iStock

ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΕΝΑΝ ΤΕΛΕΙΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ»

Ο Βρετανός δημοσιογράφος υγείας Graham Lawton καταφέρνει να παραμένει υγιής, χωρίς να απαρνιέται τις αγαπημένες του ανθυγιεινές συνήθειες. Ποια είναι τα μυστικά του;

Ο Graham Lawton είναι Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας που ειδικεύεται σε θέματα υγείας και επιστήμης για περισσότερα από 20 χρόνια. Έχοντας τίτλο σπουδών στη Βιοχημεία, είναι από τους πλέον κατάλληλους να ανατρέξει στην επιστημονική βιβλιογραφία και να αποδώσει με λόγο απλό και κατανοητό όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που δεν θα μπορούσε να καταλάβει ένας άνθρωπος χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο.

Το κάνει αυτό με τεράστια επιτυχία, γι' αυτό και είναι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συντάκτες του New Scientist, ενώ έχει βραβευτεί αρκετές φορές για τη δουλειά του. Ο Lawton είναι ο άνθρωπος που μπορεί να ξεσκαρτάρει το πλήθος των πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά και να καταλήξει σε ό,τι είναι πραγματικά έγκυρο και χρήσιμο.

Έχοντας αυτή την επαγγελματική εμπειρία, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο με τον τολμηρό τίτλο This Book Could Save Your Life: The Science of Living Longer Better, παρόλο που δεν είναι αυτό που θα λέγαμε γκουρού του wellness. Το αντίθετο μάλιστα.

Ο Graham Lawton είναι τεμπέλης

Ο Lawton παραδέχεται ότι είναι τεμπέλης και υπέρβαρος. Ότι αγαπά το junk food και τις μπίρες στις αγγλικές παμπ μετά τη δουλειά, και λατρεύει να αράζει στον καναπέ του με κάποιο σνακ.

«Έχω κάρτα μέλους σε γυμναστήριο στο οποίο πηγαίνω σπάνια, επιλέγω συχνά το αυτοκίνητο για να ψωνίσω σε κάποιο κατάστημα όπου μπορώ να πάω και με τα πόδια, και παίρνω ανελλιπώς το χάπι μου για την πίεση», λέει χαρακτηριστικά. Έτσι ζούσε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ώσπου αποφάσισε να αλλάξει.

Αν νομίζεις ότι ξαφνικά έγινε κάτι άλλο, κάνεις λάθος. Απλώς πρόσθεσε μερικές συνήθειες στη ζωή του, έχοντας κατασταλάξει τι συμβάλλει δυνητικά στη μακροζωία. «Τον τελευταίο χρόνο έκανα ποδηλασία καλύπτοντας απόσταση 1.900 χιλιομέτρων και έτρεξα όσο περίπου 15 μαραθώνιοι.

Graham Lawton
iStock

»Τρώω 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα και φροντίζω να παραμένω ενυδατωμένος. Έχω μετριάσει το αλάτι και δεν τρώω κρέας. Κάνω συχνά διαλειμματική νηστεία, κολυμπάω σε εξωτερικούς χώρους όταν μπορώ, κάνω Pilates και χρησιμοποιώ τις σκάλες αντί του ασανσέρ στο γραφείο. Παρά τις κακές μου συνήθειες, οι καλές φαίνεται να κερδίζουν. Είμαι 50 ετών, αλλά η βιολογική μου ηλικία υπολογίστηκε στα 45», αναφέρει ο ίδιος.

Η υγεία δεν χρειάζεται στερήσεις, μόνο καλές συνήθειες

Ο Lawton μοιάζει να είναι η ζωντανή απόδειξη ότι μπορείς να παραμένεις υγιής και σε φόρμα, χωρίς να είσαι φανατικός της γυμναστικής και της υγιεινής διατροφής. Ποια είναι τα μυστικά του;

«Δεν είμαι υπερβολικά πειθαρχημένος σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση, και θέλω επίσης πραγματικά να απολαύσω τη ζωή μου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η βιώσιμη, υγιεινή συμπεριφορά. Πράγματα που μπορείς να κάνεις για δεκαετίες και όχι για μερικούς μήνες. Και νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας μερικές ατασθαλίες. Αρκεί οι καλές συνήθειες να υπερτερούν πάντα», απαντάει.

Αυτό που κάνει την προσέγγιση του Lawton ελκυστική είναι ότι δεν χρειάζεται να μεταμορφώσεις τη ζωή σου για να ζήσεις περισσότερο, ούτε να στερηθείς κάθε ευχαρίστηση. Χρειάζεται απλώς μια συστηματική προσπάθεια που δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ.

Αερόβια άσκηση

Από την έρευνά του για το βιβλίο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να απολαύσουν μια μεγαλύτερη, υγιέστερη ζωή, είναι η άσκηση και μάλιστα η αερόβια.

Graham Lawton
iStock

«Μπορείς να κάνεις όση δίαιτα θέλεις, να κοιμάσαι καλά, να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, να κάνεις γιόγκα, οτιδήποτε, αλλά αν δεν κάνεις αερόβια άσκηση, χάνεις τον χρόνο σου. Η επιστήμη συνεχίζει να ανακαλύπτει νέα δεδομένα, αλλά αυτό που όλοι οι ειδικοί θα σου πουν είναι το εξής: αν τα οφέλη της άσκησης ήταν διαθέσιμα ως χάπι, κάθε γιατρός θα το συνταγογραφούσε σε κάθε ασθενή. Και δεν είναι τόσο δύσκολο. Μία από τις πρόσφατες ανακαλύψεις στη φυσιολογία της άσκησης είναι ότι κυριολεκτικά κάθε βήμα που κάνεις μετράει!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ας δούμε μερικά ακόμη μυστικά που εφαρμόζει ο ίδιος.

