iStock

5 ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΣΟΥ

Ο τρόπος που έχεις διαμορφώσει το σπίτι σου επηρεάζει τα επίπεδα ευεξίας σου. Μάθε ποια είναι τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη διακόσμησης, για να μπορέσεις να τα αποφύγεις.

Χρώματα που σε χαλαρώνουν, φωτισμός που σε βοηθά να δουλεύεις ξεκούραστα, υλικά που σε φέρνουν κοντά στη φύση, έπιπλα που δεν μπλέκονται στα πόδια σου και καλύπτουν τις ανάγκες σου. Ο τρόπος που έχεις διαμορφώσει το σπίτι σου επηρεάζει τα καθημερινά επίπεδα ευεξίας σου. Φαντάσου να πρέπει να εργάζεσαι σε ένα δωμάτιο σκοτεινό ή να να βάζεις ηλεκτρική σκούπα σε ένα σαλόνι γεμάτο μικροσκοπικά έπιπλα και διακοσμητικά.

Ενώ υπάρχουν αμέτρητες πηγές έμπνευσης, ώστε να πάρεις ιδέες για το πώς να φτιάξεις τον χώρο σου, αυτή η πληθώρα πληροφοριών φέρνει εν τέλει το αντίθετο αποτέλεσμα και οι επιλογές αντί να προάγουν την ευεξία, την επηρεάζουν αρνητικά.

Προφανώς, ο τρόπος που φτιάχνεις το σπίτι σου πρέπει να αποτυπώνει το προσωπικό σου ύφος και να σε κάνει να νιώθεις καλά. Υπάρχουν, όμως, πέντε λάθη όσον αφορά τη διακόσμηση που επαναλαμβάνουμε πολλοί από εμάς και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα ευεξίας. Μάθε ποια είναι, ώστε να τα αποφύγεις.

Λάθος #1: Παρασύρεσαι από τις τάσεις

«Υιοθετούμε πολύ εύκολα πράγματα τα οποία δεν περνάμε από το δικό μας πρίσμα. Κάτι που μας άρεσε υπό μία συνθήκη, που είδαμε στα social media ή έτυχε να συναντήσουμε στο σπίτι φίλων και μας τράβηξε τη προσοχή, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για εμάς», μου έχει πει η Ιόλη Χιωτίνη, Interior Designer με ειδίκευση στην ψυχολογία χώρου.

Αν και οι τάσεις της διακόσμησης μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικές πηγές έμπνευσης, η υπερβολική συσσώρευση πληροφορίας δεν είναι βιώσιμη πρακτική, γιατί μην ξεχνάς ότι οι μόδες αλλάζουν, χάνεις το μπούσουλα και ξοδεύεις πολύ χρόνο. Είναι ωραία τα σπίτια στο Pinterest και στο TikTok, αλλά ένα σπίτι –πέρα από όμορφο– πρέπει να είναι άνετο και πρακτικό. Πρέπει να εξυπηρετεί τις καθημερινές σου ανάγκες. Αν αισθάνεσαι ότι ο χώρος σου δεν σε εκφράζει ή τον νιώθεις ξένο και δεν μπορείς να χαλαρώσεις πραγματικά, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία σου. Θυμήσου ότι προτεραιότητα έχουν οι προσωπικές σου ανάγκες.

iStock

Λάθος #2: Δεν δίνεις σημασία στον φωτισμό

Συχνά, οι άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία του φωτισμού, αν και παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Πρόκειται για ένα σύνηθες λάθος στη διακόσμηση του σπιτιού. Ο σωστός φωτισμός μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου, γι΄ αυτό κάθε δωμάτιο χρειάζεται μια καλή πηγή είτε φυσικού είτε τεχνητού φωτός. Όταν ασχολείσαι με το συγκεκριμένο κομμάτι της διακόσμησης, υπάρχουν δύο παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη: την ένταση του φωτισμού και το επίπεδο ζεστασιάς του.

Αν ο φωτισμός είναι έντονος, δεν σε βοηθά ιδιαίτερα να χαλαρώσεις. Αντιθέτως, σε κουράζει. Από την άλλη, η έλλειψη επαρκούς φωτισμού κάνει ένα δωμάτιο να φαίνεται αφιλόξενο (για να μην πούμε τρομακτικό). Για παράδειγμα, αν έχεις επιλέξει φώτα LED, απόφυγε τα ψυχρά, αποστειρωμένα λευκά και προτίμησε πιο θερμά. Επίσης, προσπάθησε να συνδυάσεις διαφορετικές επιλογές φωτισμού, όπως π.χ. φώτα οροφής και επιδαπέδια φωτιστικά.

iStock

Λάθος #3: Υπάρχουν ανισορροπίες στους χρωματικούς συνδυασμούς

Σύμφωνα με έρευνες, το χρώμα επιδρά στην ευεξία και τη διάθεσή σου, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά και να στοχεύει στην οπτική ισορροπία. Έχει υπόψη σου, λοιπόν, ότι ο συνδυασμός τριών ή περισσότερων χρωμάτων σε ένα δωμάτιο δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί. Για να αποφύγεις το κοινό αυτό λάθος, μπορείς να εφαρμόσεις τον κανόνα 60-30-10. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Επιλέγεις κατ΄ αρχάς το βασικό χρώμα που θες για το δωμάτιο και το χρησιμοποιείς στο 60% των μεγάλων επιφανειών. Στη συνέχεια, επιλέγεις ένα δευτερεύον χρώμα, που υποστηρίζει το πρώτο και το βάζεις στο 30% του δωματίου. Τέλος, το 10% θα είναι ένα χρώμα που θα βοηθήσει στην ανάδειξη συγκεκριμένων στοιχείων.

iStock

Λάθος #4: Έχεις παντού πράγματα

Κάνε μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα μας και θα βρεις αρκετά θέματα για τη σημασία του decluttering και το πώς μπορείς να το κάνεις με επιτυχία. Γιατί; Γιατί η ακαταστασία είναι στην κορυφή της λίστας με τα λάθη που μπορείς να κάνεις αναφορικά με τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Η αποφυγή της είναι βασικό κομμάτι της δημιουργίας ενός χώρου ευεξίας.

Αν είσαι οπαδός του μινιμαλισμού, μάλλον δεν θα έχεις πρόβλημα. Αν όμως σε τραβάει περισσότερο ο μαξιμαλισμός, ο χώρος σου μπορεί εύκολα να γεμίσει με αντικείμενα που δεν σου προσφέρουν κάτι ουσιαστικό (πέρα από σκόνη). Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποίησε χρώματα, πίνακες, έπιπλα για να δώσεις το ύφος που θες, αλλά φρόντισε να δημιουργήσεις αρνητικούς χώρους και επιφάνειες χωρίς ακαταστασία.

iStock

Λάθος #5: Το σπίτι σου παραείναι φωτεινό

Ναι, μπορεί να συμβεί κι αυτό. Είναι, μάλιστα, ένα λάθος στο οποίο μπορεί εύκολα να πέσει κάποιος στην Ελλάδα, όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με τη διακόσμηση του σπιτιού του. Το σκοτάδι επιδρά αρνητικά στη διάθεσή σου, αλλά το να μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και να σε τυφλώνει το φως του ήλιου δεν είναι ευχάριστο. Η υπερβολή αυτή επηρεάζει την οπτική σου άνεση. Χρησιμοποίησε περσίδες, κουρτίνες ή ό,τι άλλο σου αρέσει για να ρυθμίσεις το πόσο φωτεινός θα είναι ο χώρος σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.