Το ξενοδοχείο ON Residence / Όλυμπος Νάουσα, εμβληματικό κτίριο του 1927.

OPEN HOUSE THESSALONIKI: ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το Open House Thessaloniki, το καθιερωμένο διήμερο αρχιτεκτονικής, έρχεται και φέτος στην πόλη: Εβδομήντα από τα πιο αξιόλογα αρχιτεκτονικά κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους για δωρεάν ξενάγηση στο κοινό, στις 25 & 26 Νοεμβρίου 2023. Το OW ξεχωρίζει αυτά που δεν πρέπει να χάσετε.

Σας έχει τύχει να περνάτε έξω από ένα κτίριο, ένα ιστορικό νεοκλασικό, για παράδειγμα, ή μια φουτουριστική πολυκατοικία, και να κοντοστέκεστε για να τα θαυμάσετε; Να αναρωτιέστε πώς να είναι το καθένα μέσα; Να έχει άραγε εσωτερική αυλή και κήπο; Ποια να είναι η θέα από την ταράτσα; Το φετινό Open House Thessaloniki μας ξεκλειδώνει όλα εκείνα τα κτίρια της πόλης που μας τραβούν την προσοχή, προσφέροντας δωρεάν αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις.

Κτίρια δημόσια ή ιδιωτικές κατοικίες, μνημεία, ιατρεία, ως και... σταθμό μετρό μπορούμε να εξερευνήσουμε φέτος. Στόχος του Open House Thessaloniki 2023 –που εντάσσεται στο πρόγραμμα Open House Europe– είναι η ανάδειξη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της σημασίας της στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

«Το θέμα της βιωσιμότητας στα κτίρια είναι ένα κοινό κέντρο ανάμεσα στις 12 πόλεις που παίρνουν μέρος στο Open House Europe», σημειώνει η αρχιτέκτονας Ρενάτα Δούμα, υπεύθυνη επικοινωνίας της διοργάνωσης.

Open House Thessaloniki
Φωτογραφία: Θάνος Ξενιτίδης

Τι θα μάθουμε για τα κτίρια αυτά; Την ιστορία τους, τις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής τους σχεδίασης, αλλά και την παρούσα χρήση τους, χάρη στους 500 εθελοντές που έχουν αναλάβει να μας τα εξηγήσουν όλα. Είτε είστε architecture buffs είτε απλώς σας τρώει η περιέργεια, αυτoί είναι οι 8 χώροι που ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε να γνωρίσετε από κοντά:

1. Διπλοκατοικία στην Άνω Πόλη

Η γοητεία της απλότητας και των φυσικών υλικών επιτρέπει σε ένα σύγχρονο σπίτι να ενταχθεί απόλυτα μέσα σε έναν ιστορικό οικισμό.

Open House Thessaloniki 2023
SONY DSC

H διπλοκατοικία που σχεδίασε το 1995 ο Μιχάλης Νομικός, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην περιοχή της Μονής Βλατάδων, στην Άνω Πόλη, στηρίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και ξεχωρίζει με την ιδιαίτερη προεξοχή που ενώνει τα δύο επίπεδά της.

2. Δερματολογική κλινική στην Αριστοτέλους

Εντός ενός ιστορικού κτιρίου που είχε σχεδιάσει ο σπουδαίος αρχιτέκτονας-πολιτικός μηχανικός Ζακ Μωσσέ, βρίσκουμε αυτή την υπερμοντέρνα δερματολογική κλινική.

Δερματολογική κλινική

Η Αντιγόνη Καραμπατζού, αρχιτέκτων με πλούσια εμπειρία στην εσωτερική διαμόρφωση παλαιότερων κτιρίων, πήρε ένα διαμέρισμα 300 τ.μ., το ανακαίνισε και το παρέδωσε εντυπωσιακά αναδιαμορφωμένο.

3. Gatto Perso luxury studios & apartments

Με τα ξενοδοχεία να βρίσκονται σε άνοδο στην πόλη και στην φετινή ξενάγηση, επιλέγουμε το Gatto Perso, δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Gatto Perso Luxury Studios and Apartments
Φωτογραφία: Στέφανος Τσακίρης

Η αρχιτέκτονας Αθηνά Πεντεφούντα ανακαίνισε ένα αστικό μέγαρο του 1926 και δημιούργησε αυτά τα 17 ρομαντικά, vintage πολυτελή διαμερίσματα. Μην παραλείψετε να περάσετε και από τη μοναδική εσωτερική αυλή, που «βλέπει» στις αυλές τριών γειτονικών νεοκλασικών.

4. Σταθμός Μετρό Αγίας Σοφίας

Χωράει ένας σταθμός μετρό σε ένα αρχιτεκτονικό tour; Χωράει, αν πρόκειται για το πολυπόθητο μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο σταθμός της Αγίας Σοφίας, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ανοίγει τις πύλες του.

