iStock

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ

Σε αυτό το καταπράσινο πάρκο του Μανχάταν οι κάτοικοι συναντιούνται καθημερινά για να κάνουν γιόγκα, να δουν ταινίες και παραστάσεις και να παίξουν... μουσικές καρέκλες!

Μην ακούτε αυτά που λένε για τις χαοτικές και απρόσωπες μεγαλουπόλεις που αναγκάζουν τους κατοίκους να ζουν σε φρενήρεις ρυθμούς, πνιγμένοι από το στρες. Ακόμα και στη μεγαλύτερη μητρόπολη του πλανήτη, στη Νέα Υόρκη, η ζωή μπορεί να είναι ωραία και χαλαρή και ανέμελη και πολύ πολύ κοινωνική. Αρκεί να βγαίνεις πού και πού από το σπίτι και να κατευθύνεσαι στο Bryant Park, ένα καταπράσινο πάρκο 39 στρεμμάτων στο Μανχάταν, το οποίο από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα αποτελεί δημοφιλή πόλο έλξης όσων αναζητούν την ψυχαγωγία μέσω της κοινωνικοποίησης.

Το πάρκο αυτό αποτελεί μια όαση δροσιάς και ζωντάνιας για τους κατοίκους της πρωτεύουσας των ουρανοξυστών αφού σε αυτό, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα θα βρουν κάτι ευχάριστο –και κατά κανόνα δωρεάν– να κάνουν.

Οι απέραντες εκτάσεις γκαζόν προσφέρονται για ηλιοθεραπεία και πρωινά πικ νικ. Τα καλοκαιρινά απογεύματα μοιάζει να στήνεται εκεί μια μικρή γιορτή! Κινηματογραφικές βραδιές, μαθήματα γιόγκα στο γρασίδι, τουρνουά πινγκ πονγκ είναι κάποιες μόνο από τις σταθερές εκδηλώσεις του προγράμματος.

Κάποια βράδια ο κόσμος μαζεύεται και παίζει επιτραπέζια, άλλα διοργανώνονται βραδιές ανάγνωσης λογοτεχνίας και ποίησης. Τα live δίνουν και παίρνουν στα υπαίθρια καφέ, ενώ δεν λείπουν και οι θεατρικές παραστάσεις που απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας, όπως οι βραδιές Shakespeare που διοργανώθηκαν τον Ιούνιο του 2023.

Σε αυτό το πάρκο οι επισκέπτες γίνονται ξανά παιδιά

Το βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου ενθουσιάζοντας όσους ονειρεύονται ένα αντίστοιχο πάρκο στον τόπο κατοικίας τους δεν είναι άλλο από αυτό που δείχνει τους επισκέπτες του να παίζουν... μουσικές καρέκλες!

Το απολαυστικό αυτό δρώμενο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία (με εξαίρεση τις «μαύρες» μέρες του εγκλεισμού) και η συμμετοχή του κόσμου είναι θεαματική. Δεκάδες κύκλοι των 30 παικτών στήνονται, ενώ γνωστοί DJs αναλαμβάνουν τη μουσική και ομάδες ψυχαγωγίας παίρνουν τον ρόλο των κριτών. Οι νικητές που καταλαμβάνουν τα τελευταία ελεύθερα καθίσματα κερδίζουν και ένα μεγάλο δώρο!

…και ήταν πάντα έτσι!

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι το Bryant Park δημιουργήθηκε το 1686 από τον αποικιακό κυβερνήτη Thomas Dongan, ο οποίος όρισε ότι θα αποτελεί δημόσια περιουσία για την ανάπαυλα και την ψυχαγωγία των επισκεπτών. Από το 1840 έως το 1890 βρισκόταν εκεί μια τεράστια δεξαμενή που παρείχε πόσιμο νερό στους κατοίκους της Ν. Υόρκης. Στην ίδια τοποθεσία, σε έκθεση του 1853, ο Elisha Otis παρουσίασε εκεί το πρώτο του ασανσέρ!

Το όνομά του, όμως, το πήρε λίγο αργότερα, μετά τις φονικές συγκρούσεις του εμφυλίου πολέμου. Το 1880, λοιπόν, η πόλη τίμησε τον εκδότη της New York Evening Post και ένθερμο υποστηρικτή της κατάργησης της δουλείας William Cullen Bryant δίνοντας στο πάρκο το όνομά του.

Το πάρκο με τα χρόνια καθιερώθηκε ως αγαπημένη τοποθεσία καινοτόμων εκδηλώσεων: Το 1993 μεγάλο μέρος της Εβδομάδας Μόδας της Ν. Υόρκης έλαβε χώρα εκεί, ενώ στους επισκέπτες παρέχει δωρεάν Wi-Fi από το 2002. Κι αν τύχει να βρεθείτε εκεί τον χειμώνα θα δείτε στη μεγάλη του έκταση να απλώνεται ένα εντυπωσιακό παγοδρόμιο, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Σας δώσαμε αρκετούς λόγους για να το επισκεφθείτε;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.