Χριστίνα Αβδίκου

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΑΠ’ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΣ

Έρευνες έχουν συνδέσει «τον σκοπό στη ζωή μας» με μια πιο υγιή, γεμάτη νόημα ζωή. Μήπως τελικά ο σκοπός της ζωής είναι κάτι παραπάνω από ένα κλισέ ή ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ;

«Το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης δεν έγκειται απλώς στο να μένεις ζωντανός, αλλά στο να βρίσκεις κάτι για το οποίο να ζεις», είχε γράψει ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο μυθιστόρημά του «Οι Αδελφοί Καραμάζοφ».

Δεν ξέρω αν το να βρεις κάτι για το οποίο να ζεις, ο λεγόμενος «σκοπός της ζωής», είναι ένα αγαπημένο κλισέ, μια αυταπάτη που μας δίνει ελπίδα, ένα όνειρο που για άλλους θα εκπληρωθεί και για άλλους όχι, ή ένα εργαλείο για μια ευτυχισμένη ζωή. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή την έννοια ως ένα μέσο για μια καλύτερη και πιο υγιή ζωή, το οποίο όμως λίγοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν.

Ας αναρωτηθούμε πόσοι πραγματικά έχουν βρει τον σκοπό της δικής τους ζωής. Ευτυχώς η επιστήμη έχει ασχοληθεί και με αυτό το θέμα, δίνοντάς μας τα δικά της στοιχεία. Όπως αναφέρουν οι New York Times επικαλούμενοι παλαιότερη έρευνα, μόνο το ένα τέταρτο περίπου των Αμερικανών υποστηρίζει σθεναρά ότι έχει σαφή αίσθηση του σκοπού και του τι κάνει τη ζωή του να έχει νόημα, ενώ σχεδόν το 40% είτε αισθάνεται ουδέτερο είτε δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό. Μπορεί αυτό να αποτελέσει πρόβλημα; Η απάντηση, θα έλεγα, τείνει προς το «ναι» και η συνέχεια εξηγεί τους λόγους.

Πώς ο σκοπός της ζωής συνδέεται με μια καλύτερη ζωή

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο σκοπός είναι σημαντικός για μια υγιή ζωή, αλλά και για μια ζωή με νόημα.

Η ύπαρξη σκοπού συνδέεται με μια σειρά από θετικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως καλύτερος ύπνος, μικρότερος κίνδυνος για προβλήματα καρδιάς, άνοια, αναπηρία και πρόωρο θάνατο. Μάλιστα, όσοι έχουν έντονη την αίσθηση του σκοπού είναι πιο πιθανό να είναι φιλικά προσκείμενοι σε υπηρεσίες υγείας, οι οποίες σώζουν χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα, όπως οι μαστογραφίες, οι κολονοσκοπήσεις και τα εμβόλια γρίπης.

Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει αυτά τα στοιχεία. Παλαιότερη μελέτη, η οποία ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η ύπαρξη σκοπού επηρεάζει τον κίνδυνο άνοιας, έδειξε ότι όσοι είχαν εκφράσει μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού είχαν 2,4 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακόμη και μικρά γνωστικά προβλήματα.

Μια άλλη μελέτη κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα όσον αφορά τη σημασία της ύπαρξης σκοπού στη ζωή μας. Ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 6.000 άτομα για 14 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μεγαλύτερο σκοπό στη ζωή τους, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με όσους δεν είχαν σκοπό. Επίσης, η έρευνα συμπέρανε ότι η ύπαρξη σκοπού λειτουργούσε για το άτομο προστατευτικά σε όλη τη διάρκεια ζωής του, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Εσύ ξέρεις ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου;
Χριστίνα Αβδίκου

Πώς να αναζητήσετε τον σκοπό της ζωής σας

Αν θέλετε να ξεκινήσετε αυτή τη μακροχρόνια διαδικασία εύρεσης του σκοπού της ζωής σας, να θυμάστε ότι αυτό το ταξίδι απαιτεί αναστοχασμό, προσωπική αναζήτηση και διάθεση ακρόασης. Σας προτείνουμε ορισμένες μεθόδους μέσα από τις οποίες μπορεί να σας αποκαλυφθεί ο σκοπός της δικής σας ζωής.

  1. Ανακαλύψτε τα ενδιαφέροντά σας και τι αγαπάτε πραγματικά να κάνετε.
  2. Γνωρίστε νέους ανθρώπους.
  3. Επιτρέψτε μόνο σε θετικά άτομα να βρίσκονται κοντά σας και εμπνευστείτε από αυτά.
  4. Σκεφτείτε τα πράγματα που σας ενοχλούν.
  5. Καταγράψτε τις σκέψεις σας στο χαρτί.
  6. Ακούστε τα σχόλια και τις συμβουλές των ανθρώπων που έχετε επιλέξει.

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ορισμένες από τις παραπάνω καταστάσεις. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι μπορεί ο δρόμος προς την εύρεση του σκοπού της ζωής να έχει εμπόδια, αλλά όπως είχε πει και ο Νίκος Καζαντζάκης, «ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.