iStock

4 ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Είναι από τις πιο γνωστές στάσεις γιόγκα που μπορούν να κάνουν όλοι από την άνεση του σπιτιού τους και να δουν άμεσα αποτελέσματα στη διάθεσή τους.

Η σύγχρονη καθιστική ζωή ευθύνεται για πολλά δεινά στην υγεία μας, ανάμεσα σε αυτά και την κακή στάση του σώματος. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουμε το σώμα έχει την τάση να καμπουριάζει. Η γιόγκα είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις για να διατηρηθεί η καλή στάση, η οποία, με τη σειρά της συνδέεται με καλύτερα επίπεδα ευεξίας και ενέργειας, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες

Γιατί γιόγκα;

Ο Peter Mico είναι δάσκαλος γιόγκα με ειδίκευση στον χρόνιο πόνο και την άσκηση στις μεγαλύτερες ηλικίες, και διατηρεί ινστιτούτο γιόγκα στο Μεξικό. Εξηγεί πως η γιόγκα έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση σε σχέση με την πιο δυναμική γυμναστική και συστήνει 4 στάσεις γιόγκα που μπορούμε όλοι να κάνουμε καθημερινά. 

Μας προτρέπει να ασκούμαστε στις στάσεις γιόγκα, με καλή διάθεση, σχεδόν χαμογελώντας, διότι έτσι βοηθάμε το σώμα και το πνεύμα να γίνουν πιο δεκτικά στα οφέλη της. Η βασική φιλοσοφία είναι να απελευθερώσουμε τη διάθεσή μας από κάθε προσδοκία, από κάθε επιδίωξη ευτυχίας και να παραμείνουμε ανοιχτοί στο βίωμα οποιασδήποτε καινούργιας εμπειρίας. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να μείνουμε πιστοί στις εικόνες που βλέπουμε. Η στάση του χορευτή γίνεται και αν γονατίσουμε στο πάτωμα, ενώ η τελευταία γίνεται πιο εύκολα αν στηριζόμαστε σε έναν τοίχο. 

1. Natarajasana, η στάση του χορευτή

Φανταστείτε ότι το σώμα είναι ένα νοητό τόξο, που τεντώνει αργά και απαλά. Το ένα πόδι κινείται προς τα πίσω όπου συναντά το ίδιο χέρι. Το αντίθετο χέρι ανοίγεται μπροστά και προς τα πάνω. 

Γιόγκα και ευεξία
iStock

Η στάση αυτή σε φυσικό επίπεδο βοηθάει τον ασκούμενο να αναπτύξει συγκέντρωση, σταθερότητα, δύναμη και ισορροπία. Συμβάλλει στο άνοιγμα του στήθους και των ώμων, αυξάνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων, απελευθερώνει τις εντάσεις στο κάτω μέρος της πλάτης και στους γοφούς και αυξάνει την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης

Σε νοητικό επίπεδο, ενεργοποιεί το μυαλό, ανακουφίζει την ήπια κατάθλιψη και μειώνει το στρες.

2. Deviasana, η στάση της θεάς

Λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα προς τα έξω, καθώς φέρνετε τα χέρια σας με κολλημένες τις παλάμες μπροστά από το στήθος ή πάνω από το κεφάλι σας. Πιέστε ομοιόμορφα τις 4 γωνίες των ποδιών (δάκτυλα και φτέρνες) στο έδαφος και νιώστε τη σπονδυλική σας στήλη να επιμηκύνεται με οδηγό το κεφάλι. 

Γιόγκα και ευεξία
iStock

Κινήσεις σαν αυτή αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε περισσότερο οξυγόνο. Το σώμα τότε απελευθερώνει χημικές ουσίες, όπως η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες, που χαρίζουν καλή διάθεση. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι πολύ ήπιες στάσεις γιόγκα, σαν αυτή, μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου κατά 10 χρόνια. 

3. Sukhasana, η άνετη στάση

Τα οστά των γλουτών πατάνε καλά κάτω στο έδαφος, τα γόνατα ανοίγουν έξω και προς το πάτωμα. Οι εσωτερικές πλευρές των πελμάτων έρχονται κάτω από τα γόνατα, δημιουργώντας χώρο μεταξύ πελμάτων και λεκάνης. Η σπονδυλική στήλη ευθυγραμμίζεται.

Γιόγκα και ευεξία
iStock

Οι ώμοι πάνε προς τα πίσω. Ο θώρακας ανοίγει μπροστά, ενώ ταυτόχρονα οι ωμοπλάτες κινούνται προς το κέντρο της πλάτης σαν να θέλει να συναντήσει η μία την άλλη. Τα χέρια ακουμπάνε πάνω στους μηρούς ή στα γόνατα.

Παρά το όνομά της, η Sukhasana δεν είναι πάντα εύκολη. Στη Δύση έχουμε συνηθίσει να καθόμαστε σε καρέκλες από μικρή ηλικία. Αποτέλεσμα είναι οι αρθρώσεις των ισχίων και της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης να γίνονται δύσκαμπτες.

Έτσι, η Sukhasana βοηθάει αρχικά στο άνοιγμα και στο ξεμπλοκάρισμα των ισχίων. Επίσης, τονώνει τους κοιλιακούς μυς και τους μυς της πλάτης και συμβάλλει στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης. Ξεκουράζει τον νου και αποτελεί τη βασική θέση για ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμού.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη ένιωθαν καλύτερα διατηρώντας ίσια την πλάτη και τους ώμους σε καθιστή θέση. 

4. Viparita Karani, εύκολη ανεστραμμένη στάση

Ξαπλώστε στο πάτωμα και σηκώστε τα πόδια σας κάθετα στον τοίχο (στην εικόνα βλέπετε την άσκηση στην πιο δύσκολη εκδοχή της, χωρίς την υποστήριξη του τοίχου). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τη μέση σας ως βοήθημα. Ανοίξτε τον θώρακα και προσπαθήστε να κάνετε όμορφες σκέψεις όσο θα βρίσκεστε ξαπλωμένοι έτσι. 

Γιόγκα και ευεξία
iStock

Είναι μία από τις απλούστερες στάσεις γιόγκα που μπορεί ο καθένας να εκτελέσει στο σπίτι του. Έχει γίνει δημοφιλής στους δρομείς, διότι ανακουφίζει από τον πόνο και το πιάσιμο των μυών, μειώνει το άγχος και βοηθά στη χαλάρωση στο τέλος μιας δύσκολης, αγχωτικής ημέρας ή πριν από ένα σημαντικό γεγονός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.