iStock

ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΑΤΑ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΜΕ;

Ένας σκύλος μπορεί να καταλάβει περισσότερες λέξεις από όσες νομίζαμε. Οι γάτες, όμως, είναι άλλη ιστορία.

Aν έχετε σκύλο, οι πιθανότητες να του μιλάτε σαν να μιλάτε σε άνθρωπο είναι «no bet». Το κάνετε, δηλαδή, σίγουρα. Ενίοτε με ενοχές, αν είστε σε δημόσιο χώρο. Ήρθε η ώρα να απενοχοποιηθείτε. Βλέπετε, έρευνα που έκανε το University of Sussex έδειξε πως ένας σκύλος καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από όσα νομίζουν οι άλλοι. Γιατί εμείς που έχουμε το ξέραμε ήδη, εξού και μιλάμε στους πιστούς μας φίλους σαν να είναι παιδιά μας.

Μεταξύ αυτών που ανακάλυψε η έρευνα είναι πως οι σκύλοι καταλαβαίνουν χρόνους (ενεστώτα και αόριστο), διαλέκτους και προφορές, ανάλογα με το πού ζουν. Πώς όμως έγινε αυτή η έρευνα; Μέσω ενός ηχείου «δόθηκαν» πολλές διαφορετικές λέξεις σε σκύλους, με διαφορετικές φωνές (γυναικείες και ανδρικές). Έπειτα από καθεμία, οι επιστήμονες κατέγραφαν τις αντιδράσεις. Αν δηλαδή υπήρχε ανταπόκριση ή όχι, και, αν υπήρχε, ποια ήταν αυτή.

Έγινε γνωστό πως:

1. Οι σκύλοι απαντούσαν πιο έντονα στην πρώτη λέξη που άκουγαν, κοιτώντας παράλληλα προς το ηχείο από το οποίο ακουγόταν η λέξη.

2. Όσο διαφορετικοί άνθρωποι επαναλάμβαναν την ίδια λέξη, η προσοχή των σκύλων μειωνόταν.

3. Μια μικρή αλλαγή στις λέξεις (π.χ. από το hood στο had) ανανέωνε το ενδιαφέρον τους.

Και κάπως έτσι οι ειδικοί κατέληξαν στο ότι οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν μικρές λέξεις, τις οποίες λένε πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι.

Όπως έχουν οι άνθρωποι διαφορετικό IQ, το ίδιο ισχύει και με τους σκύλους. Έρευνα έχει δείξει πως τα μπόρντερ κόλεϊ (border collie) είναι τα πιο έξυπνα όλων.

Ένας σκύλος καταλαβαίνει πολλά

Η Dr. Holly Root-Gutteridge, εκ των επιστημόνων που διενήργησαν την έρευνα, είχε πει στη Daily Mail ότι «αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι σκύλοι έχουν πιο αναπτυγμένες γλωσσικές δεξιότητες από ό,τι τους αναγνωρίζαμε. Ξέρω σκυλιά που μπορούν να ανταποκριθούν σε 75 διαφορετικές εντολές. Πιθανόν απέκτησαν τη δυνατότητα να ξεχωρίζουν τα γαβγίσματα άλλων σκύλων ώστε να μπορούν να καταλάβουν το μέγεθός τους, και μετά άρχισαν να προσέχουν τη δική μας γλώσσα – αφότου τα κάναμε οικόσιτα».

σκύλος
Unsplash Ja San Miguel

«Η ικανότητα να αναγνωρίζουμε ίδιες λέξεις όταν εκφέρονται από διαφορετικά άτομα είναι καθοριστική για την ομιλία, καθώς χωρίς αυτή οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ταυτοποιήσουν ίδιες λέξεις ειπωμένες από διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες αντιλήψεις, αυτή η φυσική ικανότητα δεν είναι αποκλειστικότητα των ανθρώπων και ότι οι σκύλοι έχουν ανάλογο γλωσσολογικό ταλέντο. Που σημαίνει ότι η αντίληψη του λόγου μπορεί να μην περιορίζεται μόνο μεταξύ των ανθρώπων, όπως νομίζαμε».

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΤΕ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ ΜΙΑ ΛΕΞΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΗ.

