Ο GRAPHIC DESIGNER ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΚΛΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ

Ο Mike Vira δημιουργεί έργα τέχνης με την τεχνική string art, έχοντας ως πρώτη ύλη του κλωστές και καρφιά.

Όταν δεν εργάζεται ως graphic designer, ο Mike Vira δημιουργεί έργα τέχνης που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα, με κλωστές και καρφιά. Υλικά που σε πρώτη ανάγνωση δεν μοιάζουν με το πιο δημιουργικό εργαλείο ενός καλλιτέχνη, μεταμορφώνονται σε οργανικά «γλυπτά», σμιλεμένα μέσα από μια γεωμετρική οπτική γωνία.

Οι δημιουργίες του χαρακτηρίζονται από γεωμετρικά μοτίβα με εμφανή τη μαθηματική προέλευση της τεχνικής string art – η οποία ξεκίνησε τον 19ο αιώνα από τη Mary Everest Boole, σε μια προσπάθεια να εισαγάγει τα παιδιά στην έννοια των μαθηματικών.

Η ομορφιά του string art έγκειται στην δημιουργία υπέροχα πολύπλοκων τρισδιάστατων έργων μέσα από την απλότητα της κλωστής. Τα έργα του Mike περιλαμβάνουν πορτρέτα, αρχιτεκτονικά και αφηρημένα σχέδια, όλα φτιαγμένα από πολύχρωμα κουβάρια κλωστής που ξετυλίγονται στα χέρια του καλλιτέχνη.

Χρησιμοποιώντας πιο πυκνή ή πιο αραιή ύφανση και νήματα διαφορετικών μηκών και αποχρώσεων, πλαισιωμένα από εκατοντάδες καρφιά, ο Mike δημιουργεί από μίνιμαλ μοτίβα μέχρι σύνθετες ζωγραφικές αναπαραστάσεις σε καμβά, ξύλο ή και σαν installation στους δρόμους της πόλης.

Mike Vira

O ίδιος, ανήσυχος και δημιουργικός, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες εκθέσεις, κάνει street art, ενώ παράλληλα έχει video εκπομπή στο YouTube. Μπορείτε να απολαύσετε την δουλειά του στο site του και στο προφίλ του στο Instagram.

– Πες μας λίγα λόγια για σένα και την δουλειά σου.

Με λένε Mike Vira και είμαι καλά για αρχή. Δουλεύω ως graphic designer σε μια εταιρεία και παράλληλα κάνω τέχνη. Φτιάχνω πίνακες με τεχνική string art, με καρφιά και κλωστές. Κάνω βίντεο-εκπομπή στο YouTube, που έχει να κάνει με παιχνίδια σκόπευσης –Aim Game–και πρόσφατα έχω ξεκινήσει σεμινάρια tattoo.

– Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με τo string art;

Η αλήθεια είναι ότι έψαχνα να κάνω κάτι διαφορετικό. Όταν στη σχολή (IEK Γραφιστικής) μας έβαλε μια εργασία ο καθηγητής με αυτήν την τεχνική, έπαθα πλάκα. Δεν είχα ιδέα τι ήταν αυτό. Από τότε κόλλησα.

Mike Vira

– Τι σε εμπνέει;

Με εμπνέει ένας άνθρωπος που κάνει τη φάση του με πάθος, που το πιστεύει και το βγάζει προς τα έξω, είτε αυτό είναι τέχνη είτε είναι κάτι άλλο.

– Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;

Να είμαι καλά μέσα μου, να κάνω αυτά που θέλω και αγαπώ, και να βιοπορίζομαι από αυτά. Και πάνω απ’ όλα να αισθάνομαι ελεύθερος.

– Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να βγεις για ένα βράδυ και ποια ερώτηση θα του έκανες;

Θα ήθελα να βγω με τον Cobain και τον Chester στο ίδιο τραπέζι και να τoυς ρωτήσω: Γιατί;

Mike Vira

– Υπάρχουν συνήθειες που προσπαθείς να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου ώστε να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

Οπωσδήποτε ένα καλό πρωινό, και από εκεί και πέρα γυμναστική για καλή σωματική και ψυχική υγεία.

– Προσπαθείς να χρησιμοποιείς στη δουλειά σου υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;

Δεν το έχω ψάξει, για να είμαι ειλικρινής, και δεν ξέρω αν είναι και εφικτό. Αυτό που κάνω όμως είναι να ανακυκλώνω τα σκουπίδια που δημιουργώ.

Mike Vira

– Αγαπημένη ταινία και αγαπημένο βιβλίο;

Από ταινίες, «American History X» και «Joker» με Joaquin Phoenix είναι δύο από τις αγαπημένες μου. Από βιβλία θα πω το «Save Me from Myself: How I Found God, Quit Korn, Kicked Drugs, and Lived to Tell My Story», είναι η αυτοβιογραφία του Brian “Head” Welch, guitarist των Korn.

– Τσάι ή καφέ;

Καφέ, ξεκάθαρα.

– Ποιος θα ήθελες να είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός σου προορισμός;

Παντού! Αγγλία παρ’ όλ’ αυτά.

Mike Vira

– Ακούς μουσική όταν δουλεύεις;

Ακούω πάνω από 12 ώρες μουσική την ημέρα. Δεν μπορώ τη σιωπή. Ακούω πολλά είδη μέσα στη μέρα. Από mainstream μουσική του ραδιοφώνου μέχρι cores.

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τρόπος εκτόνωσης του εκνευρισμού στη δουλειά σου;

Κυρίως η γυμναστική και ακούγοντας cores όπως είπα και πριν.

– Αν δεν ήσουν string artist, τι θα ήσουν;

Πλέον, είμαι πολλά πράγματα πέρα από string artist. Δεν νομίζω όμως να μπορούσα να είμαι κάτι άλλο πέρα από artist γενικότερα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.