ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ;

Μια εθελοντική ομάδα προσφέρει αγάπη, φροντίδα και χαμόγελο σε μικρά παιδιά και σε ανθρώπους που βιώνουν φυσικό ή ψυχικό πόνο. Είναι οι Άγγελοι της Χαράς. 

Στον φόβο απαντούν με εμπιστοσύνη, στη λύπη με χαρά, στο άγχος με ελπίδα. Είναι οι Άγγελοι της Χαράς, μια εθελοντική ομάδα που δημιουργήθηκε για να προσφέρει αγάπη, φροντίδα και χαμόγελα σε ανθρώπους που βιώνουν φυσικό ή ψυχικό πόνο.  

Η ιδέα γεννήθηκε το 2011, όταν η πρόεδρος και ιδρύτριά τους, Ειρήνη Λεμού-Στούρτζα, ήταν εθελόντρια στην οργάνωση Make a Wish Ελβετίας. Την εποχή εκείνη οραματίστηκε τη δημιουργία μιας ομάδας ανθρώπων που θα προσφέρει χαρά σε άτομα που πραγματικά το είχαν ανάγκη.

Αν και η αρχική σύλληψη είχε να κάνει με ένα πρόγραμμα κλόουν θεραπευτών, το οποίο πραγματοποιήθηκε πολύ αργότερα, η πρώτη δράση ήταν μια θεατρική παράσταση ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά που νοσηλεύονται. 

Τι προσφέρουν οι Άγγελοι της Χαράς;

«Αισθανθήκαμε ότι υπάρχει ανάγκη εκεί όπου οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα μοναξιάς, απομόνωσης, ανασφάλειας και απελπισίας», λένε οι Άγγελοι της Χαράς.

«Προσεγγίζουμε με αγάπη και σεβασμό τους συνανθρώπους μας, περνώντας δημιουργικό χρόνο μαζί τους και φτιάχνοντας μοναδικές στιγμές. Εργαζόμαστε καθημερινά για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και να προσφέρουμε ένα παράθυρο στην αλληλεγγύη μέσω της τέχνης». 

Οι Άγγελοι της Χαράς
Αρχείο: Άγγελοι της Χαράς

Σήμερα, η ομάδα αποτελείται από ειδικά καταρτισμένους καλλιτέχνες, επιστήμονες και εθελοντές, που προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά που νοσηλεύονται ή φιλοξενούνται σε ιδρύματα, σε ηλικιωμένους και σε άτομα με αναπηρίες

«Αγκαλιάζουμε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους βοηθώντας τους να προσεγγίσουν τη χαρά μέσα τους, την αισιοδοξία, την πίστη και την ψυχική τους δύναμη», προσθέτουν. «Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν παρόμοιες αντιδράσεις στα εξωτερικά ερεθίσματα. Παρατηρούμε, για παράδειγμα, ότι με έναν στίχο, ένα τραγούδι ή ένα άγγιγμα, οι ηλικιωμένοι/ες ανταποκρίνονται όπως ένα παιδί, με απλότητα και αυθορμητισμό».

Οι Άγγελοι της Χαράς
Αρχείο: Άγγελοι της Χαράς

Πού θα τους «βρούμε»;

Τα προγράμματα της ομάδας Άγγελοι της Χαράς υλοποιούνται σε: 

  • Νοσοκομεία Παίδων της Αττικής
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας
  • Φορείς ΑμεΑ

Οι αληθινοί πρωταγωνιστές

«Αν θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μια στιγμή ιδιαίτερα δυνατή και ανθρώπινη, είναι αναμφισβήτητα σε Ογκολογική Μονάδα Παίδων, όταν γίναμε μάρτυρες της δύναμης που έχουν τα παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον καρκίνο», λένε οι Άγγελοι της Χαράς. 