Διαλειμματική νηστεία

Όσον αφορά τη διατροφή, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώμε μπορεί να είναι συγκεχυμένες και αντιπαραγωγικές. Πολλοί άνθρωποι απογοητεύονται και παρατάνε την προσπάθεια, επειδή οι συμβουλές είναι αντιφατικές.

Graham Lawton
iStock

Η επιστήμη της διατροφής όμως έχει τρομερές δυσκολίες. Τα αποτελέσματά της είναι πάντα οριακά και προσωρινά, και συνεχώς θα βρίσκεται κάτι νέο, συχνά αντίθετο από το προηγούμενο. Σταθερές αξίες παραμένουν τα εξής: τα λαχανικά είναι καλά, το λίπος όχι, ούτε η ζάχαρη.

Υπάρχει βέβαια μια διατροφική παρέμβαση που ο Lawton θεωρεί ευεργετική: τη διαλειμματική νηστεία. «Εφαρμόζω το πρωτόκολλο 16:8 αρκετά συχνά, που σημαίνει 16 ώρες χωρίς φαγητό, και 8 ώρες κατά τις οποίες τρώω κανονικά. Το ακολουθώ για 2-3 μέρες και σταματάω». λέει.

Καλά λιπαρά και καρδιαγγειακή υγεία

Οι απόψεις του Lawton ίσως να είναι αμφισβητήσιμες σε αυτό το κομμάτι, αλλά παραμένουν δικές του. Όσον αφορά την υψηλή χοληστερίνη και την προληπτική λήψη στατινών αναφέρει:

«Υπήρξε μια τεράστια συζήτηση στη Βρετανία για τις στατίνες. Τα χάπια αυτά δίνονται σε ανθρώπους στα 50 τους και αναμένεται να τα παίρνουν για 20 χρόνια. Πώς μπορούμε όμως να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους; [σ.σ. Αρκετές έρευνες δείχνουν τις ασθένειες της καρδιάς και των αρτηριών ως την κύρια αιτία θανάτου για άτομα ηλικίας 75 ετών.] Δεν είναι καν σαφές ότι η χοληστερόλη είναι τόσο κακή ούτως ή άλλως».

Όσο για τα καλά λιπαρά που πρέπει να λαμβάνουμε για την υγεία της καρδιάς, σημειώνει ότι αυτά δεν βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στα ιχθυέλαια όπως οι περισσότεροι πιστεύουμε, αλλά στους σπόρους chia, το σογιέλαιο, τα καρύδια, τα ακτινίδια και τα φύκια, και συστήνει ναι μεν να τρώμε ψάρια, αλλά όχι ιχθυοτροφείου.

Graham Lawton
iStock

Ύπνος

«Δεν είχα ποτέ καλό ύπνο. Τουναντίον, έχω υποφέρει από αϋπνίες. Μετά από διάφορες προσπάθειες που έχω κάνει, κατάλαβα ότι το βιολογικό μου ρολόι απορρυθμίζεται ίσως πιο εύκολα από άλλων ανθρώπων. Έτσι, έμαθα να ησυχάζω τον εαυτό μου. Ξέρω ότι αν δεν κοιμηθώ καλά 2-3 μέρες, θα γίνει την επόμενη, γιατί ο οργανισμός μου θα το ζητήσει. Κατά έναν περίεργο τρόπο αυτό λειτουργεί για μένα».

Επειδή πράγματι ο ύπνος είναι ο θεμέλιος λίθος μιας καλής υγείας, ο συγγραφέας συμβουλεύει να βρεις εκείνο που βολεύει τον δικό σου ρυθμό και να το διεκδικήσεις. Αν κάνεις ξεκούραστο ύπνο, όλα τα υπόλοιπα, ακόμη και η άσκηση και η διατροφή, γίνονται ευκολότερα.

Graham Lawton
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα αγγλικά από τo Public.gr

Αισιοδοξία

Είναι λίγα τα κοινά που μοιράζονται όσοι ζουν πολλά χρόνια, αλλά το πιο βασικό φαίνεται ότι είναι η αισιοδοξία. «Οι ερευνητές που εργάζονται με αιωνόβιους τους περιγράφουν ως διασκεδαστικούς ανθρώπους με κοινωνικότητα. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ότι η καλή διάθεση σχετίζεται με καλή υγεία και μακροζωία», γράφει ο Lawton.

Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί, αφού διαθέτουν εγγενώς αυτά τα χαρακτηριστικά. Για τους περισσότερους χρειάζεται μια προσπάθεια. Ένας καλός στόχος είναι να προσπαθήσουμε να ρίξουμε τα επίπεδα της κορτιζόλης που συνήθως προκαλούν άγχος και κακή διάθεση.

«Ο διαλογισμός, η γιόγκα, το Tai Chi, η άσκηση και ο καλός ύπνος, ακόμη και οι βαθιές αναπνοές βοηθούν σημαντικά στην πτώση των επιπέδων της κορτιζόλης», αναφέρει ο συγγραφέας. Μπορεί κάτι να ταιριάζει και στον δικό σου τρόπο ζωής. Αν όχι, μπορείς να ξεκινήσεις από εκεί που εσύ επιλέγεις, ένα σημείο που θα αποτελέσει την πρώτη μέρα της καινούργιας σου ζωής.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.