Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΡΕΚΟΡ GUINNESS

Ένα μουσείο «κρυμμένο» στον γραφικό Μυστρά έχει την μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών και μια θέση στο βιβλίο με τα ρεκόρ Guinness.

Σε ένα πανέμορφο σημείο στο γραφικό χωριό του Μυστρά, στους πρόποδες της Καστροπολιτείας, βρίσκεται ένα μικρό και ενδιαφέρον μουσείο που έχει καταφέρει να μπει στο ρεκόρ Γκίνες.

Το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή έχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή από φωτογραφικές μηχανές και ο σημαντικός φωτογράφος και συλλέκτης φωτογραφικών μηχανών επέλεξε τον Μυστρά για να την εκθέσει επειδή είναι η γενέτειρά του. Σε αυτήν αφιέρωσε το 2006 εξέδωσε το φωτογραφικό και ιστορικό λεύκωμα Μυστράς: Ταξίδι στο χρόνο.

Γεννημένος το 1934, με μια μυθιστορηματική ζωή και σημαντική καριέρα στην φωτογραφία, ο Τάκης Αϊβαλής εργάστηκε στη διαφήμιση αλλά και σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ ήταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Ένωσης Φωτογράφων Ελλάδος Δημιουργικής Φωτογραφίας.

Ένα μουσείο στο Μυστρά που έχει ρεκόρ Guiness
Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή

Ξεκίνησε να συλλέγει μηχανές ήδη από τη δεκαετία του ‘40, όταν ο πατέρας του του έκανε δώρο μια μικρή φωτογραφική μηχανή Kodak 1A, που στάθηκε αφορμή να ασχοληθεί με τη φωτογραφία. Τη δεύτερη μηχανή του θα την αποκτήσει το 1952, ενώ έχει φύγει ήδη για σπουδές στην Αμερική, και είναι μια Billy Clark της Agfa.

Η ιστορία των φωτογραφικών μηχανών σε ένα μουσείο

Καθώς τα χρόνια περνούν, η συλλογή του εμπλουτίζεται και το 1967, όταν πια επιστρέφει στην Ελλάδα, περιλαμβάνει 300 φωτογραφικές μηχανές. Πολλές από αυτές τις είχε αγοράσει στην Νέα Υόρκη, τα χρόνια που σπούδαζε εκεί.

Ένα μουσείο στο Μυστρά που έχει ρεκορ Guinness
Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή

Την εποχή εκείνη αυτές οι φωτογραφικές μηχανές δεν θεωρούνταν συλλεκτικά κομμάτια, αλλά αποκαλούνταν «μαύρα σκουπίδια» και πωλούνταν σε εξευτελιστικές τιμές στα παλαιοπωλεία και τα παζάρια της Νέας Υόρκης. Μεταξύ των εκθεμάτων βρίσκονται και έξι αερογραφικές μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από τον αμερικανικό στρατό, για τη δημιουργία χαρτών ή τη φωτογράφιση ολόκληρων περιοχών.

Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή

Έχοντας αποκτήσει το πάθος του συλλέκτη, ο Τάκης Αϊβαλής τα επόμενα χρόνια αγόραζε φωτογραφικές μηχανές από όποια χώρα και να επισκέπτονταν, όπως την Ολλανδία, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ιταλία, διαμορφώνοντας την δική του προσωπική συλλογή και εμπλουτίζοντας τη με άλλα πράγματα που είχαν σχέση με την φωτογραφία. Αγόραζε φωτογραφικές μηχανές σε οποιαδήποτε κατάσταση, επιδιόρθωνε τις βλάβες τους και τις προσέθετε στην συλλογή του. Όλες οι μηχανές είναι μεταχειρισμένες με το κατάλληλο πιστοποιητικό, πλην λιγοστών που τις αγόρασε καινούργιες.

Ένα μουσειο στο Μυστρά που κατέχει ρεκόρ Guinness
Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή

Σήμερα η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 1.000 φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες του χάρισαν το 2001 μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. Στις προθήκες του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει μπροστά του όλη την ιστορία των φωτογραφικών μηχανών του 20ού αιώνα. Μια από τις παλαιότερες είναι μια Kodak N2 Pliko του 1885, ενώ ακολουθεί μια ολόκληρη γκάμα από μηχανές χαρακτηριστικές των εκάστοτε χρονολογιών όπως εξελίχθηκαν μέσα στον 20ό αιώνα. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης ξύλινες φωτογραφικές μηχανές, φακούς, αρνητικά, μηχανές φωτοπολυβόλων πολεμικών αεροσκαφών, εξαρτήματα και βιβλία για τη φωτογραφία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.