Invision / AP, File Chris Pizzello

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο «ΟΡΙΑΚΟΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΠΑΣΧΕΙ Η ADELE

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανίδα τραγουδίστρια Adele μίλησε για την επικίνδυνη σχέση της με το αλκοόλ, χαρακτηρίζοντας τον κάποτε 20χρονο εαυτό της ως «οριακά αλκοολικό». Μια ειδικός εξηγεί τι δηλώνει αυτός ο όρος.

«Πάντα είχα μια πολύ στενή σχέση με το αλκοόλ. Πάντα με γοήτευε πολύ το αλκοόλ. Είναι αυτό που κράτησε τον μπαμπά μου μακριά μου», δήλωσε η διάσημη τραγουδίστρια Adele σε συνέντευξή της στην αμερικανική Vogue το 2021.

Η Βρετανίδα τραγουδίστρια έχει αποκαλύψει ότι ο εθισμός της στο αλκοόλ ξεκίνησε στα 20 της χρόνια. Περιγράφοντας σήμερα τον τότε εαυτό της, ανέφερε ότι σε εκείνη την ηλικία ήταν «οριακά αλκοολική» («borderline alcoholic»).

Στη σχέση της με το αλκοόλ έχει αναφερθεί και παλαιότερα, μεταξύ άλλων σε μια performance τον περασμένο Μάρτιο, όταν παρουσίασε λεπτομερώς τις συνήθειές της στο ποτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, μοιράστηκε το σοκαριστικό: «Ήταν 11 το πρωί και ήμουν σίγουρα στα τέσσερα μπουκάλια κρασί».

Υπάρχει ο «οριακός αλκοολισμός»;

Στα 35 της πλέον χρόνια, η Adele έχει αποφασίσει να απέχει για ένα διάστημα από το αλκοόλ, όντας όπως ανέφερε τρεις μήνες νηφάλια. Με αφορμή της δηλώσεις της με τις οποίες χαρακτήρισε τον εαυτό της ως «οριακά αλκοολική», η Nicole Lee, καθηγήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τα Ναρκωτικά στο πανεπιστήμιο Curtin, έγραψε στο The Conversation τι δηλώνει αυτή η φράση και αν συμπεριλαμβάνεται στην ιατρική ορολογία.

Adele
AP Photo Charles Krupa

«Ο όρος "αλκοολικός" χρησιμοποιείται σπάνια πλέον από επαγγελματίες υγείας», εξηγεί η Lee. «Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Ιστορικά, αυτό [το τελευταίο] πίστευαν οι πρώτοι πάροχοι θεραπείας στη δεκαετία του 1930 και αυτός ο μύθος συνεχίστηκε. Αλλά μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τον προσδιορισμό "αλκοολικό" χρήσιμο για να διατηρήσουν τον στόχο τους να σταματήσουν το ποτό.

»Οι επαγγελματίες υγείας δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τον όρο "οριακά αλκοολικός". Αλλά περιγράφοντας τον εαυτό της με αυτόν τον τρόπο η Adele λέει πραγματικά ότι το αλκοόλ έχει πάρα πολύ αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή της, και, όπως πολλοί άλλοι, αποφάσισε να κάνει κάτι θετικό για αυτό κάνοντας ένα διάλειμμα». Η ειδικός πρόσθεσε ότι σήμερα χρησιμοποιούμε όρους όπως η «εξάρτηση», η οποία μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή.

Adele
Invision / AP Joel C Ryan

Ανησυχείτε για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ;

Αν ανησυχείτε για εσάς ή κάποιον δικό σας άνθρωπο, η Lee αναφέρει μερικά σημάδια ως ενδείξεις για ενδεχόμενο πρόβλημα με το αλκοόλ:

  • Δυσκολεύεστε να σταματήσετε μόλις αρχίσετε να πίνετε.
  • Θέλετε ή προσπαθείτε να μειώσετε, αλλά υποκύπτετε συχνά.
  • Αφιερώνετε πολύ χρόνο πίνοντας ή αναρρώνοντας από το ποτό.
  • Έχετε λαχτάρα για να πιείτε αλκοόλ (για παράδειγμα γυρνάτε στο σπίτι από τη δουλειά και βάζετε κατευθείαν ένα ποτό).
  • Κάνετε λάθη στη δουλειά, τη μελέτη ή το σπίτι επειδή έχετε πιει.
  • Συνεχίζετε να πίνετε αλκοόλ ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι προκαλεί προβλήματα στην υγεία, τους φίλους, την εργασία ή τις σχέσεις σας.
  • Εγκαταλείπετε ή περιορίζετε τις κοινωνικές και εργασιακές δραστηριότητες για χάρη του ποτού.
  • Πίνετε σε μη ασφαλείς συνθήκες, όπως πριν από την οδήγηση ή το κολύμπι.

 Αν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος έχει μια επικίνδυνη σχέση εξάρτησης με το αλκοόλ μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στο δίκτυο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) ή να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα των Ανώνυμων Αλκοολικών Ελλάδας.

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.