Καρολίνα Δωρίτη

ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΑ «ΠΙΤΣΑΚΙΑ» ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

Αν ψάχνετε για ένα εύκολο σνακ ή ορεκτικό που θα τους ξετρελάνει όλους, μικρούς και μεγάλους, αυτή είναι η λύση: Ονειρεμένα πιτσάκια μελιτζάνας, ελαφριά, χωρίς ζύμη, αφού τη θέση της παίρνει η μελιτζάνα.

Όταν ανοίγουμε κλασικό ζυμάρι για πίτσα, χρειάζεται μια εξοικείωση με τη διαδικασία. Με τα συγκεκριμένα «πιτσάκια» τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού ως βάση χρησιμοποιούμε φέτες μελιτζάνας, χωρίς καμία ζύμη.

Η μόνη προσοχή που πρέπει να δώσουμε είναι στον τρόπο που θα τα ψήσουμε στον φούρνο. Η σάλτσα που βάζουμε γίνεται στο λεπτό, χωρίς καν να την ψήσουμε, και είναι τόσο γευστική, που θα θέλετε να την βάλετε και σε άλλες μαγειρικές δημιουργίες, ή σε ζυμαρικά. Αν δεν θέλουμε τα πιτσάκια μας να είναι vegetarian, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αλλαντικό από πάνω, όπως προσούτο.

Συνταγή για «πιτσάκια» με βάση από μελιτζάνα

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας και αναμονής: 55 λεπτά
  • Gluten-free, Vegetarian

μελιτζάνα
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά για 12 «πιτσάκια»

  • 1 μελιτζάνα μεγάλη
  • 140 ml πασάτα ντομάτας
  • 2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο
  • 250 γρ. μοτσαρέλα
  • 1-2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, χοντροκομμένος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Απλώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα. Κόβουμε μια μεγάλη μελιτζάνα σε ροδέλες πάχους περίπου 0,5-1 εκατοστό. Μια μεγάλη μελιτζάνα μου έβγαλε 12 φέτες, οπότε ανάλογα με το μέγεθος, προσαρμόζουμε την ποσότητα που χρησιμοποιούμε. Κάποιες φέτες θα βγουν μεγαλύτερες σε διάμετρο, ανάλογα με το σχήμα της μελιτζάνας, αλλά αυτό δεν μας ανησυχεί.

Βάζουμε τις φέτες πάνω στη λαδόκολλα και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε να σταθούν 10-15 λεπτά, να «ιδρώσουν» και βγάλουν τα υγρά τους, και στη συνέχεια τις σκουπίζουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.

μελιτζάνα
Καρολίνα Δωρίτη

Αλείφουμε τις φέτες της μελιτζάνας με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε την πασάτα ντομάτας, τη σκόνη σκόρδου, τη ρίγανη, την παρμεζάνα, και λίγο αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Όταν οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, τις βγάζουμε από τον φούρνο. Απλώνουμε περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού από τη σάλτσα, ανάλογα με το μέγεθος.

μελιτζάνα
Καρολίνα Δωρίτη

Στη συνέχεια κόβουμε τη μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια, κατά προτίμηση με τα χέρια, και τη μοιράζουμε πάνω από τα πιτσάκια. Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά περίπου, ή μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα.

μελιτζάνα
Καρολίνα Δωρίτη

Βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε από πάνω τον βασιλικό.