Yaba Travellers

«ΠΩΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ»

Η Βασιλική Παπακωνσταντή και ο Γιώργος Τσαγκαράκης, δημιουργοί του blog Yaba Travellers, περιγράφουν πώς η αγάπη τους για τα ταξίδια τούς ώθησε να αλλάξουν όλη τους τη ζωή.

Όταν πολλές μέρες στη σειρά ξυπνάς και σκέφτεσαι έναν άλλον τρόπο ζωής, όταν έχεις στο μυαλό σου ότι ζεις τη ζωή κάποιου άλλου, τότε σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα για αλλαγή. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ιδίως όταν η ζωή που ζεις φαντάζει «ιδανική» για άλλους.

Εργαζόμασταν και οι δύο στον χώρο των αεροπορικών μετακινήσεων, η μία με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και μεταπτυχιακά στα οικονομικά και το μάρκετινγκ, ο άλλος με σπουδές στη διοίκηση οικονομίας και εξειδίκευση στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων. Γνωριστήκαμε στη δουλειά, αγαπούσαμε και οι δύο τα ταξίδια και είχαμε πολλές προσλαμβάνουσες.

Η αγάπη για τα ταξίδια

Η αλήθεια είναι πως, πριν πάρουμε την απόφαση να χτίσουμε τη ζωή μας με βάση όσα αγαπάμε και οραματιζόμαστε, ζούσαμε αρκετά καλά. Είχαμε μια σταθερή δουλειά, με ικανοποιητικές για την εποχή απολαβές, ένα ωραίο σπίτι και γενικά δεν μας έλειπε τίποτα. Τουλάχιστον όχι όσον αφορά τα υλικά αγαθά.

Μέσα μας όμως είχαμε όνειρα, φαντασία, ιδέες και μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια. Υπήρχαν πράγματα που θέλαμε να δημιουργήσουμε! Αν περάσεις τη ζωή σου χτίζοντας το όνειρο κάποιου άλλου, τότε ποιος θα χτίσει το δικό σου όνειρο;

ταξίδια Περού
Στο Περού. Yaba Travellers

Η απόφαση να ξεκινήσουμε ένα travel blog πάρθηκε ουσιαστικά στο πρώτο μας κοινό ταξίδι, στη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία. Μιας και εργαζόμασταν στον χώρο του τουρισμού, είχαμε πολλές εικόνες και ψάχναμε κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο. Παρόλο που στο εξωτερικό τα travel blogs άνθιζαν, στην Ελλάδα ήταν ακόμη στην αρχή. Αδράξαμε αυτή την ευκαιρία για να φτιάξουμε κάτι που μας έδινε τη δυνατότητα να δημιουργούμε.

Από τη σκέψη στην πράξη

Βεβαίως, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, τίποτα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Για να γίνει μια σκέψη απόφαση, πρέπει να ωριμάσουν κάποια πράγματα. Ξεκινήσαμε το travel blog μας πριν από 5 χρόνια. Το ονομάσαμε Yaba Travellers. Yaba σημαίνει για μας αγάπη. Είναι η δική μας προσωπική λέξη. Όπως πολλά ζευγάρια, έτσι κι εμείς έχουμε τη δική μας «μυστική» λέξη με την οποία αποκαλούμε ο ένας τον άλλο χαϊδευτικά.

ταξίδια Σέριφος
Στη Σέριφο. Yaba Travellers
Στη Σέριφο.

Τα πρώτα δύο χρόνια δεν είχαμε καθόλου απολαβές από αυτό. Ωστόσο, το αγαπούσαμε και το πιστεύαμε. Οπότε συνεχίσαμε να το δουλεύουμε παράλληλα με τις δουλειές μας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δουλεύεις σχεδόν συνέχεια. Επειδή η μία δουλειά ήταν σε βάρδιες, το πρόγραμμα δεν ήταν ποτέ σταθερό. Αναγκαστικά εργαζόμασταν για το blog μετά τη δουλειά ή πριν. Τα ταξίδια πραγματοποιούνταν στα ρεπό, μαζί με άδεια βεβαίως. Δηλαδή, μπορεί να δουλεύαμε 7-8 μέρες και να είχαμε μετά 4 ρεπό συνεχόμενα, στα οποία ταξιδεύαμε.

