iStock

5 ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αν νομίζετε ότι οι διακοπές χωρίς αυτοκίνητο συνεπάγονται κούραση και ταλαιπωρία, τότε μάλλον δεν έχετε βρει ακόμα τον σωστό προορισμό. Παρακάτω γράφουμε για 5 μικρά ελληνικά νησιά στα οποία μπορείτε να περάσετε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές χωρίς αυτοκίνητο.

Προσωπικά, έχω περάσει αρκετά καλοκαίρια ψάχνοντας ελληνικό καλοκαιρινό προορισμό όπου δεν θα χρειάζεται να έχω αυτοκίνητο. Γνωρίζω ότι στα περισσότερα ελληνικά νησιά εάν δεν διαθέτεις ο ίδιος μεταφορικό μέσο κατά πάσα πιθανότητα θα δυσκολευτείς αφού οι αποστάσεις είναι μεγάλες και η συγκοινωνία όχι καλή. Παράλληλα, οι πιο ωραίες παραλίες βρίσκονται σε απόκρυφα, ερημικά μέρη, στα οποία για να φτάσεις πρέπει να περάσεις μέσα από χωματόδρομους – και πάλι αν δεν έχεις αυτοκίνητο ή μηχανάκι, την πάτησες.

Λίγο η τιμή της βενζίνης, που έχει φτάσει στα ύψη, λίγο οι απότομοι και στενοί δρόμοι των ελληνικών νησιών, λίγο οι περιπτώσεις που δεν υπάρχει οδηγός στην παρέα, και οι σκέψεις αυτές μοιάζουν και σήμερα επίκαιρες.

5 ελληνικά νησιά που δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο

Αν ανήκετε κι εσείς σε κάποιες από τις παραπάνω κατηγορίες, σας καταλαβαίνουμε. Γι’ αυτό εστιάζουμε σε μέρη για αποδράσεις όπου δεν χρειάζεται να έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο. Πρόκειται για μικρά νησιά, με πανέμορφους οικισμούς και γαλαζοπράσινα νερά που μπορεί να προσεγγίσει κανείς με τα πόδια, τη συγκοινωνία ή άλλους τρόπους.

1. Στην Ύδρα μετακινείσαι με τα πόδια ή με καΐκια

Η Ύδρα θεωρείται ο ιδανικός προορισμός εάν θέλετε να πάτε διακοπές σε ελληνικό νησί και να μην πάρετε αυτοκίνητο. Κι αυτό γιατί τα αυτοκίνητα στην Ύδρα απαγορεύονται! Στις κοντινές παραλίες μπορείτε να πάτε με τα πόδια, ενώ για τις πιο μακρινές θα σας εξυπηρετήσουν τα θαλάσσια ταξί και τα καΐκια. Επιπλέον, οτιδήποτε άλλο χρειαστείτε, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες, μαγαζιά με σουβενίρ, όλα βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις και το τελευταίο που θα έχετε να σκεφτείτε είναι ένα μεταφορικό μέσο.

Ύδρα
iStock

2. Στη Φολέγανδρο το αυτοκίνητο είναι πολυτέλεια

Η Φολέγανδρος ήταν πρώτη στη λίστα μου με τους καλοκαιρινούς προορισμούς πριν από περίπου 2 χρόνια. Όταν ξεκίνησα τότε να ψάχνω για το νησί, μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η Φολέγανδρος είναι μικρή για να πας με αυτοκίνητο και μεγάλη για να πας χωρίς αυτοκίνητο. Στη συνέχεια κατάλαβα ότι στη Φολέγανδρο δεν χρειάζεσαι μεταφορικό μέσο. Υπάρχουν και δρομολόγια με λεωφορεία αλλά τις περισσότερες παραλίες μπορείτε να τις προσεγγίσετε με καραβάκια που ξεκινούν από το λιμάνι Καραβοστάσης ή την Αγκάλη.

Ένας ακόμη λόγος για να μην πάρετε αυτοκίνητο στη Φολέγανδρο είναι ότι οι δρόμοι είναι αρκετά στενοί και οι επιλογές για παρκινγκ εξαιρετικά περιορισμένες.

Φολέγανδρος
iStock

3. Ηρακλειά: το άγνωστο νησάκι των μικρών Κυκλάδων

Η Ηρακλειά, το πανέμορφο και ίσως λιγότερο γνωστό νησάκι των μικρών Κυκλάδων, δεν χρειάζεται αυτοκίνητο. Με αυθεντικό κυκλαδίτικο τοπίο, η Ηρακλειά έχει δύο οικισμούς: την Παναγία ή Χώρα και τον Άγιο Γεώργιο, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού. Εκεί θα βρείτε σχεδόν τα πάντα, καθώς και παραλίες σε κοντινή απόσταση. Δημόσια συγκοινωνία στην Ηρακλειά δεν υπάρχει, υπάρχει όμως ένα δημοτικό πουλμανάκι που κάνει κάποιες συγκεκριμένες διαδρομές.

Να τονίσουμε ότι στο νησί δεν υπάρχει καν πρατήριο καυσίμων. Κι αν θέλετε να μάθετε πώς είναι να ξεχειμωνιάζεις στην Ηρακλειά, διαβάστε τη συνέντευξη του σεφ Γιάννη Γαβαλά, ο οποίος μίλησε στο OW για όσα κερδίζει και όσα χάνει περνώντας τους χειμώνες του σε αυτό το πανέμορφο νησάκι των μικρών Κυκλάδων.

Σύμη
iStock

4. Η μακρινή Σύμη και η ιδιαίτερη ομορφιά της

Ένα διαφορετικής ομορφιάς νησί είναι η μακρινή Σύμη στα Δωδεκάνησα, απέναντι από τη Ρόδο. Παρόλο που πρόκειται για ένα μικρό και όχι τόσο εύκολα προσβάσιμο νησί (το καράβι κάνει περίπου 15 με 17 ώρες από τον Πειραιά), η Σύμη είναι ένας ωραιότατος προορισμός για να περάσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Βέβαια, από τη Ρόδο η Σύμη απέχει μόλις μία ώρα με καραβάκι.

Υπάρχουν παραλίες προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα (εκεί θα σας πάνε καραβάκια ή θαλάσσια ταξί) και άλλες στις οποίες μπορείτε να πάτε με τα πόδια. Επίσης, τοπικά λεωφορεία συνδέουν διάφορες περιοχές του νησιού.

Σύμη
iStock

5. Τη Σχοινούσα μπορείς να την περπατήσεις

Αρκεί να πω ότι όλο το νησί έχει έκταση περίπου 8 χλμ! Η Σχοινούσα είναι ένα μικρό νησάκι στις Κυκλάδες, που ενδείκνυται για διακοπές σε ελληνικό νησί χωρίς αυτοκίνητο. Οι περισσότερες αποστάσεις στο νησί μπορούν να γίνουν με τα πόδια, ενώ δεν υπάρχουν ούτε ταξί ούτε λεωφορεία. Ορισμένες παραλίες είναι προσβάσιμες και με καϊκάκια.

Το νησί ενδείκνυται επίσης και για τους λάτρεις της πεζοπορίας (όπως και άλλα νησιά των Κυκλάδων), αφού έχει αρκετά εύκολα μονοπάτια και στις περισσότερες παραλίες φτάνει μόνο χωματόδρομος. Συνολικά, η Σχοινούσα διαθέτει δύο οικισμούς και 15 παραλίες, τις οποίες εάν έχετε χρόνο μπορείτε να τις εξερευνήσετε όλες!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.