Οι Άγγελοι της Χαράς
Αρχείο: Άγγελοι της Χαράς

«Κατά τη διάρκεια της παράστασης, οι ήρωες –ένας καπετάνιος και ένας ναύτης– έπεσαν σε φουρτούνα και είχαν ανάγκη την ενθάρρυνση όλων των θεατών. Γονείς και παιδιά ξεπέρασαν την ταλαιπωρία τους, θέλοντας να δώσουν ώθηση στους πρωταγωνιστές. Πού να φαντάζονταν ότι ο αληθινά πρωταγωνιστικός ρόλος κρυβόταν ανάμεσά τους: Ήταν ένα παιδάκι με εμφανή τα σημάδια της θεραπευτικής αγωγής στην όψη και στα αποθέματα ενέργειάς του, που με κάθε ίχνος δύναμης που είχε ξεσήκωσε τους πάντες φωνάζοντας: “Δεν το βάζουμε κάτω, θα τα καταφέρουμε!” Γονείς, προσωπικό και συντελεστές, όλοι μείναμε άφωνοι από αυτήν την επίδειξη θάρρους και ψυχικής αντοχής».

«ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ».

Χαρά χωρίς αντάλλαγμα

«Αν υπάρχει ένα μάθημα που μας διδάσκει ο εθελοντισμός, αυτό είναι πως μικρά πράγματα μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στους ανθρώπους γύρω μας», λένε οι Άγγελοι της Χαράς. «Λίγος χρόνος, ένα άγγιγμα, ένα βλέμμα κατανόησης και ένα χαμόγελο μπορούν να αλλάξουν τη διάθεση, τη μέρα κάποιου, ακόμα και τον κόσμο ολόκληρο».

«Ο εθελοντισμός ως ποιότητα ζωής είναι η χαρά τού να δίνεις χωρίς να ζητάς ανταλλάγματα, σαν την αγάπη μιας μάνας. Επενδύουμε προσπάθεια και χρόνο, ώστε μέσω της επαφής με τον συνάνθρωπο να προσθέσουμε επιπλέον νόημα και ουσία και στις δικές μας ζωές. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πόσο τυχεροί είμαστε, να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε και να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται ώστε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο».

Οι Άγγελοι της Χαράς
Αρχείο: Άγγελοι της Χαράς

 Όσα θα ήθελες να ρωτήσεις τους Αγγέλους της Χαράς

1. Τι ειδικότητες εθελοντών χρειάζεστε;

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους ανθρώπους κάθε ηλικίας που έρχονται σε επαφή μαζί μας. Από παραμυθάδες, μουσικούς και χορευτές/ριες μέχρι νέα παιδιά που επιθυμούν να προσφέρουν στο συνάνθρωπο, οι εθελοντές/ριές μας είναι μοναδικοί και μοναδικές!

2. Πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσουν;

Εκείνο που πάντοτε λέμε στους εθελοντές μας, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, είναι ότι ακόμη και μια ώρα να διαθέσουν είναι πολύτιμη και ικανή να κάνει τη διαφορά. 

3. Εξακολουθούν οι δράσεις κατά τη φάση της πανδημίας;

Η νέα πραγματικότητα του Covid-19 άλλαξε τις ζωές όλων μας και συνάμα τον τρόπο που προσφέρουμε τη χαρά στους ωφελούμενούς μας. Αυτή την περίοδο βρίσκονται στο επίκεντρο οι ψηφιακές δράσεις, ώστε το έργο μας να συνεχίσει να φτάνει στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, με όχημα την τέχνη και εφόδιο την τεχνολογία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι οπτικοακουστικές μας παραγωγές, οι δράσεις live streaming όπου υπάρχει διάδραση με τους ωφελούμενους, όπως το πρόγραμμα «Μουσικοθεραπεία από μακριά» και το πρωτοποριακό πρόγραμμα με κλόουν - θεραπευτές «Angel Clown». Είμαστε επίσης χαρούμενοι που συνεχίζεται ψηφιακά το μουσικοαφηγηματικό μας πρόγραμμα «Άρπα και Παραμύθι», το οποίο υλοποιεί αρπίστρια εθελόντριά μας. 

4. Πώς μπορώ να στηρίξω τους Αγγέλους της Χαράς;

Με το να γίνετε εσείς εθελοντής, να προσφέρετε μια χορηγία ή να κάνετε μια δωρεά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.