iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Το πρωινό χαρακτηρίζεται συχνά ως «το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας». Ακόμα κι αν δεν είναι έτσι, μπορεί να μας γεμίσει ενέργεια και να αυξήσει τη συγκέντρωση, τη μνήμη αλλά και τη χαρά που νιώθουμε.

Κάποιες φορές πιστεύουμε ότι ένας καφές αρκεί για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Σηκωνόμαστε νωρίς, φεύγουμε βιαστικά και παραλείπουμε το πρωινό γεύμα. Ξεχνάμε ότι αν δεν «ταΐσουμε» τον οργανισμό μας δεν θα μπορέσει με τη σειρά του να μας τροφοδοτήσει με ενέργεια.

Βέβαια, η άποψη ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας φαίνεται να καταρρίπτεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι δεν είναι το πιο βασικό γεύμα και ότι μπορούμε να είμαστε υγιείς ακόμη κι αν το παραλείπουμε.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η κατανάλωση πρωινού προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Όταν αυτό είναι υγιεινό και ολοκληρωμένο, μπορεί μεταξύ άλλων να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας και να μας κρατήσει σε εγρήγορση.

Ποια είναι τα οφέλη ενός καλού πρωινού

– Λειτουργεί ως καύσιμο για τον εγκέφαλο

Το πρωινό μπορεί να βοηθήσει στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ένα θρεπτικό γεύμα το πρωί μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, τη συγκέντρωση, ακόμη και να μας κάνει πιο χαρούμενους! Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό είναι πιο πετυχημένοι στη δουλειά τους αλλά και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Σε πειράματα που έχουν γίνει ανάμεσα σε άτομα που έτρωγαν πρωινό και άτομα που δεν έτρωγαν, αποδείχθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν πρωινό ήταν πιο πιθανό να ανελιχθούν επαγγελματικά. Επίσης, ανέφεραν μια ελαφρώς υψηλότερη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή τους σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν φαγητό το πρωί.

πρωινό
iStock

Ιδιαίτερα για τα παιδιά, είναι πολύ σημαντικό να παίρνουν πρωινό. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε το πρωί μπορούν να παρακολουθήσουν καλύτερα στο σχολείο, και κατά συνέπεια να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

– Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Οι άνθρωποι που αργούν πολύ να καταναλώσουν το πρώτο γεύμα της ημέρας ίσως είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση διαβήτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό πριν από τις 8:30 το πρωί έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη. Και επομένως, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που συνήθως παραλείπουν το πρωινό.

Βέβαια, θα πρέπει να προσέχουμε τι καταναλώνουμε για πρωινό. Εάν αυτό περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση ανθυγιεινές τροφές που περιέχουν ζάχαρη, τέτοια τρόφιμα δεν θα μειώσουν τις πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη.

– Αυξάνει την ενέργεια και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς

Όπως αναφέρει το Cleveland Clinic, το να τρως μέσα σε λίγες ώρες αφού ξυπνήσεις μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς σου και να λειτουργήσει ευεργετικά την καρδιά σου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που δεν έτρωγαν ποτέ πρωινό είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακής νόσου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν πρωινό.

Είναι κακό να παραλείπουμε το πρωινό;

Συνολικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν υπάρχει μόνο μία απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν και τις δύο πλευρές. Πολλές έρευνες έχουν αναδείξει τη σημασία του πρωινού για την υγεία μας. Από την άλλη, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η παράλειψή του φαίνεται να μην προκαλεί ζημιά.

Εξάλλου, κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες. Σε μεγάλο βαθμό είναι σημαντικό να βλέπουμε τη διατροφή μας στο σύνολό της, δηλαδή τι τρώμε και τι πίνουμε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Το συμπέρασμα εν τέλει είναι ότι η σημασία του πρωινού ποικίλει από άτομο σε άτομο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.