iStock

10 ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ (ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ)

Ξεχνάς τα χαλασμένα τρόφιμα στο ψυγείο για μέρες ή αφήνεις τις βρεγμένες πετσέτες στο μπάνιο; Τα παραπάνω συγκαταλέγονται στα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην καθαριότητα του σπιτιού. Διάβασε μερικά ακόμα και φρόντισε να τα αλλάξεις άμεσα για το καλό σου.

Όλοι αναζητούμε τρόπους για να κάνουμε την καθαριότητα του σπιτιού πιο γρήγορη και αποτελεσματική. Κάποιοι από αυτούς πετυχαίνουν, όπως αυτό το hack για να καθαρίζουμε εύκολα ένα τάπερ από τα λίπη. Άλλοι, πάλι, μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα αναγκάζοντάς μας να κάνουμε διπλάσιο κόπο.

Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι άνθρωποι έχουν ειδικευτεί σε θέματα καθαριότητας. Μια εξ αυτών είναι η Katie Berry, η οποία διαθέτει 30 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση του νοικοκυριού και αρκετά χρόνια συγγραφής κειμένων σχετικά με μεθόδους και ρουτίνες καθαρισμού.

Παρακάτω γράφουμε μερικά συνηθισμένα λάθη (και συμβουλές αντιμετώπισης) σχετικά με την καθαριότητα του σπιτιού, τις οποίες έχει εγκρίνει η Katie Berry για την ιστοσελίδα The Spruce που ειδικεύεται σε θέματα σπιτιού.

10 λάθη στην καθαριότητα του σπιτιού

1. Αφήνετε τις βρεγμένες πετσέτες στο μπάνιο

Μήπως αφήνετε κι εσείς βρεγμένες πετσέτες στο μπάνιο μετά το ντους ή τον καθαρισμού του προσώπου; Αν ναι, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια, καθώς οι υγρές πετσέτες δίνουν στο μπάνιο μυρωδιά μούχλας και προσελκύουν παράσιτα.

πετσέτες
iStock

Αντί να τις αφήνετε στο μπάνιο, κρεμάστε τις πετσέτες στην απλώστρα μέχρι να στεγνώσουν.

2. Δεν ανοίγετε την κουρτίνα του μπάνιου

Όταν κάνουμε μπάνιο, ανοίγουμε πάντα την κουρτίνα του ντους ώστε να στεγνώσει και να μην μαζέψει υγρασία.

«Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει μερικά εκατοστά χώρου σε κάθε πλευρά της κουρτίνας του ντους, ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί και να τη βοηθήσει να στεγνώσει», σημειώνει η Berry.

3. Χρησιμοποιείτε υπερβολικές ποσότητες καθαριστικών

Όταν καθαρίζετε, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πολύ μεγάλες ποσότητες απορρυπαντικού. Αντ' αυτού, ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος.

«Όταν χρησιμοποιείτε πάρα πολύ προϊόν, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν ενεργά τα υπολείμματα, να έρθουν σε σύγκρουση με άλλα προϊόντα καθαρισμού και να σχηματίσουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις», εξηγεί η Berry. Επίσης, η ειδικός προσθέτει ότι τα υπολείμματα απορρυπαντικού μπορεί να δημιουργήσουν επιπρόσθετη βρωμιά.

4. Καθαρίζετε με βρώμικα εργαλεία

Γίνεται να περιμένουμε καθαρά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούμε βρώμικα εργαλεία καθαρισμού; Προφανώς όχι! Για παράδειγμα, εάν το πλυντήριό σας έχει μυρωδιά από συσσωρευμένα βακτήρια, τότε τα ρούχα σας θα μυρίσουν. Φροντίστε να το καθαρίσετε σε βάθος πριν το χρησιμοποιήσετε για τα ρούχα σας.

καθαριότητα
iStock

Αφιερώστε χρόνο για να καθαρίσετε καλά τα εργαλεία μετά από κάθε χρήση, αδειάζοντάς τα εντελώς ή πλένοντας τα με ζεστό νερό και προσθέτοντας ένα απολυμαντικό. Μην ξεχνάτε να τα αντικαθιστάτε με καινούργια όταν το χρειάζονται (με πρώτο και καλύτερο το σφουγγαράκι της κουζίνας).

5. Χρησιμοποιείτε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι για την καθαριότητα ολόκληρου του μπάνιου

Τα απολυμαντικά μαντηλάκια είναι μια εξαιρετική λύση για να καθαρίσουμε μια μικρή επιφάνεια όταν βιαζόμαστε αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απολυμάνουν ολόκληρο το μπάνιο. Σκεφτείτε απλά ότι μέχρι να φτάσετε στο κάθισμα της τουαλέτας, οι απολυμαντικές ιδιότητές τους θα έχουν εξατμιστεί και απλά θα μεταδίδετε τα βακτήρια από τη μια επιφάνεια στην άλλη.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ένα καθαρό πανί το οποίο θα έχετε ποτίσει με επαρκή ποσότητα από διάλυμα απορρυπαντικού και νερού.

6. Αφήνετε βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη

Ένα λάθος που όλοι έχουμε κάνει κατά καιρούς είναι το να αφήσουμε βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη της κουζίνας μας, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων.

βρώμικα πιάτα
iStock

Συνιστάται είτε να τα πλένουμε αμέσως, είτε να τα βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων, αν υπάρχει.

7. Δεν διαβάζετε τις οδηγίες απ' τα καθαριστικά

Η ανάγνωση των οδηγιών των απορρυπαντικών είναι πολύ σημαντική και καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την αποτελεσματικότητά τους. Αφιερώστε 30 δευτερόλεπτα για να τις διαβάσετε, ώστε να είστε σίγουροι για τον τρόπο χρήσης των καθαριστικών.

8. Ξεχνάτε τα χαλασμένα τρόφιμα στο ψυγείο

Βάζετε ένα φαγητό στο ψυγείο, οι μέρες περνούν και δεν το καταναλώνετε. Παρ' όλα αυτά δεν παίρνετε την απόφαση να το πετάξετε; Τα ακατάλληλα αποθηκευμένα τρόφιμα προάγουν την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων, καθιστούν τον καθαρισμό του ψυγείου μια πιο χρονοβόρα διαδικασία από ό,τι θα μπορούσε να είναι, ενώ πιάνουν και περισσότερο χώρο.

9. Χρησιμοποιείτε πολύ «βαριά» απορρυπαντικά στην καθαριότητα του σπιτιού

Η χρήση ενός καθαριστικού που είναι πολύ «βαρύ» μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, ειδικά αν έχετε στο σπίτι μικρά παιδιά ή κατοικίδια. Προτιμήστε τα πιο ήπια προϊόντα καθαρισμού για να είστε όλοι ασφαλείς.

10. Καθαριότητα σπιτιού: Αφήνετε την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο

Η επαναλαμβανόμενη αναβολή της καθαριότητας του σπιτιού συνήθως δεν βγαίνει σε καλό. Αν κάνετε μερικές μικρές δουλειές κάθε μέρα, όπως για παράδειγμα το να πλένετε τα πιάτα ή να βάζετε τα ρούχα στην ντουλάπα κάθε φορά που γυρίζετε στο σπίτι, τότε θα έχετε μικρότερο φόρτο εργασίας τη μέρα της γενικής καθαριότητας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.