pexels

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΠΙΚ ΝΙΚ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΗ

Μια καρό κουβέρτα αντοχής και τα «συμπράγκαλα» του πικ νικ απλώνονται κάτω από τον ανοιξιάτικο ουρανό σε παραλίες και εξοχές για ένα οικογενειακό ή φιλικό τσιμπούσι δίχως μαχαιροπήρουνα και περιττές τυπικότητες.

«Τι έχει το πικ νικ παραπάνω από κάθε υπαίθριο γεύμα;» σκέφτομαι καθώς μία φίλη μάς προσκαλεί για τη γιορτή της για πικ νικ σε ένα ιδανικό –λέει– σημείο στον Σχοινιά. Και μετά θυμάμαι εκείνα τα –οικογενειακά ως παιδί και αργότερα τα παρεΐστικα– πικ νικ της ζωής μου, όπου η χαρά περίσσευε και γλιστρούσε στα λαδωμένα από τα κεφτεδάκια ακροδάχτυλα.

Υπάρχει και φωτογραφία-ντοκουμέντο κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα, όπου τα ζευγάρια της παρέας –χώρισαν όλοι πλην ενός– με σαντουιτσάκια και τυροπιτάκια ανά χείρας ποζάρουν χορτασμένα από χαρά και μεζέδες στην Πάρνηθα, στη μέση του πουθενά. Και τότε έστειλα μήνυμα στη φίλη μου: «Προχώρα και είμαι μαζί σου».

Η λίστα με τα απαραίτητα του πικ νικ

πικνίκ με φίλους
iStock

Κάπως έτσι αποφάσισα να φτιάξω τη λίστα με τα απαιτούμενα για ένα «καθιστό» γεύμα κάτω από τον αττικό ουρανό:

  • «Κουβέρτα»: Ένα τραπεζομάντηλο που το έλεγαν κουβέρτα ή καλύτερα μία κουβέρτα που χρησιμοποιείται σαν τραπεζομάντηλο στρώνεται σε αμμουδιές και αγρούς και γεμίζει μυρμήγκια και πασχαλίτσες, αλλά δεν πειράζει: Αυτά έχει η εξοχή. Τα πλέον κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση πωλούνται στα καταστήματα με είδη κάμπινγκ ή κουζίνας. Τα πιο οικονομικά βρίσκονται διπλωμένα στις ντουλάπες μας: είναι οι κουβέρτες που δεν χρησιμοποιούμε.
  • Ψυγείο πάγου: Δεν γίνεται πικ νικ χωρίς αυτό. Διατηρεί –οριακά– παγωμένα τα ποτά και οτιδήποτε φαγώσιμο κινδυνεύει από τη ζέστη. Θυμόμαστε να το φυλάμε σε σκιερό σημείο για να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη χαμηλή του θερμοκρασία. Αν δεν έχουμε ψυγείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ισοθερμικές θήκες για ποτά και τσάντες.
  • Θερμός: Μερικοί μερακλήδες δεν μπορούν χωρίς ζεστό καφέ ή τσάι και γι’ αυτό έχουν μαζί τους και το ειδικό σκεύος.
  • Πιάτα και ποτήρια: Τα πορσελάνινα σερβίτσια που περιέχονται στα καλοσχεδιασμένα εμπριμέ καλάθια του πικ νικ είναι βαριά και δύσχρηστα. Τα μιας χρήσης είναι πανάλαφρα και δεν χρειάζονται πλύσιμο, αλλά καταστρέφουν το περιβάλλον. Γι’ αυτό η πιο πρακτική αν και όχι αποδεκτή αισθητικά λύση, είναι τα πλαστικά μεν, πολλαπλών χρήσεων δε, πιάτα και ποτήρια, τα οποία αντέχουν στον χρόνο και τα κληροδοτείτε και στην επόμενη γενιά. Αυτό άλλωστε είναι και το πρόβλημα με αυτά: Η αιώνια ζωή τους. Στο πικνίκ τα μαχαιροπήρουνα δεν χωράνε. Ένα υπαίθριο τσιμπολόγημα είναι το πικ νικ.Το λέει και η ετυμολογία της σύνθετης λέξης, που προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις piquer, που σημαίνει «διαλέγω», και το nique που μεταφράζεται ως «μικρά πράγματα».
  • Ταπεράκια: Μικρά και μεγάλα αποθηκεύουν τις πίτες, τα λαχανικά και τα κέικ, οτιδήποτε τέλος πάντων έχει το μενού.
  • Ελβετικός σουγιάς ή πολυεργαλείο: Επιτέλους πιάνει τόπο το πρωτοχρονιάτικο δώρο του ξαδέλφου: Το πτυσσόμενο τιρμπουσόν του ελβετικού σουγιά ανοίγει κρασιά, το ανοιχτήρι κονσερβών βγάζει τα ντολμαδάκια στη φόρα, το τσιμπιδάκι φρυδιών αφαιρεί ακίδες από τα χέρια.

το μενού του πικνίκ
pexels

  • Χαρτοπετσέτες: Τις στερεώνουμε με μία πέτρα ώστε να μη βρεθούν στα δέντρα και τις ακτές με το πρώτο βορειαδάκι.
  • Σακούλες απορριμμάτων: Για να αφήσουμε το σημείο του πικ νικ όπως το βρήκαμε πρέπει να μαζέψουμε και το παραμικρό σκουπιδάκι.
  • Φορητό φαρμακείο πρώτων βοηθειών: Θα πιάσει τόπο αν παραστεί ανάγκη: ένα γρατζουνισμένο γόνατο, το τσίμπημα μιας μέλισσας ή ένας ξαφνικός πονοκέφαλος από τη μπύρα που ήπιατε κάτω από τον ήλιο, όλα θέλουν γιατρειά για να μην χαθεί το κέφι. Φορτώστε λοιπόν το φαρμακείο με τσιρότα, γάζες και επιδέσμους, παυσίπονα και αντισηπτικά και οπωσδήποτε αντισταμινικά σε μορφή δισκίων για χρήση από το στόμα και κρέμας για δερματολογική χρήση.
  • Ηχείο: Συνδέεται με το κινητό μας και αντηχεί τα αγαπημένα σας τραγούδια.

Τι τρώμε στο πικ νικ;

Στεγνές τροφές κατά προτίμηση, που πιάνονται με τα χέρια χωρίς να τα λερώνουν: σάντουιτς, κεφτεδάκια με ψωμί ή μικρές πίτες, τυρόπιτες, αλμυρά κέικ, πιροσκί και πιτσάκια χωρίς πολλά υλικά.

Όσο για τα φρούτα και λαχανικά, προτιμήστε τα ντοματίνια αντί για ντομάτες και καθαρίστε καλά μικρά αγγουράκια, μήλα και αχλάδια, που θα καταναλωθούν με τη φλούδα τους και θα αφήσουν ίσως και τον σπόρο τους στη γη, ώστε να φυτρώσει μια μηλιά ή μια αχλαδιά εκεί που κάποτε γλεντούσε η παρέα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.