Στον τρίτο χρόνο ξεκινήσαμε να έχουμε απολαβές, αλλά όχι τόσες ώστε να μπορούμε να βιοποριστούμε. Αυτό έγινε περίπου στον τέταρτο χρόνο, αλλά και πάλι συνεχίσαμε να κάνουμε δύο δουλειές. Αρχικά διότι απολαμβάναμε ένα κομμάτι της «κανονικής» μας δουλειάς και, δεύτερον, επειδή δεν ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε το ρίσκο να αλλάξουμε τη ζωή μας, χάνοντας ένα κομμάτι της ασφάλειάς μας.

ταξίδια Λαπωνία
Στη Λαπωνία. Yaba Travellers
Στη Λαπωνία.

Ταξίδια full time

Τελικά, η πίστη στο όνειρό μας και στον τρόπο ζωής που θέλαμε να χτίσουμε υπερίσχυσε και πήραμε την απόφαση να γίνουμε full time travel bloggers και creators, και –για  την ώρα– να μετακομίσουμε στην Κρήτη. Οι οικογένειές μας μένουν στην Κρήτη, καταγόμαστε και οι δύο από εκεί. Ήταν για εμάς μια πολύ φυσική κίνηση. Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος κι εμείς αναζητούσαμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Την απόφασή μας επηρέασε και ο κορονοϊός που εμφανίστηκε εκείνο το διάστημα. Από τη μία μας «έσπρωξε» να μετακομίσουμε στην Κρήτη, από την άλλη στην αρχή «πάγωσε» τα σχέδιά μας. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα βρήκαν τον δρόμο τους. Ήρθαν ευκαιρίες από εκεί που δεν τις περιμέναμε, είχαμε τον χρόνο να αναδιοργανώσουμε την επιχείρησή μας αλλά και να σχεδιάσουμε τα μελλοντικά μας βήματα.

Yaba Travellers Αμαζόνιος
Στον Αμαζόνιο. Yaba Travellers
Στον Αμαζόνιο.

Μερικές μέρες πριν από το πρώτο lockdown στην Ελλάδα, βρισκόμασταν σε επαγγελματικό ταξίδι στο Μαρόκο. Όταν αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε την έκταση των πραγμάτων, αναβάλλαμε τα προγραμματισμένα μας ταξίδια μέχρι νεωτέρας. Ψυχολογικά δεν αφήσαμε την κατάσταση να μας πάρει από κάτω.

Καταλάβαμε ότι έπρεπε να δοθεί χρόνος στις χώρες για να ετοιμάσουν ένα action plan, ώστε να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Έτσι κι εμείς δώσαμε τον χρόνο στον εαυτό μας να ξεκουραστούμε, να δούμε ταινίες, να διαβάσουμε βιβλία και να αναδιοργανώσουμε το travel blog μας για το μέλλον.

Ταξίδια Ανδαλουσία
Στην Ανδαλουσία. Yaba Travellers
Στην Ανδαλουσία.

Η νέα πραγματικότητα 

Η αλήθεια είναι ότι τώρα δουλεύουμε περισσότερο από πριν, αλλά μας δίνει τέτοια χαρά, που σηκωνόμαστε με κέφι και όρεξη το πρωί. Υπάρχει αστάθεια σε αυτό που κάνουμε, αλλά ένα πράγμα που μάθαμε τα τελευταία χρόνια είναι «να μην βάζουμε όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι».

ταξίδια yaba travellerw Ισλανδία
Στην Ισλανδία. Yaba Travellers
Στην Ισλανδία.

Δηλαδή, επενδύουμε σε διαφορετικά πράγματα που αποδίδουν ή που μπορεί να αποδώσουν μελλοντικά. Κάποια τα απολαμβάνουμε πιο πολύ από άλλα, ωστόσο έτσι μπορείς να μειώσεις το οικονομικό ρίσκο αν «κάποιο αβγό σπάσει».

Ανυπομονούμε για την επόμενη μέρα, για όσα θα έρθουν αλλά και για όσα θα χρειαστεί να δουλέψουμε σκληρά.

Η Βασιλική Παπακωνσταντή γράφει τα κείμενα στο blog και τα social media των YabaTravellers, ενώ ο Γιώργος Τσαγκαράκης έχει αναλάβει το web development και τα βίντεο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.