Η έρευνα είχε δημοσιευθεί το 2019, χρονιά που είχε εντοπιστεί στη Βόρεια Καρολίνα σκύλος που μπορούσε να αναγνωρίσει περισσότερα από 1000 ονόματα παιχνιδιών, τα οποία έδινε στον ιδιοκτήτη του όποτε του τα ζητούσε! Ο μέσος σκύλος μπορεί να καταλάβει 200 ανθρώπινες λέξεις, ενώ εκπαιδευτές έχουν υποστηρίξει πως έχουν «διδάξει» έως 350!

Μάθε, σκυλί μου, γράμματα

Την επόμενη φορά που ο σκύλος σας δεν θα σας υπακούσει σε βασική, καθημερινή εντολή, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι δεν το κάνει γιατί δεν καταλαβαίνει, αλλά γιατί δεν το νιώθει να υπακούσει.

Αν θέλετε να διδάξετε στον σκύλο σας κάποια νέα λέξη, σύμφωνα με τον John W. Pilley, καθηγητή ψυχολογίας στο Wofford College της South Carolina, θα πρέπει κατ’ αρχάς να έχετε υπομονή και να κάνετε τη διαδικασία διασκεδαστική. Προφανώς, βασική προϋπόθεση είναι η επανάληψη και η επιβράβευση, είτε με σνακ είτε με λεκτική αποθέωση.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ.

Επίσης, σημαντικό είναι να υπάρχει συνέπεια, δηλαδή ό,τι κάνετε να το κάνουν και όσοι άλλοι ζουν στο σπίτι. Μπορείτε να συνδυάσετε κάθε λέξη και με μια χειρονομία, αφού οι σκύλοι ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στον συνδυασμό.

Τέλος, το «δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα σε ένα γέρικο σκυλί» έχει αποδειχθεί μια πλάνη. Και οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορούν να μάθουν νέες λέξεις –και νέα κόλπα–, όπως δεδομένα θα εκτιμήσουν τον χρόνο και την προσοχή που τους δίνετε.

γάτα κατοικίδιο
Unsplash Willian Justen De Vasconcellos

Στο μυαλό μιας γάτας

Πάμε τώρα, να δούμε τι ισχύει με τις γάτες, αν σας καταλαβαίνουν και σας αγνοούν ή δεν σας καταλαβαίνουν.

Άρθρο της Hills Pet αναφέρει πως, όταν τα συμπαθή αιλουροειδή δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα σας, ενδεχομένως να μην σας «γράφουν», αλλά όντως να μην το καταλαβαίνουν. «Οι γάτες υπολείπονται γνωστικών ικανοτήτων για να ερμηνεύσουν την ανθρώπινη γλώσσα, αλλά μπορούν να αναγνωρίσουν πότε τους μιλάτε. Αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη γλώσσα, με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνονται τα νιαουρίσματα. Όπως καταλαβαίνετε εσείς τι θέλουν να πουν, “διαβάζοντας” το “σήκωμα” της πλάτης τους ή το κούνημα της ουράς τους. Δεν επεξεργάζονται την ανθρώπινη γλώσσα όπως οι άνθρωποι, αλλά την αναγνωρίζουν και σε κάποιες περιπτώσεις, ανταποκρίνονται στην εκφορά του λόγου, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις – εφόσον το “νιώθουν”».

ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΗΜΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Animal Congition, οι επιστήμονες εξήγησαν πως οι γάτες που πήραν μέρος στη διαδικασία αποκρίνονταν όταν οι ιδιοκτήτες τους έλεγαν τα ονόματά τους. Η αντίδραση αυτή ήταν μέσω της κίνησης του αυτιού ή του κεφαλιού – και όχι φωνητική ή με το κούνημα της ουράς.

Οι ίδιοι επιστήμονες εξήγησαν πως «εν αντιθέσει με τους σκύλους, οι γάτες δεν έχουν εξημερωθεί για να υπακούν στις εντολές των ανθρώπων. Φάνηκε να παίρνουν την πρωτοβουλία στην αλληλεπίδρασή τους με τους ανθρώπους. Παρότι η γάτα σας είναι το αφεντικό, είναι σημαντικό να έχετε συχνές “συζητήσεις” μαζί της. Οι συχνές αλληλεπιδράσεις, με θετικό τόνο στη φωνή, χαμόγελα και θετικές χειρονομίες ενισχύουν τον δεσμό της μαζί σας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.