Alpha TV

Ο ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΟΤΑΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ

Ο Άκης Πετρετζίκης δεν θέλει να μιλάει για προσωπικά θέματα στις συνεντεύξεις του. Αλλά έχει πάντα να πει πολλά για τη μαγειρική και τη δουλειά του, που ανοίγεται σε όλο και περισσότερα πεδία.

Ομολογώ ότι θα ήθελα να κάνουμε μια πιο προσωπική κουβέντα με τον Άκη Πετρετζίκη. Να μου πει, ας πούμε, πώς τον έχει επηρεάσει η πατρότητα και πόσο ασχολείται με το μεγάλωμα των δύο παιδιών του, ενός γιου και μιας κόρης. Αν τον αγχώνει τι διατροφικές συνήθειες θα αποκτήσουν μεγαλώνοντας. Αν έχει ο ίδιος κάποια «ένοχη απόλαυση» στην οποία ενδίδει – ενώ παραμένει πάντα fit. Ποιος μαγειρεύει στο σπίτι τους. Αν έχει φανταστεί ποτέ πώς θα είχε εξελιχθεί η ζωή του αν δεν ήταν ο πρώτος Έλληνας Master Chef.

Από την άλλη, η αφορμή για τη συνέντευξή μας είναι τα νέα του εκδοτικά εγχειρήματα: Ένα βιβλίο συνταγών με τίτλο «All About Brunch», τρία βιβλία για παιδιά αλλά και δύο επιτραπέζια παιχνίδια για τη διατροφή, που κυκλοφόρησαν όλα ταυτόχρονα από τις εκδόσεις Ψυχογιός – και είναι πιθανόν να «σκόνταψες» πάνω στο ειδικό stand που στήθηκε σε μεγάλα βιβλιοπωλεία για να τα προβάλλει.

Δεν θέλει μεγάλη φαντασία για να καταλάβεις ότι ο Άκης Πετρετζίκης πρέπει να κάνει πολύ καλό time management για να προλαβαίνει όλες τις δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνεται. Ίσως απλώς να μην έχει τον χρόνο να πει για την προσωπική του ζωή περισσότερα από όσα μοιράζεται στα social media – με επαγγελματική φροντίδα κι εκεί, όπως δείχνουν οι λεζάντες σε ελληνικά και σε αγγλικά. Ίσως και να μη θέλει να μπει σε πιο προσωπικά μονοπάτια.

Αν ψάξεις για συνεντεύξεις του στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνεται το δεύτερο. Ελάχιστα πράγματα θα βρεις να έχει πει για την προσωπική και οικογενειακή του ζωή, με χιλιοπαιγμένο το «Είναι δύσκολη πίστα το δεύτερο παιδί», μια δήλωση που έκανε σε τηλεοπτική εμφάνισή του τα Χριστούγεννα. Ήταν στο κανάλι που προβάλει την εκπομπή του, το Kitchen Lab, με αφορμή την κυκλοφορία του «All About Brunch», οπότε πάλι για δουλειά δέχτηκε να βγει στο γυαλί. Πειράζει που δεν μας αφήνει να δούμε κάτι παραπάνω, από την κλειδαρότρυπα; Σίγουρα όχι. Κι ίσως να μην το θέλαμε καν, αν δεν είχε γίνει με τις συνταγές του «δικός μας άνθρωπος».

Άκης Πετρετζίκης

Ό,τι κι αν ψάξεις online για να δεις πώς μαγειρεύεται, το όνομα και μια συνταγή του βγαίνουν αν όχι στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων, σχεδόν πάντα στις τρεις πρώτες. Ας μείνουμε λοιπόν προς το παρόν σ’ αυτό και στη δουλειά του. Άλλωστε, η δουλειά του μας τον σύστησε και έχει κάθε δικαίωμα να περιορίζεται σε αυτήν.