Open House Thessaloniki

Εκτός από τους χώρους του, στους οποίους μπορούμε να περιηγηθούμε, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε από κοντά και τις σημαντικές αρχαιότητες της πρωτοβυζαντινής περιόδου, οι οποίες ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές. Αυτή η ξενάγηση θα γίνει από κοινού από εργαζομένους της εταιρίας «Ελληνικό μετρό» και από εθελοντές.

5. Κτίριο ντε Μαγιό

Ένα δείγμα της δουλειάς του αρχιτέκτονα Μαξ Ρούμπενς, ενός από του πλέον παραγωγικούς αρχιτέκτονες του Μεσοπολέμου στη Θεσσαλονίκη, μπορούμε να δούμε φέτος από κοντά.

Open House Thessaloniki

Αυτό το κτίριο το σχεδίασε το 1928, για τους υφασματέμπορους αδελφούς Ντε Μαγιό. Στην ξενάγηση μπορούμε να επισκεφθούμε την γκαλερί «The eye altering», που στεγάζεται στους χώρους του, όπως και τη στοά.

6. Μονοκατοικία στην Πυλαία

Βιοκλιματική και μεταλλική μπορεί να χαρακτηριστεί με δυο λόγια αυτή η σύγχρονη κατοικία στην Πυλαία, που σχεδίασε η αρχιτέκτονας Έφη Καρυώτη (All architecture studio) και κατασκευάστηκε το 2008.

Μονοκατοικία στην Πυλαία
Φωτογραφία: Γιάννης Ψάθας

Ο προσανατολισμός του σπιτιού, οι ηλιακοί συλλέκτες, ο τύπος της μόνωσης και η δημιουργία ενός πλούσιου, μεσογειακού κήπου υπάγονται στις βιοκλιματικές αρχές, με το τελικό αποτέλεσμα να δικαιώνει τις επιλογές.

7. Μακεδονικός Τάφος Φοίνικα

New entry στις ξεναγήσεις ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο της πόλης: ο Μακεδονικός Τάφος στον Φοίνικα, ο πρωιμότερος και καλύτερα διατηρημένος από τους έξι μακεδονικούς τάφους που έχουν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.

Open House Thessaloniki
Φωτογραφία: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Εντάσσεται σε νεκροταφείο της ύστερης κλασικής και ελληνιστικής περιόδου. Εδώ μπορούμε να ξεναγηθούμε μόνο την Κυριακή 26/11/2023, από τις 10.00- 13.00.

8. Passer Domesticus

Πρώτα ήταν υφασματάδικο, μετά κατάστημα με είδη αλιείας. Σήμερα, ο Μπάμπης Παπανικολάου και η Χριστίνα Τσιραγγέλου (157+173 designers) μετέτρεψαν το κτίριο του 1924 στο παιχνιδιάρικο Passer Domesticus.

Passer Domesticus

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενοικιαζόμενη κατοικία στη θέση μαγαζιού, στο επίπεδο δηλαδή του δρόμου, σε μια ιστορική γειτονιά της πόλης. Χάρη στον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, πίσω από τη βιτρίνα βρίσκουμε ένα διώροφο σπίτι με προσεγμένες γωνιές και πολλές αναφορές στο παρελθόν του, όπως το δίχτυ αλιείας που έχει χρησιμοποιηθεί στον ημιώροφο. Στον χώρο φιλοξενούνται επίσης ιδιωτικά δείπνα και μικρές συναυλίες.

Παράλληλες δράσεις στο Open House Thessaloniki 2023

Πλήθος άλλων δράσεων πλαισιώνουν και φέτος το Open Tour – διαδρομές, διαγωνισμοί, διαδικτυακές ξεναγήσεις, πάρτι. Ξεχωρίζει το Made in Thessaloniki: Κοσμήματα, κεραμικά, χειροποίητα χαλιά και παπούτσια, αλλά και τατουάζ, αφεψήματα, έως και... ηλεκτρικά ποδήλατα πρωταγωνιστούν σε αυτή την ξενάγηση, που λαμβάνει χώρα το Σαββατοκύριακο, 18-19/11.

Παραδοσιακό τυπογραφείο στο Μπεζεστένι. Φωτογραφία: Μαρία Καϊσίδου
Παραδοσιακό τυπογραφείο στο Μπεζεστένι.

Η ξενάγηση μας φέρνει στα εργαστήρια 31 συνολικά δημιουργών και παραγωγών της πόλης, για να δούμε από κοντά πώς δουλεύουν και πώς είναι οι χώροι τους.

Σημειώστε και πως το «αδελφάκι» επί αθηναϊκού εδάφους, το Open House Athens, το αναμένουμε, για 11η χρονιά, τον προσεχή Απρίλιο (13-14/4/2023).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.