Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

TO COMING OUT ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

«Λέγοντάς το νιώθεις μετά μεγαλύτερη ασφάλεια, ότι δεν είσαι μόνος», λέει ο Νίκος περιγράφοντας πώς έκανε coming out στους γονείς του.

Θα μπορούσε και να μην γίνεται καν θέμα συζήτησης. Να ζει ο καθένας τη ζωή του, χωρίς να πρέπει να δίνει λογαριασμό για όσα νιώθει ή επιλέγει, εφόσον δεν αφορούν τους άλλους. Στο πλαίσιο όμως της οικογένειας δεν θα πρέπει να υπάρχουν μυστικά, παρά μόνο αρκετή αγάπη και ασφάλεια, αποδοχή και κατανόηση. Άλλωστε, γι’ αυτό δεν επιλέγει κανείς να κάνει παιδιά; Η αγάπη είναι ανεξάντλητη, προστατευτική και θεραπευτική. Όπως η αγάπη που έλαβε ο Νίκος όταν έκανε coming out στους γονείς του.

Ο Νίκος ήταν 24 ετών όταν ανακοίνωσε στους γονείς του ότι είναι gay. Αν και είχε συνάψει κάποιες σχέσεις με κορίτσια ως έφηβος, οι γονείς του ήταν ήδη υποψιασμένοι. Δεν σοκαρίστηκαν, λοιπόν, αντίθετα λειτούργησαν… αυτονόητα.

«Η αντίδραση των γονιών μου ήταν σχετικά νορμάλ. Ο πατέρας μου ήταν συνειδητοποιημένος πλήρως, με αγκάλιασε και με φίλησε. Της μάνας μου της πήρε 2-3 μέρες να συνέλθει, γιατί μάλλον το πήρε λίγο πιο εγωιστικά, του τύπου “Γιατί σε εμένα αυτό;” – χωρίς να πει βέβαια αυτά τα λόγια ανοιχτά. Αλλά στη συνέχεια συνήλθε πλήρως και έγινε λίγο πιο φροντιστική μαζί μου. Έτσι είναι μέχρι σήμερα, 4 χρόνια μετά».

To coming out του Νίκου στους γονείς του: Μια ιστορία αληθινής αγάπης
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

«Η μαμά μου φοβόταν μη με πειράξει κανείς»

Όπως μου λέει, οι γονείς του το είχαν σίγουρα καταλάβει. «Με τη μάνα μου είχαμε πολύ ιδιαίτερη σχέση από όταν ήμουν μικρός. Δηλαδή, της έφτιαχνα τα μαλλιά, την έβαφα... ήμασταν τελείως cool μεταξύ μας. Απλά από τη στιγμή που της το “σφράγισα” έγινε λίγο περισσότερο “μαμά” από ό,τι ήταν», περιγράφει.

«Σίγουρα ανησύχησε στην αρχή. Αν θα είμαι καλά, αν θα με πειράξει κανένας. Γιατί ήξερε ότι είμαι πιο χαμηλών τόνων παιδί, δεν είμαι κανένας νταής. Και επειδή πάντα ήταν πολύ “μαμά”,  φοβόταν μην πειράξει κανείς το παιδί της».

Όπως μου λέει, «η μάνα μου ήταν εκείνη που μου μίλησε πρώτα. Εκείνη με έβαλε στη διαδικασία να της το πω. Οπότε κι εγώ ήμουν σίγουρος ότι είναι έτοιμη να το ακούσει – αλλά μάλλον δεν ήταν» [γελάει].

Δεν μίλησαν, ωστόσο, παραπάνω γι’ αυτό. «Μετά είχα κι εγώ μια ερωτική απογοήτευση και κλείστηκα στον εαυτό μου».

Αγχώθηκε ο ίδιος εν όψει του coming out; «Την ώρα που το έλεγα, όχι. Όταν την είδα να αντιδρά λίγο περίεργα, ζορίστηκα».

Όσο για την υπόλοιπη οικογένεια, ο Νίκος μου λέει πως όσοι το έμαθαν το πήραν «πολύ cool».

Τον ρωτάω αν έχουν γνωρίσει οι δικοί του κάποιον σύντροφό του. «Η μητέρα μου είχε γνωρίσει κάποτε έναν φίλο μου, όμως για λίγο. Αφενός εκείνος δεν ήθελε, αφετέρου εκείνη έβλεπε ότι δεν περνάω πολύ καλά, οπότε δεν το συνεχίσαμε. Αν έβλεπαν οι γονείς μου ότι είμαι κι εγώ πιο χαρούμενος, σίγουρα θα ήθελαν να γνωρίσουν τον σύντροφό μου».

«Πρέπει να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου πριν κάνεις coming out»

Το μήνυμά του Νίκου προς κάθε παιδί που σκέφτεται το coming out είναι «να είναι τελείως σίγουρο για τον εαυτό του, να τα έχει καλά με τον εαυτό του. Εννοείται, πάντως, πως πρέπει να το πει, ειδικά αν έχει καλή σχέση με την οικογένειά του, γιατί καλό είναι να μην υπάρχουν ψέματα. Αν σ’ αγαπάνε, θα σ’ αγαπάνε και με αυτό που έχεις επιλέξει – άλλωστε δεν είναι επιλογή, ευτυχώς ή δυστυχώς. Λέγοντάς το νιώθεις μετά μεγαλύτερη ασφάλεια, ότι δεν είσαι μόνος».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.