Ο Άκης Πετρετζίκης και τα βιβλία του

– Παράλληλα με το τελευταίο σου βιβλίο συνταγών, το «All About Brunch», κυκλοφόρησαν τα παιδικά βιβλία και τα επιτραπέζια παιχνίδια σου. Πώς αποφάσισες να ανοιχτείς τόσο, και από πλευράς κοινού και από πλευράς εκδοτικού όγκου;

Προσωπικά έβρισκα απίστευτο ενδιαφέρον και στα δύο θέματα. Το Brunch ανέκαθεν υπήρξε ένα γεύμα το οποίο ο κόσμος είχε την πεποίθηση ότι πρέπει να καταναλώσει εκτός σπιτιού. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το βιβλίο αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη ότι το συγκεκριμένο γεύμα μπορεί να είναι σπιτικό, νόστιμο, χορταστικό, αλλά και θρεπτικό. Όπως άλλωστε όλα τα γεύματα της ημέρας μας. Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, ο στόχος μου ήταν να φέρω πιο κοντά τον κόσμο στο σπιτικό, χειροποίητο φαγητό.

Την ίδια σκέψη είχα και όταν ξεκίνησα να δουλεύω την παιδική σειρά. Τα παιδιά βομβαρδίζονται συνεχώς από νέες γεύσεις. Τι κρύβουν όμως μέσα τους αυτές οι γεύσεις και τι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό τους; Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αγαπήσουν τα παιδιά το σπιτικό φαγητό από το να κατανοήσουν τι βάζουν στο πιάτο τους. Σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Μέσα από την αφήγηση και το παιχνίδι όμως –αναμφίβολα– βάζουμε γερές βάσεις. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…

Άκης Πετρετζίκης
Το εξώφυλλο ενός από τα τρία βιβλία της παιδικής σειράς του Άκη Πετρετζίκη.
Το εξώφυλλο ενός από τα τρία βιβλία της παιδικής σειράς του Άκη Πετρετζίκη.

– Πώς κατέληξες στη θεματολογία των τριών πρώτων παιδικών βιβλίων;

Μια μυστική σχολή, πολλά μυστήρια, ακόμα περισσότερα περίεργα πλάσματα και μπόλικες… υπερδυνάμεις. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία ανέκαθεν αγαπούσαν τα παιδιά. Όπως επίσης αγαπούν να έχουν που και που τον έλεγχο των πραγμάτων. Για να πάρουν τον έλεγχο, πρέπει να αποκτήσουν τη γνώση. Κάπως έτσι μπλέξαμε όλα αυτά τα στοιχεία μαζί και καλέσαμε τα παιδιά να γίνουν μέλη της Μυστικής των Μαγείρων Σχολής και να ανακαλύψουν τα μυστικά –αλλά και την αξία!– μιας θρεπτικής, νόστιμης διατροφής παίρνοντας –τι άλλο;– τον έλεγχο του πιάτου τους!

– Έχεις προλάβει να εισπράξεις κάποιο feedback από μικρούς αναγνώστες;

Η αλήθεια είναι πως είναι ακόμα νωρίς για να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα. Αυτό που βλέπω εγώ μέσα από την επαφή μου με τον κόσμο είναι ότι μικροί-μεγάλοι έχουν κάνει μια τεράστια αγκαλιά γύρω από την παιδική σειρά. Αυτό για εμένα είναι διπλή επιτυχία. Διπλή χαρά. Γιατί; Επειδή αρχικά την εμπιστεύτηκαν οι γονείς και την μοιράστηκαν με τα παιδιά τους, και στη συνέχεια επειδή τα παιδιά ξεφύλλισαν με λαχτάρα το μυστικό βιβλίο των υπερδυνάμεων, ερεύνησαν με προσοχή το μυστήριο του μισοφαγωμένου σάντουιτς και έτρεξαν με τα χίλια μέσα στο κακαόδασος αψηφώντας την παράξενη ομίχλη! Τι άλλο να ζητήσω μετά απ’ όλα αυτά;

Άκης Πετρετζίκης παιχνίδι
Ένα από τα παιχνίδια του Άκη Πετρετζίκη για τη διατροφή, για παιδιά 5+.
Ένα από τα παιχνίδια του Άκη Πετρετζίκη για τη διατροφή, για παιδιά +5.

– Αν σε ρωτούσε ένα παιδί πώς σκέφτεσαι τις συνταγές σου, τι θα του απαντούσες;

Θα του έλεγα ότι διαβάζω πολύ. Ακούω τον κόσμο, μιλάω μαζί του. Ακολουθώ τους ρυθμούς της καθημερινότητας έχοντας στο μυαλό μου ότι που και που μπορεί να παρεκκλίνω κάνοντας και καμιά… υπερβολή. Γιατί; Επειδή στη ζωή και στην κουζίνα μας υπάρχει χώρος για όλα. Το σημαντικό είναι να κρατάμε τις ισορροπίες.

