βερολίνο και τους τελευταίους μήνες μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό με τις ψηφιακές δημιουργίες του.

Το πολυόροφο τροχόσπιτο, για παράδειγμα, είναι μία από τις τελευταίες πολυσυζητημένες προτάσεις του Ulises, το οποίο ξανασυστήνει τη νομαδική ζωή με "αυτοκινούμενες πολυκατοικίες" που περιλαμβάνουν ολόκληρα καθιστικά, χώρους μελέτης, πλήρως εξοπλισμένες κρεβατοκάμαρες, ακόμα και ατμοσφαιρικές βεράντες στην ταράτσα.

Είναι προφανές, ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να οδηγήσει κανείς ένα τέτοιο τροχόσπιτο, όμως το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι σχεδιαστές, όπως αναφέρει ο Ricardo Orts, o ιθύνων νους του studio σε δήλωσή του στο designboom, είναι ότι «επιλέγοντας έναν πιο νομαδικό τρόπο ζωής, ανακαλύπτουμε νέους τρόπους να ζούμε που είναι ταυτόχρονα διασκεδαστικοί, αλλά και βιώσιμοι, ενώ καλλιεργούμε και μία αίσθηση κοινότητας και διασύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας».

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ulises (@ulises.ai)

Τα περισσότερα σχέδιά του, όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στον Observer, προέρχονται από επιρροές της παιδικής του ηλικίας. «Μεγάλωσα σε μία οικογένεια όπου η κουλτούρα ήταν πολύ σημαντική. Κάθε Αύγουστο, όταν έκλεινε η οικογενειακή επιχείρηση, γυρίζαμε με τους γονείς μου την Ευρώπη, με ένα αυτοκινούμενο». Μεγαλώνοντας χρησιμοποιούσε για χρόνια το παλιό αυτό τροχόσπιτο για να βρεθεί σε φεστιβάλ, να απολαύσει εκδρομές στην παραλία, εν πολλοίς να γνωρίσει τον κόσμο.

Η ανάγκη αυτή του «ανοίγματος» στον έξω κόσμο αποκαλύπτεται και σε άλλα σχέδια της ομάδας, όπως οι πολύχρωμες φουσκωτές τσουλήθρες που βλέπουμε να διοχετεύονται από το Κολοσσαίο της Ρώμης, αγκαλιάζοντας τις ορδές επισκεπτών, μεταφέροντας ταυτόχρονα και το μήνυμα της LGBTQ+ κοινότητας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ulises (@ulises.ai)

Αλλά και στη φουσκωτή κατασκευή που επιπλέει στον Σηκουάνα αντιλαμβανόμαστε την ίδια πρόθεση να γίνουν οι δημόσιοι χώροι που διασκεδαστικοί και φιλόξενοι προς τους επισκέπτες. Μάλιστα, τα φουσκωτά κάστρα που βλέπετε στις εικόνες είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένο πλαστικό, δίνοντας έμφαση του project για βιωσιμότητα και φιλικότητα προς το περιβάλλον. Οι εικόνες είναι τόσο αληθοφανείς και σου προκαλούν τόσο θετικά συναισθήματα, που αναπόφευκτα σε κάνουν να αναρωτιέσαι: γιατί όχι;

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ulises (@ulises.ai)

«Σταδιακά μεγαλώνοντας ανακάλυψα πόσο τυχερός ήμουν που μπόρεσα να ανακαλύψω όλα αυτά τα νέα μέρη και που έζησα με έναν λιγότερο υλιστικό και περισσότερο εμπειρικό τρόπο», λέει ο Orts, ο οποίος σπούδασε Μηχανολογία και Αρχιτεκτονική στη Valencia. Όραμά του είναι μια ζωή κοινωνική, με χρώμα και κίνηση. Τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησε η ενασχόλησή του με την τεχνητή νοημοσύνη στο design και τότε μια αποκάλυψη γεννήθηκε μπροστά στα μάτια του.

«Έχω πολλά ανάμεικτα συναισθήματα για την τεχνητή νοημοσύνη και την δυνατότητά της να χειραγωγεί τα πλήθη. Πιστεύω ότι οι δημοκρατικές κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη νομοθεσία που θα την διέπει. Και δεν ξέρω αν η τεχνολογία αυτή θα μας “πάρει τις δουλειές, όμως πρόκειται σίγουρα να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος αυτοματοποιείται», καταλήγει ο καλλιτέχνης, ο οποίος προς το παρόν απλά χρησιμοποιεί τα «όπλα» της για να μεγεθύνει τα δημιουργικά του οράματα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.