Σοφία Πιτσικάλη

ΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη που έχει οριστεί η 14η Νοεμβρίου, μιλήσαμε με τη Σοφία Πιτσικάλη, δημιουργό του sofeto.gr, για όσα συνθέτουν και δυσκολεύουν την πραγματικότητά της με ένα διαβητικό παιδί.

Η Σοφία Πιτσικάλη ζει εδώ και 14 χρόνια με τον διαβήτη. Την επισκέφτηκε όταν ήταν έγκυος για πρώτη φορά και τον αντιμετώπισε με ινσουλίνη. Ενάμιση χρόνο μετά, και αφού τα πράγματα έδειχναν καλύτερα, το πρόβλημα εμφανίστηκε ξανά. Μία σειρά εξετάσεων οδήγησαν στη διάγνωση του διαβήτη τύπου Ι.

Η Σοφία ζει με περιορισμούς, όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι, που πάσχουν από το ίδιο νόσημα. Με μια μικρή διαφορά. Τον νέο τρόπο ζωής της αποφάσισε να τον κάνει κάτι χρήσιμο: online συνταγές για διαβητικούς.

Το blog της Σοφίας, sofeto.gr, απέκτησε νέο νόημα, όταν πριν από λίγα χρόνια ο μικρός της γιος, Οδυσσέας, διαγνώστηκε κι εκείνος με τον ίδιο διαβήτη, ενώ ήταν μόλις 2 ετών. Τώρα πια, οι γονείς των διαβητικών παιδιών μπορούν να βρουν όχι μόνο συνταγές, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή του παιδιού τους.

Ένα site με συνταγές για διαβητικούς και ανθρώπους με κοιλιοκάκη

Στο blog μπορεί να βρει κανείς επίσης και πιάτα χωρίς γλουτένη, αφού πλέον η Σοφία έχει διαγνωστεί και με κοιλιοκάκη. «Ήταν ουσιαστικά η ανάγκη μου να επικοινωνήσω με άλλους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή έχουν άλλες διατροφικές ανάγκες ή απλά αγαπούν την υγιεινή διατροφή. Ξεκίνησε σαν μια "ψυχοθεραπεία" και επιθυμία μου να μεταδώσω τις συνταγές μου σε ανθρώπους που τις είχαν ανάγκη, όσο κι εγώ», λέει.

Οι συνταγές στοχεύουν να είναι ισορροπημένες. Η Σοφία αποφεύγει τη χρήση επεξεργασμένων πρώτων υλών, ενώ σε όλες τις συνταγές υπάρχει πλήρης διατροφική ανάλυση. «Είναι απαραίτητη για να γνωρίζει ο άνθρωπος που θα τις καταναλώσει, τι και πόσο θα φάει, ώστε να μπορεί να ρυθμίσει και την ανάλογη ποσότητα ινσουλίνης που πρέπει να κάνει για το φαγητό αυτό», εξηγεί.

Παιδικός διαβήτης
Η Σοφία Πιτσικάλη

Οι συνταγές δεν περιέχουν κοινή ζάχαρη, λευκά άλευρα και λιπαρά κακής ποιότητας. Η Σοφία προσπαθεί να προσαρμόσει τις αγαπημένες της συνταγές, εκείνες που έμαθε από τα παιδικά της χρόνια, στα δεδομένα των διατροφικών αναγκών της.

Πώς διαφέρουν οι 2 τύποι διαβήτη

Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι ο διαβήτης τύπου Ι και διαβήτης τύπου ΙΙ, το μόνο κοινό που έχουν είναι το όνομα διαβήτης. Ο τύπου Ι είναι αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο καταστρέφονται τα β κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη στον οργανισμό μας.

«Ο διαβητικός τύπου Ι δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Οπωσδήποτε λοιπόν –για την επιβίωση του–  πρέπει να λάβει ινσουλίνη, είτε από ένεση, είτε από αντλία ινσουλίνης. Αυτό προϋποθέτει ότι έχει εκπαιδευτεί σωστά, ώστε να υπολογίζει τους υδατάνθρακες των γευμάτων που καταναλώνει, αλλά να λαμβάνει υπόψιν του ταυτόχρονα και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το σάκχαρό του, όπως η περιεκτικότητα των τροφών σε λιπαρά, η σωματική δραστηριότητα που έχει ή πρόκειται να κάνει μέσα στη μέρα, οι καιρικές συνθήκες που επίσης επηρεάζουν την απορρόφηση της ινσουλίνης...»

