iStock

3 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Αναζητάτε τρόπους να κάνετε την κουζίνα σας να δείχνει καινούργια χωρίς όμως να πρέπει να πληρώσετε μια ολική ανακαίνιση; Τρεις σχεδιαστές μοιράζονται ιδέες για τα πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε.

Η μετατροπή της κουζίνας σε έναν πιο όμορφο και φιλόξενο χώρο δεν απαιτεί πάντα πλήρη ανακαίνιση. Και αυτό γιατί υπάρχουν «έξυπνοι» τρόποι να αναδείξετε αυτόν τον χώρο του σπιτιού. Μερικές φορές, είναι οι μικρές αλλαγές και οι δημιουργικές ιδέες που μπορούν να δώσουν μια νέα πνοή.

3 ειδικοί δίνουν συμβουλές για να αναβαθμίσετε την κουζίνα σας

1. Αλλάξτε τον φωτισμό

Ο φωτισμός παίζει μεγάλο ρόλο στην κουζίνα, τόσο σε πρακτικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Η Mara Rypacek Miller, διευθύντρια σε εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή και προμήθεια χειροποίητων βιομηχανικών φώτων και επίπλων, προτείνει:

«Ο φωτισμός της κουζίνας δίνει τον τόνο στον χώρο, επομένως η επένδυση στα βασικά φωτιστικά φέρνει έναν εκλεπτυσμένο αέρα στην κουζίνα σας. Τα χειροποίητα φωτιστικά είναι επίσης το κλειδί για να αποκτήσει ένα δωμάτιο πολυτελή εμφάνιση, καθώς προσθέτουν ένα επίπεδο λεπτομέρειας που δεν μπορεί να βρεθεί στον φωτισμό μαζικής παραγωγής».

Η ειδικός συμπληρώνει πως «αν έχετε μια πιο minimal αισθητική στον χώρο της κουζίνας σας, αναζητήστε κομψά μεταλλικά φωτιστικά με απλά σχήματα». Αν προτιμάτε μια πιο κλασική ατμόσφαιρα, δοκιμάστε χειροποίητους πολυελαίους με περίπλοκες λεπτομέρειες ενώ για μοντέρνα ή κλασικά κομμάτια, βεβαιωθείτε ότι τα φωτιστικά είναι ποιοτικά κατασκευασμένα με ανθεκτικά υλικά όπως ο ορείχαλκος, ο σίδηρος ή ο χάλυβας.

κουζίνα
iStock

2. Ανανεώστε τη χρωματική παλέτα στην κουζίνα

Το να βάψετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας μπορεί να δώσει στον χώρο μια εντελώς καινούργια αίσθηση. Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, θα κοστίσει πολύ λιγότερο από το να κάνετε μια πλήρη ανακαίνιση στην κουζίνα.

«Όταν γίνεται σωστά, το να αγκαλιάζεις το χρώμα στην κουζίνα μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση πολυτέλειας. Η επιλογή πλούσιων αποχρώσεων όπως το βαθύ μωβ, το ναυτικό μπλε ή το πράσινο του δάσους προσφέρει την τέλεια βάση στα ντουλάπια για να αναδείξετε άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στον σχεδιασμό», λέει η Elizabeth Sherwin, δημιουργική διευθύντρια εταιρείας που σχεδιάζει εμπνευσμένες κουζίνες.

«Ο συνδυασμός με ντουλάπια από σκούρο ξύλο, όπως η καρυδιά, θα αναβαθμίσει τον χώρο καθώς θα αναδειχθεί το βάθος και οι κόκκοι του ίδιου του ξύλου. Η προσθήκη στοιχείων από ορείχαλκο στο σχέδιο δημιουργεί μια έντονη αντίθεση, επιτρέποντας στο μεταλλικό να βρίσκεται στο επίκεντρο χωρίς "να παλεύει για την προσοχή" – αυτή η ισορροπία είναι απίστευτα σημαντική όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιας αριστοκρατικής, ακριβής κουζίνας».

κουζίνα
iStock

3. Ενσωματώστε σωστά τις οικιακές συσκευές

Οι περισσότεροι έχουμε διαφόρων ειδών ηλεκτρικές συσκευές στην κουζίνα. Έχετε σκεφτεί, όμως, ότι το να έχετε οικιακές συσκευές που είτε δεν ταιριάζουν μεταξύ τους είτε βρίσκονται σε λάθος θέση μπορεί να υποβαθμίσει τη συνολική αισθητική του χώρου;

Το κλειδί για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταστρέψουν την εμφάνιση της κουζίνας μας είναι να δώσουμε προσοχή τόσο στην επιλογή των συσκευών όσο και στην τοποθέτησή τους στον χώρο. Η Molly Chandler, σχεδιάστρια μιας οικογενειακής επιχείρησης που φτιάχνει ποιοτικά, μακράς διάρκειας και διαχρονικά έπιπλα, εξηγεί ότι «οι συσκευές που δεν ταιριάζουν σε χρώμα ή στiλ μπορούν να κάνουν την κουζίνα να φαίνεται ασυνάρτητη». Γι' αυτό συνιστά την επιλογή εντοιχιζόμενων συσκευών η οποία όχι μόνο βοηθάει στην εξοικονόμηση χώρου αλλά συμβάλλει και στη δημιουργία ομοιομορφίας στην κουζίνα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.