iStock

4 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ DECLUTTERING ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ)

Αν χρειάζεσαι βοήθεια για να προχωρήσεις επιτέλους σε αυτό που οι Άγγλοι ονομάζουν decluttering, σου έχουμε 4 συμβουλές που θα σου λύσουν τα χέρια.

Αν η σκέψη του να ξεσκαρτάρεις τα πράγματά σου σού προκαλεί πανικό, σε νιώθουμε. Το να καθαρίσεις το σπίτι σου και να πετάξεις ό,τι δεν χρειάζεσαι, το λεγόμενο decluttering, είναι μερικές φορές μια αγχωτική εργασία. Είναι δύσκολο να απαλλαγείς από το μπλουζάκι της πολυήμερης που δεν φοράς πια, να τακτοποιήσεις βιβλία στοιβαγμένα σε μια γωνία, να χαρίσεις ή να βάλεις στην ανακύκλωση τα παπούτσια που δεν χρησιμοποιείς.

Όμως, το να έχεις γύρω σου πάρα πολλά πράγματα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σου υγεία. Ευτυχώς, μπορούμε να σε βοηθήσουμε να επαναφέρεις την τάξη στον χώρο σου, κρατώντας τα πράγματα που αγαπάς και όντως χρησιμοποιείς.

Συμβουλή #1: Το decluttering ξεκινάει από ένα κουτί

Μήπως στο σπίτι σου υπάρχει μια μεγάλη τσάντα με πράγματα που δεν έχεις ακουμπήσει για περισσότερο από έναν χρόνο; Μήπως μετακινείς διαρκώς από το ένα πατάρι στο άλλο μια κούτα που δεν έχεις ιδέα τι κρύβει μέσα; Μην αγχώνεσαι! Αν ήταν κάτι που χρειαζόσουν, θα την είχες ανοίξει. Επομένως, ορίστε η ευκαιρία σου να την ξεφορτωθείς.

Μπορείς να εφαρμόσεις την παραπάνω τακτική και προληπτικά. Υπάρχει κάτι που όλο λες ότι θα πετάξεις, αλλά τελικά κρατάς γιατί μπορεί κάποια μέρα να σου χρειαστεί; Κάνε το εξής: Βάλε το σε ένα κουτί, κλείσε το κουτί με ταινία και άφησέ το σε μια ντουλάπα ή γωνία. Όρισε μια ειδοποίηση στο ημερολόγιό σου για 12 μήνες μετά. Εάν μέχρι τότε δεν έχεις ανοίξει το κουτί, τότε ξεφορτώσου το.

Συμβουλή #2: Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν τόσες πολλές κούπες και ποτήρια στα ντουλάπια της κουζίνας σου, αλλά χρησιμοποιείς ελάχιστα από αυτά; Οι περισσότεροι αποκτάμε πράγματα επειδή πιστεύουμε ότι όσες περισσότερες επιλογές έχουμε τόσο πιο ικανοποιημένοι θα είμαστε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ύπαρξη μερικών επιλογών είναι καλύτερη από το να μην έχουμε καμία. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι το να έχουμε πολλές επιλογές είναι καλύτερο από το να έχουμε κάποιες», λέει ο Barry Schwartz, ψυχολόγος στο Κολλέγιο Swarthmore.

4 συμβουλές για επιτυχημένο decluttering στο σπίτι (και τη ζωή σου)
iStock

Στην πραγματικότητα, η υπερπληθώρα επιλογών μπορεί να σε κάνει λιγότερο ευτυχισμένο. Το να έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε 30 γιαούρτια μπορεί να σε στρεσάρει, να σου δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις για τις επιλογές που δεν έκανες. Αν, δε, οι επιλογές σου σε απογοητεύσουν, τότε περνάς και στο να κατηγορείς τον εαυτό σου.

Ποια είναι η συμβουλή του στην περίπτωση του decluttering; Περιόρισε τον αριθμό των επιλογών σου στις τρεις με τέσσερις που καταφεύγεις συχνότερα.

Συμβουλή #3: Το χάος σού μιλάει. Άκου το!

Τα πράγματα που συσσωρεύονται στο σπίτι σου μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει κάτι που σε βαραίνει ψυχολογικά. Η ακαταστασία μερικές φορές είναι ένα εξωτερικό σημάδι της εσωτερικής σου… καταιγίδας. Ρίξε μια ματιά στα πράγματα που έχεις μαζέψει και σκέψου ποια ήταν η στιγμή που έχασες τον έλεγχο. Μήπως συμπίπτει με κάποιο σημαντικό γεγονός ή μια δύσκολη περίοδο της ζωής σου; Μην το παρακάνεις, βέβαια, και αρχίσεις να αναζητάς προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Μερικές φορές μια στοίβα βιβλία είναι απλώς μια στοίβα βιβλία και δεν κρύβουν κανέναν τραύμα.

4 συμβουλές για επιτυχημένο decluttering στο σπίτι (και τη ζωή σου)
iStock

Συμβουλή #4: Κάνε το decluttering συνήθεια

Όσο χρόνο κι αν αφιερώσεις στο να καθαρίσεις και να οργανώσεις το σπίτι σου, η ακαταστασία και το χάος πάντα επιστρέφουν. Ίσως ήρθε η ώρα να υιοθετήσεις μια καθημερινή συνήθεια decluttering, την οποία για αρχή τουλάχιστον προσπάθησε να κρατήσεις για 30 συνεχόμενες ημέρες. Η τήρηση μιας τέτοιας δέσμευσης σημαίνει ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, μια καταληκτική ημερομηνία. Επιπλέον, επειδή πρόκειται για προσωπικό σου στόχο, μπορείς να ορίσεις κάτι μικρό ή μεγάλο. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις ως στόχο να καθαρίζεις ένα συρτάρι κάθε μέρα για ένα μήνα ή απλώς να επιστρέφεις πάντα τα αντικείμενα στην αρχική τους θέση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.