iStock

ΠΩΣ ΤΟ 2023 ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ

Τα χρόνια μετά την πανδημία έφεραν θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο που δουλεύουμε και το 2023 φαίνεται πως καθιερώθηκε μια νέα, πρωτόγνωρη εργασιακή κουλτούρα.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσίευσε στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 το πολύ δημοφιλές online περιοδικό Stylist σε συνεργασία με την Google, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχαν 1.000 εργαζόμενες γυναίκες από όλο τον κόσμο. Υπό τον τίτλο «Working Ambition Survey», οι γυναίκες ερωτήθηκαν τι σημαίνει για εκείνες «δουλειά». Πόσο φιλόδοξες είναι και τι πιστεύουν ότι τις κρατάει πίσω στον εργασιακό στίβο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν συντριπτική ομοψυχία (72%) στο γεγονός ότι η πανδημία έκανε τις γυναίκες να επανεκτιμήσουν τις εργασιακές τους προτεραιότητες.

Την ίδια ώρα, η φιλοδοξία δεν λείπει. Το 70% των γυναικών θεωρούν ότι είναι φιλόδοξες, όμως έχουν αλλάξει δραματικά οι δείκτες του τι σημαίνει ικανοποίηση και τι επιτυχία.

«Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι γυναίκες παραμένουν ιδιαίτερα φιλόδοξες, όμως είναι σαφές ότι ο ορισμός της επιτυχίας το 2023 έχει αλλάξει πέρα από κάθε προηγούμενο», αναφέρει η εκδότρια του Stylist, Lisa Smosarski, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. «Ενώ κάποτε δίναμε αξία στις αυξήσεις, τις προαγωγές, τους επαγγελματικούς τίτλους και τα σύμβολα του στάτους, όπως ένα μεγάλο γραφείο ή ένα καλό εταιρικό αυτοκίνητο, πλέον δίνουμε προτεραιότητα στο να έχει η δουλειά μας κάποιον σκοπό, να μας ικανοποιεί και να δίνει τη δυνατότητα ισορροπίας και ελαστικότητας. Με λίγα λόγια, βάζουμε το εαυτό μας σε προτεραιότητα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι χρειάζεται να συμβιβάσουμε τους στόχους μας ή όσα θέλουμε να πετύχουμε. Σημαίνει απλά ότι τόσο εμείς όσο και οι επιχειρήσεις που μας προσλαμβάνουν χρειάζεται να δουλεύουμε διαφορετικά».

Η Smosarski συμπληρώνει: «Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το χάσμα αυτοπεποίθησης, καθώς αυτό φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που κρατά πίσω τις γυναίκες από το να πετύχουν τους στόχους τους. Για να γίνει αυτό, έχει νόημα να φτιάξουμε ένα ημερολόγιο επαίνων, στο οποίο θα σημειώνουμε τις επιτυχίες μας σε βάθος χρόνου, ενώ μπορούμε να ζητάμε από τους γύρω μας να μας βοηθούν να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις και τα ταλέντα μας, αποφεύγοντας τις συγκρίσεις. Όλες αυτές είναι αποδεδειγμένες μέθοδοι που βοηθούν να επαναπροσδιορίσουμε το σκεπτικό μας γύρω από τη δουλειά».

Πώς το 2023 επαναπροσδιόρισε το τι σημαίνει δουλειά
iStock

Τι μας έκανε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε τη δουλειά

Η Smosarski αποδίδει την αλλαγή αυτή στην εργασιακή μας νοοτροπία στην πανδημία. Αναφερόμενη στην εαυτό της λέει πως «όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, το lockdown επηρέασε τον τρόπο που βλέπω τη δουλειά. Μέχρι τότε, από τη στιγμή που αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο είχα αποδεχτεί ότι η ζωή μου θα περιλαμβάνει εβδομαδιαία 10 ώρες διαδρομών από και προς τη δουλειά και 50 ώρες στο γραφείο. Πλέον δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ζω έτσι. Είδα πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η ζωή και τώρα δεν μπορώ να αποδεχτώ κάτι διαφορετικό».

Η άποψή της τεκμηριώνεται απόλυτα από πολλά ακόμα παραδείγματα, τα οποία αφορούν και τα δύο φύλα. Μετά τα lockdown και αφού ο κόσμος άρχισε να επιστρέφει ξανά στους κανονικούς του ρυθμούς, εμφανίστηκαν ορισμένες θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο που δούλευαν οι εργαζόμενοι, ειδικά σε γραφεία.

Η τηλεργασία σχεδόν καθιερώθηκε

Ήδη από το 2020 η πλειοψηφία των εργαζομένων δήλωσε ικανοποίηση από την τηλεργασία, την οποία επιδίωξε να καθιερώσει, έστω κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Οι περισσότεροι αναγνώρισαν ότι με αυτόν τον τρόπο γλίτωναν πάρα πολλές ώρες στις μετακινήσεις, καθώς και ένα σημαντικό έξοδο σε καύσιμα ή εισιτήρια. Επιπλέον, δουλεύοντας από το σπίτι είχαν τη δυνατότητα να ισορροπήσουν καλύτερα την προσωπική τους ζωή: Κάποιοι μπορούσαν, έτσι, να κοιμούνται περισσότερο, να τρώνε πρωινό, να κάνουν γυμναστική ή διάφορες δουλειές στο σπίτι, να βλέπουν λίγο παραπάνω την οικογένειά τους, π.χ. τρώγοντας με τα παιδιά το μεσημέρι και συνεχίζοντας τη δουλειά μετά.