»Ακόμα και το σημείο του σώματος που θα γίνει η ένεση παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή απορρόφηση αλλά και τον χρόνο δράσης της ινσουλίνης. Ουσιαστικά ο διαβητικός τύπου Ι λειτουργεί σαν υπολογιστής υδατανθράκων, αντίστοιχων μονάδων ινσουλίνης και ταυτόχρονα καλείται όσο το δυνατόν, να προβλέψει τους πολλούς ακόμα παράγοντες που επηρεάζουν τη ρύθμιση του διαβήτη του», λέει.

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μια νόσος στην οποία, για κάποιους λόγους, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί με σωστό τρόπο την ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας. Η λεγόμενη «αντίσταση στην ινσουλίνη» είναι και ο λόγος του αυξημένου σακχάρου στο αίμα. Συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και διατροφή. Επίσης η άσκηση και η απώλεια βάρους είναι πολύ σημαντικές παράμετροι που βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Η στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή του γιατρού και η εξατομικευμένη διατροφή του διαιτολόγου είναι το κλειδί για την επιτυχή ρύθμιση.

Παιδικός διαβήτης: Πώς τον καταλαβαίνεις

Ο γιος της Σοφίας διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου Ι στην ηλικία των 2 ετών. «Η διάγνωση ήταν ένα σοκ για την οικογένειά μας. Το θετικό μέσα στη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη ήταν ότι αποφύγαμε το παιδί να πέσει σε διαβητικό κώμα (κετοξέωση), ώστε να ανακαλύψουμε ότι νοσεί από διαβήτη. Αυτό συνέβη γιατί γνώριζα τα συμπτώματα του διαβήτη από τη δική μου περίπτωση», διηγείται.

Πώς το κατάλαβε; «Παρατήρησα ότι ο μικρός μου είχε αυξημένη ποσότητα ούρων, η πάνα του γέμιζε αρκετά γρήγορα, κυρίως τη νύχτα. Ξυπνούσε και έκλαιγε, ενώ τις περισσότερες φορές διψούσε πολύ. Ήταν πολύ νευρικός χωρίς κάποιο εμφανή λόγο. Παρατήρησα επίσης πως μερικές φορές μύριζε περίεργα η αναπνοή του. Όλα αυτά ήταν καμπανάκια που χτυπούσαν συναγερμό. Έτσι, μέτρησα το σάκχαρό του με αίμα από το δάχτυλό του και επιβεβαιώθηκε αυτό που φοβόμουν. Το παιδί είχε πολύ υψηλό σάκχαρο, 475. Το επόμενο βήμα ήταν να πάμε αμέσως στο νοσοκομείο», θυμάται.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν για τα παιδιά;

Τα παιδιά όπως και οι ενήλικες με διαβήτη τύπου Ι έχουν μία και μοναδική επιλογή, την ινσουλίνη. Εφόσον ο οργανισμός τους δεν την παράγει από μόνος του, πρέπει να την πάρουν με άλλο τρόπο.

«Οι πένες (ενέσεις) ινσουλίνης και οι αντλίες συνεχούς χορήγησης ινσουλίνης, είναι οι επιλογές μας. Ουσιαστικά δεν υπάρχει θεραπεία στον διαβήτη τύπου Ι. Δεν είναι δηλαδή μια νόσος που θα "μας περάσει" με κάποιο φάρμακο. Είναι μια χρόνια νόσος που αντιμετωπίζεται μόνο με τη χορήγηση εξωγενούς ινσουλίνης», εξηγεί.

Πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί ένας γονιός την καθημερινότητα ενός διαβητικού παιδιού; «Η αλήθεια είναι πως ο διαβήτης δεν είναι τρόπος ζωής, όπως συχνά λέγεται από κάποιους που είναι έξω από τον χορό... Ο διαβήτης είναι ένας δύσκολος τρόπος να ζεις! Στις τρυφερές ηλικίες των μικρών παιδιών είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Όταν διαγνώστηκε ο γιος μου, ένιωσα πως γνώριζα τον διαβήτη από την αρχή, παρόλο που ζούσα μαζί του κοντά στα 10 χρόνια. Τα παιδιά έχουν πολλαπλάσιες ανάγκες σε σχέση με τους ενήλικες», σχολιάζει.

Παιδικός διαβήτης
Ο μικρός Οδυσσέας παίζει στην παραλία, φορώντας την ειδική αντλία ινσουλίνης. Σοφία Πιτσικάλη
Ο μικρός Οδυσσέας παίζει στην παραλία, φορώντας την ειδική αντλία ινσουλίνης.

Τι χρειάζεται ένα διαβητικό παιδί

Ουσιαστικά χρειάζεται έναν άνθρωπο συνεχώς δίπλα του για να προσέχει και να παίρνει τις αποφάσεις για τη ρύθμισή του. Αυτό προϋποθέτει 24ωρη απασχόληση. Προϋποθέτει ότι συνήθως η μητέρα-φροντιστής, αναγκαστικά σταματά να εργάζεται. Προϋποθέτει ξενύχτια ή στην καλύτερη περίπτωση, ύπνο με βάρδιες εναλλάξ με τον πατέρα. Οι ισορροπίες στην οικογένεια αλλάζουν και η Σοφία μάς εξηγεί πώς.

Στο σχολείο

Αν είναι τυχερό, θα έχει σχολική νοσηλεύτρια που θα το προσέχει κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο. Δυστυχώς όμως υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που δεν έχουν αυτή την τύχη. Αναγκάζονται μικρά παιδιά του δημοτικού να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς νοσηλεύτρια.

Έτσι οι γονείς αναλαμβάνουν τον ρόλο αυτό. Παραμένουν δηλαδή κοντά στο σχολείο, καθ' όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, ώστε να έχουν την ευκαιρία να επέμβουν, είτε κάνοντας τη δόση της ινσουλίνης για να φάει το παιδί, είτε να χορηγήσουν γλυκόζη σε περίπτωση που το παιδί πάθει υπογλυκαιμία.

Αν ο διευθυντής του σχολείου είναι συνεργάσιμος, μπορεί ο γονιός να πάρει ειδική άδεια και να βρίσκεται μέσα στον χώρο του σχολείου, ώστε να επέμβει άμεσα.

Διαφορετικά, θα πρέπει να παραμένει μέσα στο αυτοκίνητό του. Δυστυχώς δεν είναι υπερβολή αυτό που σας περιγράφω. Υπάρχουν πολλά παιδάκια και γονείς που δυσκολεύονται με αυτές τις συνθήκες. Γι' αυτό, όλοι εμείς οι γονείς παιδιών με διαβήτη, ζητάμε το αυτονόητο: σχολικές νοσηλεύτριες για όλα τα παιδιά.

Σε σχέση με το φαγητό του

Τα παιδιά με διαβήτη, εφόσον έχουμε βρει με τον γιατρό τις σωστές αναλογίες ινσουλίνης, δεν υπάρχει κάτι που απαγορεύεται να φάνε. Το μυστικό είναι ο σωστός υπολογισμός των υδατανθράκων και της ινσουλίνης. Οπότε δεν υπάρχει κάτι που θα πούμε στο παιδί να μην φάει.

Το ότι πρέπει να τρέφεται υγιεινά ισχύει για το κάθε παιδί, είτε έχει διαβήτη είτε όχι.

Σε σχέση με τη διαχείριση

Τα παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά συνεργάσιμα. Το σημαντικότερο είναι εμείς οι γονείς πρώτα απ' όλα να έχουμε αποδεχτεί τη νόσο και να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση.

Μία παιδική συνταγή

Η συνταγή που λατρεύουν όλα τα παιδιά είτε έχουν διαβήτη είτε όχι, είναι τα αφράτα κέικ μπανάνας με ζάχαρη καρύδας. Είναι νηστίσιμη και κατάλληλη για όσους αποφεύγουν τροφές ζωικής προέλευσης. Πανεύκολη και γρήγορη!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.