iStock

ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΑΤΑ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΑΦΟΡΑ

Ορισμένοι τις θεωρούν ιδιότροπες και εκδικητικές ενώ άλλοι αξιαγάπητες και παιχνιδιάρες. Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες διαφέρουν ως προς την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά τους. Εάν θέλεις να υιοθετήσεις μια χνουδωτή φίλη αλλά ακόμα το σκέφτεσαι, ρίξε μια ματιά στους παρακάτω παράγοντες, που θα πρέπει να λάβεις υπόψη.

Είναι οι τετράποδοι φίλοι μας, που ανεβαίνουν παντού και μόλις τους υιοθετήσουμε γίνονται σιγά-σιγά οι αρχηγοί του σπιτιού. Αξιαγάπητες αλλά και μερικές φορές ιδιότροπες, οι γάτες θεωρούνται πιο ανεξάρτητα ζώα συγκριτικά με άλλα κατοικίδια. Η υιοθεσία γατών έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να «συγκατοικήσουν» με μια γάτα.

Ωστόσο, το να υιοθετήσεις μια γάτα, όσο συναρπαστικό κι αν ακούγεται, μπορεί να δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα και επιφυλάξεις. Συχνά, οι άνθρωποι υποτιμούν το γεγονός ότι η φροντίδα μιας γάτας απαιτεί χρόνο, αφιέρωση και αρκετές θυσίες. Πριν λοιπόν, αποφασίσει κάποιος να φέρει στο σπίτι του ένα μικρό αιλουροειδές, καλό είναι να σκεφτεί τα ακόλουθα.

Πρώιμη κοινωνικοποίηση

Έρευνες έχουν δείξει ότι προϋπόθεση για την ευτυχία μιας οικόσιτης γάτας και τη δημιουργία στενών δεσμών με τους ανθρώπους της (όχι τα αφεντικά, εξάλλου η γάτα δεν έχει αφεντικό), είναι η κοινωνικοποίηση.

Η εξοικείωση με τους ανθρώπους, με άλλα ζώα, καθώς και με διαφορετικούς ήχους και αντικείμενα πρέπει να έχει γίνει πολύ νωρίς, περίπου μέχρι την ηλικία των επτά ή οκτώ εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το διάστημα αυτό (ίσως και λίγο περισσότερο) τα γατάκια θα πρέπει να είναι με τη μητέρα τους. Έτσι, δυναμώνουν και αναπτύσσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και άλλες βασικές λειτουργίες, όπως το παιχνίδι.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πριν αγοράσετε ή υιοθετήσετε ένα γατάκι θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει περάσει το απαιτούμενο διάστημα με τη μαμά του και έχει φτάσει στην κατάλληλη ηλικία για να το πάρετε σπίτι σας.

γάτα
iStock

Κατάλληλη εκπαίδευση από μικρή ηλικία

Όπως ξέρουμε, οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα και συνήθως κάνουν ό,τι θέλουν όποτε θέλουν. Αν και τα όρια δεν είναι το δυνατό τους σημείο, θα πρέπει να τις εκπαιδεύσετε, ιδανικά σε νεαρή ηλικία. Για παράδειγμα, να μάθετε στη γάτα σας ότι δεν μπορεί να πηγαίνει παντού και ότι υπάρχουν μέρη τα οποία είναι απαγορευμένα για αυτήν, όπως για παράδειγμα οι εστίες της κουζίνας.

Μπορεί η διαδικασία να φανεί δύσκολη στην αρχή, αλλά αν αφιερώσετε τον χρόνο που χρειάζεται, τότε η συμβίωση με τη γάτα σας θα είναι αρμονική και ευχάριστη και για τις δύο πλευρές.

Ερεθίσματα

Οι γάτες θεωρούνται κατά κάποιον τρόπο μοναχικά ζώα. Πολλές φορές είναι ικανοποιημένες μόνο με τη δική τους παρέα ενώ άλλες χρειάζονται ερεθίσματα.

Εάν λείπετε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει ερεθίσματα για να ασχοληθεί. Μια ιδέα είναι να της πάρετε για παρέα έναν σκύλο! Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, οι γάτες και οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν στενούς δεσμούς, αρκεί να είστε προσεκτικοί στον τρόπο γνωριμίας των δύο κατοικίδιων.

