iStock

3 ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΑΞΗ

Θες να μάθεις πώς οι Ιάπωνες διατηρήσουν το σπίτι τους καθαρό και οργανωμένο; Συνέχισε το διάβασμα και ανακάλυψε τις τρεις τεχνικές που εφαρμόζουν.

Αν με ρωτήσεις ποιο είναι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ιαπωνίας την περίοδο αυτή, θα σου απαντήσω οι αρχές και οι πρακτικές που εφαρμόζουν για το καθάρισμα και την τακτοποίηση του σπιτιού. Οι ιαπωνικές αυτές τεχνικές οργάνωσης έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και είναι γνωστές για την τάξη και την αρμονία που προσφέρουν, συνδυάζοντας μινιμαλισμό και λειτουργικότητα. Δίνουν έμφαση στην απλότητα, επιτρέποντας τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που επιδρά θετικά στην πνευματική υγεία.

Αν θες να ανανεώσεις και τον δικό σου χώρο δίνοντάς του αέρα… Ιαπωνίας, παρακάτω θα βρεις τρεις αρχές σχετικές με την οργάνωση, το decluttering και το καθάρισμα που εφαρμόζουν οι κάτοικοι της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, για να τις προσαρμόσεις στις δικές σου ανάγκες.

1. «Ma»

Μπορείς να ξεκινήσεις ασπαζόμενος την έννοια του «Ma», που έχει περιγραφεί ως μια παύση στον χρόνο, ένα διάστημα ή ένα κενό στον χώρο. Στην περίπτωσή μας μεταφράζεται στην απομάκρυνση κάθε αντικειμένου που δεν θεωρείται βασικό και στην χρήση μόνο της απαραίτητης επίπλωσης. Έτσι, δημιουργείται ένα πιο ήρεμο περιβάλλον. Πώς να εφαρμόσεις την αρχή αυτή;

  • Κάνε decluttering για να απομακρύνεις περιττά αντικείμενα, φτιάχνοντας έναν πιο ανοιχτό χώρο.
  • Κάνε χρήση του αρνητικού χώρου, δημιουργώντας διαστήματα μεταξύ των αντικειμένων. Αυτό επιτρέπει στο μάτι να ξεκουραστεί.
  • Τοποθέτησε τα έπιπλα με τρόπο που δημιουργεί ισορροπία: απόφυγε τον συνωστισμό, άσε ελεύθερες περιοχές και δημιούργησε διαδρόμους.
  • Δημιούργησε λειτουργικές γωνιές.

τεχνικές οργάνωσης
iStock

2. «Danshari»

Το Danshari είναι η τέχνη του decluttering. Αυτή η τεχνική οργάνωσης σκοπό έχει την απλοποίηση του χώρου και την αποκόλληση από περιττά υπάρχοντα, ώστε να δημιουργήσεις ένα πιο αρμονικό περιβάλλον, χωρίς ακαταστασία. Η εφαρμογή της αρχής αυτής δομείται γύρω από τρεις λέξεις, που αντιπροσωπεύουν τρία στάδια:

  • Dan: Πάρε την απόφαση να ξεφορτωθείς περιττά αντικείμενα και να απαλλαγείς από την προσκόλληση στα υλικά αγαθά που δεν εξυπηρετούν πλέον κάποιο σκοπό ή δεν φέρνουν χαρά.
  • Sha: Πέρνα από τη θεωρία στην πράξη και πέτα (βασικά πρόσφερε) τα αντικείμενα που έχεις χαρακτηρίσει περιττά στο προηγούμενο στάδιο.
  • Ri: Το τελευταίο στάδιο απαιτεί να αλλάξεις νοοτροπία, δίνοντας αξία στις εμπειρίες και στις σχέσεις, και όχι στα υλικά αντικείμενα.

τεχνικές οργάνωσης
iStock

3. «Oosouji»

Είναι η τεχνική καθαρισμού και οργάνωσης για να υποδεχτείς με αέρα φρεσκάδας και ανανέωσης τον καινούργιο χρόνο, ώστε να ξεκινήσεις με καθαρό σπίτι και μυαλό. Έτσι, μέσα από τη φυσική τάξη θα πετύχεις και την πνευματική ισορροπία. Για να εφαρμόσεις αυτήν την τεχνική, φτιάξε για αρχή ένα πλάνο, εντοπίζοντας τις περιοχές του σπιτιού που απαιτούν προσοχή και βάζοντας σε σειρά σπουδαιότητας τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν. Στη συνέχεια:

  • Πιάσε ένα ένα τα δωμάτια και κάνε ξεκαθάρισμα, δωρίζοντας, ανακυκλώνοντας ή πετώντας αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι.
  • Καθάρισε καλά τους χώρους. Με άλλα λόγια, κάνε «γενική», εστιάζοντας στα πιο δύσκολα και παραμελημένα σημεία.
  • Οργάνωσε τους χώρους με τρόπο που να επιτρέπει την καλύτερη πρόσβαση και κίνηση. Ίσως χρειαστεί να αλλάξεις τη θέση των επίπλων, για να γίνει η διάταξη πιο λειτουργική, καθώς και να επιλέξεις καλύτερες αποθηκευτικές λύσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.