Πώς το 2023 επαναπροσδιόρισε το τι σημαίνει δουλειά
iStock

Το ωράριο της δουλειάς έγινε πιο ελαστικό

Ενώ τηλεργασία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει λιγότερες ώρες εργασίας, μπορεί, ωστόσο να σημαίνει ελαστικότητα στο ποιες ακριβώς ώρες θα δουλεύει κανείς. Για κάποιους αυτό μπορεί να σημαίνει νωρίς το πρωί, για άλλους αργά το βράδυ. Επιπλέον, μπορεί κάποιος να δουλέψει ακόμα και από άλλη περιοχή ή άλλη χώρα. Όλα αυτά, βέβαια, προϋποθέτουν ότι ο εργοδότης εμπιστεύεται τον εργαζόμενο για την παραγωγικότητα και την ποιότητα της δουλειάς του.

Οι παραιτήσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα

Την ίδια ώρα, ειδικά από το 2021 και μετά άρχισε να παρατηρείται ένα τεράστιο κύμα παραίτησης. Εκατομμύρια άνθρωποι, ιδιαίτερα στην Αμερική, φάνηκε να αφήνουν τις δουλειές τους – χωρίς να έχει ακόμα απαντηθεί με σαφήνεια το γιατί. Το 2022 το ποσοστό παραιτήσεων ξεπέρασε τα νούμερα του προηγούμενου έτους: Στην Αμερική υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 50,5 εκατομμύρια.

Πώς το 2023 επαναπροσδιόρισε το τι σημαίνει δουλειά
iStock

Η νέα γενιά στρέφεται στα ελεύθερα επαγγέλματα

Η νέα γενιά εργαζομένων, η οποία παρακολούθησε όλες αυτές τις μεταβολές μετά την πανδημία, δείχνει να στρέφεται στα ελεύθερα επαγγέλματα σε μεγαλύτερο ποσοστό από ποτέ. Μεγάλη αμερικανική μελέτη έδειξε ότι η λεγόμενη Gen Z στην Αμερική έχει διπλάσιες πιθανότητες να στραφεί στο freelancing συγκριτικά με ενήλικες άνω των 35 ετών. Οι νεότεροι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είπαν ότι εργασιακή επιτυχία για εκείνους είναι να μην δουλεύουν περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα, αλλά να κερδίζουν αρκετά χρήματα ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν τον τρόπο ζωής τους. Επιπλέον, τα νέα παιδιά απάντησαν ότι έχουν πάντα ένα Plan B αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στα προσωπικά τους εγχειρήματα. Και δεν βασίζονται σε καμία εταιρεία γι’ αυτό, παρά μόνο στις δυνάμεις τους και στις online πλατφόρμες που δημιουργούν απεριόριστες δυνατότητες.

Στον αντίποδα, οι άνω των 35 είπαν ότι επιτυχία θα είναι να έχουν αρκετά χρήματα για να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Οι περισσότεροι από αυτούς απάντησαν ότι δεν έχουν Plan B.

Τι σημαίνει επαγγελματική επιτυχία το 2023

Το 2023, λοιπόν, έδειξε να είναι η χρονιά που η σκόνη όλης αυτής της επαγγελματικής αναμπουμπούλας κατακάθισε και έτσι μπορέσαμε να δούμε πού βρισκόμαστε. Η Jen Jamie, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Google, συνομιλώντας μετά την εκτενή κοινή τους έρευνα με την Lisa Smosarski αποκάλεσε όλη την κατάσταση «επανεκτίμηση».

Σύμφωνα με εκείνη, η επαγγελματική επιτυχία το 2023 είναι καθαρά προσωπική υπόθεση: Έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τη χαρούμενη, υγιή εργασιακή του ζωή.

«Στην Google έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στο να δημιουργήσουμε μία υποστηρικτική και συμπεριληπτική εργασιακή κουλτούρα, η οποία θα στηρίζει τις ατομικές ανάγκες του κάθε εργαζόμενου και θα τον βοηθά να ισορροπήσει. Νομίζω, όμως, ότι πιο σημαντικό και από αυτά είναι να συζητούν τακτικά οι managers με τους υφισταμένους τους, ρωτώντας τους τι τους εξυπηρετεί καλύτερα. Αυτό που έχουμε πλέον να μάθουμε είναι ότι μετράει περισσότερο η προσωπική ισορροπία του καθενός», περιγράφει η Jamie.

Η ίδια, για παράδειγμα, λέει πως έχει βάλει όριο ότι δεν θα κάνει ποτέ κανένα meeting πριν τις 9:30 το πρωί. «Θέλω να περνώ χρόνο με την οικογένειά μου το πρωί. Θέλω το μοναδικό μου στρες να είναι τι χτένισμα θα κάνω στην 8χρονη κόρη μου».

Καταλήγει με μία συμβουλή: «Πρέπει να σκεφτείς και να αποφασίσεις τι είναι καλό για εσένα. Δεν υπάρχει συγκεντρωτική απάντηση. Χρειάζεται να είναι ατομική και προσωπική. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει τώρα, γιατί τώρα δημιουργούμε μια εργασιακή κουλτούρα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να επιλέγουν τι είναι σωστό για τη δική τους ζωή».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.