Pexels Arthouse Studio

2 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΡΟΤΟΥ ΠΑΩ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ

Οι πρώτες διακοπές με το πρώτο σας μωρό σηματοδοτούν μια μεγάλη μετάβαση και απαιτούν αντοχές και ειδικό... εξοπλισμό. Αν έχετε πάρει απόφαση ότι δεν θα μοιάζουν σε τίποτε με τις προηγούμενες, ήρθε η ώρα να μάθετε 2 μυστικά που θα τις κάνουν ξεκούραστες και απροβλημάτιστες (στο μέτρο του δυνατού).

Ας υποθέσουμε ότι ξεκινάτε για διακοπές πρώτη φορά με το νέο μέλος της οικογένειας, το πρώτο μωρό σας. Πελαγωμένοι σχετικά με το τι να πάρετε μαζί. Αγχωμένοι για το πού θα πάτε. Ίσως και φοβισμένοι να απομακρυνθείτε από το σπίτι.

Όλα τα σενάρια είναι πιθανά, αν επιχειρείτε αυτό το βήμα για πρώτη φορά, απολύτως αναμενόμενα και δικαιολογημένα. Υπάρχουν άραγε κάποια μυστικά σχετικά με το πού, το πότε και το πώς; Και ναι και όχι, με την έννοια ότι η κάθε οικογένεια θα κάνει τελικά αυτό που της ταιριάζει και αυτό που της εξασφαλίζει την απαιτούμενη ασφάλεια για να το επιχειρήσει.

Υπάρχουν όμως δύο πράγματα αρκετά σημαντικά για την πρώτη φορά που θα κάνετε διακοπές με ένα μωρό ηλικίας 0-18 μηνών, και τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο και σε όλες τις υπόλοιπες αποφάσεις.

Η πρώτη προτεραιότητα στις διακοπές με μωρό

Οι συνήθειες του μωρού αποτελούν προτεραιότητα στις ηλικίες 0-18 μηνών. Έχουν σημασία οι ώρες και η τήρηση των γευμάτων. Έχει σημασία αν κάνετε ακόμη αποστείρωση, αν το παιδί τρώει αλεσμένα ή δοκιμάζει από το τραπέζι της οικογένειας.

διακοπές με μωρό
Pexels Nati

Έχει σημασία πόσες και ποιες ώρες κοιμάται, καθώς και το αν περπατάει, μπουσουλάει ή απλώς κάθεται. Όλα τα παραπάνω θα καθορίσουν όχι μόνο τις επιλογές σας, αλλά και το πρόγραμμα των διακοπών σας.

Για παράδειγμα, για ένα μωρό που τρώει αλεσμένα, το κατάλυμα θα πρέπει να έχει multi και μια μικρή κουζίνα. Μπορεί όμως οι διακοπές να είναι μια καλή αφορμή να περάσετε στην επόμενη φάση του φαγητού και το παιδί να τρώει μαζί σας στην ταβέρνα.

Αν αποστειρώνετε τα μπιμπερό, αναγκαστικά θα πρέπει να πάρετε μαζί τη συσκευή αποστείρωσης ή να συζητήσετε με τον παιδίατρο το ενδεχόμενο να τη σταματήσετε. Αν θηλάζετε αποκλειστικά, οι επιλογές είναι περισσότερες. Αν το μωρό έχει προβλήματα υγείας ή ευαισθησίες, καλό είναι να βρίσκεστε κοντά σε παιδίατρο.

διακοπές με μωρό
Pexels Van Krukau

Επίσης, το μπάνιο σας στη θάλασσα δεν θα πρέπει να γίνεται μεταξύ των ωρών 11-5, διότι τα πολύ μικρά παιδιά είναι ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία. Από την άλλη, εκ των πραγμάτων θα αναγκαστείτε να παρεκκλίνετε από τη χειμωνιάτικη ρουτίνα σας σε μερικά πράγματα, όπως για παράδειγμα στο ωράριο του ύπνου.

Το παιδί μπορεί να αποκοιμηθεί στο καρότσι ένα βράδυ που θέλετε να μείνετε λίγο παραπάνω έξω. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αγνοήσετε εντελώς την ανάγκη του για ύπνο. Ένα εκνευρισμένο μωρό δημιουργεί εκνευρισμό και στους γονείς του. Στόχος σας είναι η ξεκούραση. Έστω, η ψυχική.

Επιλέξτε παρέα με παρόμοια... ενδιαφέροντα

Αυτές οι διακοπές δεν θα είναι όμοιες σε τίποτε με τις μέχρι τώρα και αυτό μάλλον πρέπει να το πάρετε απόφαση. Αλλά για να μην απογοητευτείτε μια σοφή επιλογή είναι να βρείτε μια παρέα με τα ίδια… ενδιαφέροντα.

μωρά στη θάλασσα
iStock

Η καθημερινότητα των νέων γονιών μοιάζει απελπιστικά και είναι οι μοναδικοί που θα καταλάβουν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητές σας. Επιπλέον, θα μπορείτε να «μοιραστείτε» για λίγα λεπτά τη φροντίδα των μωρών στη θάλασσα, ώστε να απολαύσετε μια βουτιά.

Και για τα ίδια τα παιδιά είναι ευεργετικό να μοιράζονται την καθημερινότητά τους με άλλα παιδιά κοντινής ηλικίας. Η προσωπική μου ιστορία έχει να πει πως το κοριτσάκι των φίλων μας άρχισε να τρώει αβγό βλέποντας την κόρη μας, ενώ η δική μας περπάτησε!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.