Διατροφικές και ιατρικές ανάγκες

Οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. Όσον αφορά τη διατροφή τους, θα πρέπει να καταβάλετε προσπάθεια για να βρείτε μια γατοτροφή που να ανταποκρίνεται στα γούστα της δικιάς σας και να την εγκρίνει. Μην ξεχνάτε ότι οι γάτες μπορεί να είναι πολύ επιλεκτικές και ιδιότροπες σε ό,τι αφορά το φαγητό. Μερικές φορές ακόμα και το μπολ που την ταΐζετε μπορεί να παίξει ρόλο στη διατροφή της, καθώς υπάρχουν γάτες που υποφέρουν από στρες στα μουστάκια!

Ακόμη, είναι σημαντικό να της τοποθετήσετε μικροτσίπ σε νεαρή ηλικία, να την εμβολιάζετε ετησίως και σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας να αποφασίσετε εάν θα τη στειρώσετε ή όχι.

Κατάλληλο περιβάλλον

Πριν υιοθετήσετε μια γάτα, αναλογιστείτε εάν μπορείτε να της παρέχετε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον διαβίωσης, που να ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα της και τις ανάγκες της.

Για παράδειγμα, οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευκίνητες και τους αρέσει να κάθονται σε ψηλά μέρη, να πηδούν και να σκαρφαλώνουν. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διαμορφώσετε τον χώρο σας κατάλληλα, μειώνοντας για παράδειγμα τα εύθραυστα αντικείμενα (ειδικά σε ψηλά ράφια).

γάτα
iStock

Επίσης, έχουν πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης.  Αυτό σημαίνει ότι κατανοούν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται αλλά και τις απειλές βασιζόμενες στην όσφρησή τους. Καλό να προσαρμόσετε το σπίτι σας ανάλογα, αφού πρόκειται για μια συμπεριφορά που η γάτα δεν πρόκειται να αποβάλει.

Επίσης, όταν λέμε κατάλληλο περιβάλλον για γάτες εννοούμε μεταξύ άλλων την ύπαρξη ενός ονυχοδρομίου ή στύλου γρατσουνίσματος στο σπίτι (αν δεν θέλετε να γεμίσει γρατσουνιές ο καναπές σας).

Πώς θα βρω την κατάλληλη γάτα;

Και τώρα ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα: Πώς θα βρω την κατάλληλη γάτα; Ο τρόπος που θα αποκτήσετε τη γάτα σας είναι πολύ σημαντικός τόσο για το ίδιο το ζώο όσο και για εσάς. Κατά τη γνώμη μου, το να υιοθετήσετε μια γάτα από ένα κέντρο διάσωσης, ένα φιλοζωικό σωματείο ή ακόμη και από τον δρόμο μπορεί να σας προσφέρει ηθική ικανοποίηση. Μην ξεχνάτε ότι θα προσφέρετε σπίτι σε ένα ζωάκι που ενδεχομένως έχει γνωρίσει την εγκατάλειψη, την κακοποίηση και την αδιαφορία.

Αν προτιμάτε να αγοράσετε ένα γατάκι ράτσας, και πάλι θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι κάθε ράτσα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ μερικές ράτσες μπορεί να είναι επιρρεπείς σε κληρονομικά προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως και με τους ανθρώπους, έτσι και με τα κατοικίδια είναι σημαντικό να βλέπουμε και να αξιολογούμε το χαρακτήρα τους, και όχι την εμφάνισή τους. Και οι γάτες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και προσωπικότητες. Για παράδειγμα, άλλες είναι πιο φιλικές, άλλες πιο τολμηρές, επιθετικές ή τεμπέλες. Το σημαντικό για εσάς είναι να βρείτε τη γάτα ή το γατάκι που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας και στις συνθήκες που μπορείτε να προσφέρετε.

Πώς να ονομάσω τη γάτα μου;

Τέλος, η ονοματοδοσία! Καλό θα ήταν το όνομα που θα δώσετε στο γατάκι σας να του αρέσει, προκειμένου να ανταποκρίνεται σε αυτό. Εάν η γάτα σας έχει ήδη όνομα, κρατήστε το και μην προσπαθήσετε να της το αλλάξετε. Λογικά θα έχει συνηθίσει σε αυτό και έτσι η επικοινωνία μαζί της θα είναι πιο εύκολη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.