iStock

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΦΥΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ;

Χρησιμοποιώντας χώμα από τη Σελήνη, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα είδος εξωγήινης φωτοσύνθεσης, όπως την αποκαλούν, με αποτελέσματα πολύ ενθαρρυντικά για τα διαστημικά ταξίδια του μέλλοντος. 

Για να ταξιδέψουν οι άνθρωποι στο διάστημα και να εξερευνήσουν τον Γαλαξία, χρειάζεται να μπορούν να παραμείνουν σε άλλους πλανήτες –τους πιο προσβάσιμους–  έστω και για λίγο, χρησιμοποιώντας τους ως σταθμούς ανεφοδιασμού. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς οι πιο προσβάσιμοι σε μας πλανήτες, η Σελήνη και ο Άρης είναι εντελώς άγονοι και συνεπώς αφιλόξενοι. 

Το να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα τοπικά υλικά και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους, θα ήταν μια λύση. Μια αρχή, για να μπορέσουν να οικοδομηθούν τα θεμέλια μιας εξωγήινης βάσης, ενός σταθμού «μετεπιβίβασης». Θα ήταν και μια υπόσχεση ότι στο μακρινό μέλλον ίσως μπορέσει να υπάρξει ανθρώπινη παρουσία και ζωή εκεί. 

Αξιοποιώντας τα υλικά των άλλων πλανητών

Ο δρόμος για την αξιοποίηση των τοπικών υλικών άλλων πλανητών δεν έχει έχει μεγάλη ιστορία. Κάποια βήματα γίνονται για την αξιοποίηση του παγωμένου νερού που έχει βρεθεί στη Σελήνη και στο παγωμένο υπέδαφος του Άρη, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται τεχνολογίες επεξεργασίας και αξιοποίησης των υλικών. 

Εξωγήινη φωτοσύνθεση
iStock

Φαίνεται όμως ότι έγινε ένα τεράστιο βήμα από Κινέζους ερευνητές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το χώμα που έφερε η αποστολή Chang'e-5 από τη Σελήνη τον Δεκέμβριο του 2020. Οι ερευνητές πέτυχαν κάτι πραγματικά εντυπωσιακό: μια εξωγήινη φωτοσύνθεση, όπως την αποκαλούν οι ίδιοι στην επιστημονική επιθεώρηση Joule. 

Τι είναι η εξωγήινη φωτοσύνθεση

Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο χρήσης τους εδάφους της Σελήνης για την παραγωγή οξυγόνου και καυσίμων. Οι επιστήμονες «μιμήθηκαν» τον τρόπο που η φωτοσύνθεση γίνεται στη Γη, την ικανότητα της φυτικής ζωής να μετατρέπει το νερό, το ηλιακό φως και τα θρεπτικά συστατικά σε οξυγόνο και άλλα χρήσιμα υποπροϊόντα και φαίνεται ότι τα κατάφεραν. 

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται πραγματικά σεληνιακά δείγματα για κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με τα προσομοιωτικά, τα οποία είναι ψεύτικα εδάφη κατασκευασμένα για να μιμούνται εξωγήινες επιφάνειες χρησιμοποιώντας τα υλικά της Γης. 

Στόχος των επιστημόνων είναι η όλη διαδικασία να μην βασίζεται σε πηγές ενέργειας από τη Γη, αλλά να είναι εφικτή μόνο με τους διαθέσιμους πόρους της Σελήνης. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τη μηδενική κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια την ευκολότερη ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης ζωής.

Εξωγήινη φωτοσύνθεση
iStock

Από την εξωγήινη φωτοσύνθεση στα διαστημικά ταξίδια

Στο πείραμα, το σεληνιακό έδαφος, πλούσιο σε τιτάνιο και σίδηρο, χρησιμοποιήθηκε ως καταλύτης για να παραχθεί ηλεκτρισμός με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο ηλεκτρισμός αυτός απέδωσε υδρογόνο και οξυγόνο, χωρίς το χώμα να μεταβληθεί. Με αυτά τα στοιχεία μπορούν να παραχθούν καύσιμα (το υδρογόνο σε συνδυασμό με το διοξείδιο του άνθρακα αποδίδει καύσιμο μεθανίου) και να επιτραπεί η ανθρώπινη αναπνοή

Σημειωτέον ότι το φως του ήλιου και το νερό μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν από την επιφάνεια της Σελήνης. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο αυτά τα αποτελέσματα θα επιτρέψουν τις συνθήκες δημιουργίας και επιβίωσης ενός σεληνιακού σταθμού μετεπιβίβασης. 

«Με βάση αυτό το σύστημα, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα περιβάλλον μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας και ένα σύστημα υποστήριξης ζωής που θα βοηθήσει πραγματικά τη διαστημική εξερεύνηση, την έρευνα και τα ταξίδια», ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Yingfang Yao.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.