Unsplash Igor Karimov

3 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΤΑ ΣΟΥ

Τρία στοιχεία για τις γάτες που πιθανότατα δεν γνωρίζετε, ακόμα και αν συγκατοικείτε με μία. Δεν τα λέμε εμείς, αλλά οι επιστήμονες.

Οι γάτες μπορεί να μην χαρακτηρίζονται οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, αλλά έχουν και αυτές τις χάρες τους, που δεν είναι λίγες. Αν υιοθετήσετε μία (ή, ακόμα καλύτερα, δύο) θα τις ανακαλύψετε ιδίοις όμμασι (πριν την υιοθεσία, βέβαια, καλό είναι να γνωρίζετε μερικά πράγματα).

Αν, ωστόσο, χρειάζεστε κάποιο κίνητρο για να βάλετε στο σπίτι (και τη ζωή) σας ένα μικρό αιλουροειδές, παρακάτω θα βρείτε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, που μπορεί να σας δώσουν τη μικρή ώθηση που χρειάζεστε.

Πώς να γίνετε φίλοι με μια γάτα

Αν θέλετε να εδραιώσετε τον δεσμό σας με τη γάτα σας, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανοιγοκλείσετε αργά τα μάτια σας την ώρα που την κοιτάτε. «Δοκιμάστε να στενέψετε τα μάτια σας, όπως θα κάνατε αν χαμογελούσατε, και στη συνέχεια κρατήστε τα κλειστά για μερικά δευτερόλεπτα. Θα διαπιστώσετε ότι απαντούν με τον ίδιο τρόπο και έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε ένα είδος συζήτησης μαζί τους», εξηγεί η Karen McComb, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, που ασχολείται με τη συμπεριφορά των ζώων.

Η ίδια, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Πόρτσμουθ και του Σάσεξ, πραγματοποίησε πειράματα, σύμφωνα με τα οποία η τεχνική αυτή (ουσιαστικά μιμείται την έκφραση της γάτας, όταν μοιάζει να γελά), φαίνεται να βοηθά στη δημιουργία δεσμού μεταξύ του φροντιστή και του κατοικιδίου.

Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Scientific Reports και μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι οι γάτες ήταν πιο πιθανό να επαναλάβουν το συγκεκριμένο βλεφάρισμα προς τους φροντιστές τους, αν εκείνοι προηγουμένως το είχαν κάνει.

Τι λέει η επιστήμη για τις γάτες
Unsplash Οleg Ιvanov

Οι γάτες βιώνουν άγχος αποχωρισμού

Περισσότερες από 1 στις 10 γάτες παρουσίασαν προβλήματα συμπεριφοράς, όταν χωρίστηκαν προσωρινά από τους ιδιοκτήτες τους, αναφέρει μελέτη στο περιοδικο PLoS ONE. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους φροντιστές πληροφορίες, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων περιγραφές για τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τα κατοικίδιά τους, τη συμπεριφορά των γατιών όταν απουσίαζαν, καθώς και για το περιβάλλον διαβίωσής τους.

Η ανάλυση έδειξε ότι το 13,5% των μικρών ζώων εμφάνιζαν τουλάχιστον ένα από τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με άγχος αποχωρισμού. Συχνότερα αναφέρθηκαν τα καταστροφικά προβλήματα συμπεριφοράς, ενώ παρατηρήθηκαν και χαρακτηριστικά όπως ούρηση σε ακατάλληλα μέρη και επιθετικότητα.

Τι λέει η επιστήμη για τις γάτες
Unsplash Amber Kipp

Ναι, η γάτα σας σάς αγαπά

Μπορεί πολλοί να θεωρούν ότι οι γάτες απλά μας ανέχονται, γιατί τους παρέχουμε τροφή. Αυτό όμως είναι ένα μέρος της αλήθειας. Η εξημέρωσή τους (που έχει επηρεάσει το μυαλό τους) έχει ξεκλειδώσει μια σειρά από συμπεριφορές που σχετίζονται όχι μόνο με το φαγητό, αλλά και με τους δεσμούς που αναπτύσουν μαζί μας.

Ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον ανακάλυψαν ότι τα μικρά αιλουροειδή μπορεί να μην είναι τόσο… στην κοσμάρα τους όσο πιστεύαμε κάποτε. Οι γάτες συχνά δημιουργούν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους που τις φροντίζουν, και μάλιστα με τρόπο παρόμοιο με εκείνο των σκύλων και των βρεφών. Η παρουσία ενός φροντιστή προκαλεί συμπεριφορές που σηματοδοτούν ασφάλεια και ηρεμία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.