– Ας επιστρέψουμε λίγο στο «All About Brunch». Νομίζω ότι το brunch κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς και είναι κάτι κοντά στη λογική των Kitchen Lab Café Bistro σου. Πού αποδίδεις την απήχησή του;

Το brunch είναι ένα γεύμα παρεΐστικο. Χωρίς κανόνες. Χωρίς «πρέπει να σηκωθείς στις 08:00 για να προλάβεις». Χωρίς συγκεκριμένες γεύσεις, αλλά με αμέτρητες αλμυρές και γλυκές παραλλαγές. Συνδυάζει περισσότερες από μία γαστρονομικές κουλτούρες και διάφορα στοιχεία από κάθε γεύμα. Μπορεί να είναι μοναχικό ή να αποτελέσει αφορμή για πάρτι! Όλα αυτά μαζί, έχουν κάνει τον κόσμο να το αγαπήσει και να το κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της πιο χαλαρής στιγμής της εβδομάδας: του σαββατοκύριακου! Κακά τα ψέματα… Το brunch  είναι το πιο χαλαρό γεύμα και ο κόσμος έχει ανάγκη από λίγη ηρεμία και χαλάρωση στη ζωή του.

All About Brunch
Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Άκης Πετρετζίκης τρέχει τα προλάβει τα όνειρά του

– Αν γκουγκλάρει κάποιος μια συνταγή, τις περισσότερες φορές βγαίνεις πρώτος ή δεύτερος στη λίστα των αποτελεσμάτων κι αυτό από μόνο του είναι μια ένδειξη επιτυχίας. Εσένα προσωπικά ποιοι δείκτες επιτυχίας σε απασχολούν;

Όλα είναι σημαντικά, δεν θα το αρνηθώ. Ωστόσο, οι πιο σημαντικοί δείκτες επιτυχίας είναι οι δείκτες επιτυχίας και οι στόχοι που βάζω καθημερινά με τους συνεργάτες μου.

– Επαγγελματικά, εκτός από τα βιβλία και τα μαγαζιά σου, κάνεις τηλεοπτικές εκπομπές και αναπτύσσεις προϊόντα με το όνομά σου. Πόσο δουλεύεις και πότε προλαβαίνεις τόσες δραστηριότητες;

Πρώτον, αγαπώ αυτό που κάνω και δεύτερον, δεν το κάνω μόνος μου! Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα που στηρίζει τις σκέψεις και τις ιδέες μου και με βοηθάει να… προλάβω τα όνειρά μου!

Άκης Πετρετζίκης
Alpha TV

– Το site σου έχει και αγγλική έκδοση. Έχεις εικόνα για τις προτιμήσεις των ξένων αναγνωστών σου; Πώς είναι σε σχέση με τους Έλληνες;

Αυτό που γνωρίζω για τους ξένους αναγνώστες είναι ότι αγαπούν την ελληνική κουζίνα. Προσπαθώ, λοιπόν, να μοιράζομαι μαζί τους τις καλύτερες ελληνικές (και όχι μόνο) συνταγές. Αυτό, όμως, αποτελεί ζητούμενο και για τους Έλληνες επισκέπτες της ιστοσελίδας μου. Τι σημαίνει αυτό για εμένα; Πολλή σκέψη και ακόμα περισσότερες δοκιμές για συνταγές που έχουν έναν και μόνο στόχο: να πετύχουν και να βγάλουν ασπροπρόσωπο όποιον τις δοκιμάσει!

– Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνει ο κόσμος όταν μαγειρεύει;

Πρώτον, δεν ακολουθεί ακριβώς τα βήματα της εκάστοτε συνταγής, και δεύτερον, δεν δοκιμάζει! Αν δεν δοκιμάσουμε το φαγητό μας πώς θα μπορέσουμε να σερβίρουμε ένα νόστιμο πιάτο;

– Ζούμε σε μια εποχή με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Σε απασχολούν όσα συμβαίνουν σε κοινωνικό επίπεδο; Είσαι γενικά αισιόδοξος; Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται για να υπάρξουν πιο θετικές προοπτικές;

Για να υπάρχουν πιο θετικές προοπτικές, πιστεύω ότι χρειάζεται να είμαστε αισιόδοξοι. Για εμάς, για τους δικούς μας ανθρώπους και για τις γενιές που έρχονται μετά από εμάς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.