iStock

5 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ZERO WASTE ΚΟΥΖΙΝΑ

Το zero waste living, η ζωή με μηδενικά απορρίμματα, δεν είναι μία ακόμα τάση με ημερομηνία λήξης. Είναι μία από τις απαντήσεις στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης και μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα στην κουζίνα μας.

Φανταστείτε τη διαδρομή που διανύει ένα πλαστικό κουτάλι μιας χρήσης, από την ανεύρεση των πρώτων υλών που απαιτούνται για να φτιαχτεί, μέχρι να το πετάξουμε στα σκουπίδια. Όπως έχει πει κάποιος, είναι εντυπωσιακό το πώς η κοινωνία μας έχει φτάσει να θεωρεί ότι η προσπάθεια που απαιτείται για την εξόρυξη πετρελαίου από το έδαφος, τη μεταφορά του στο διυλιστήριο, τη μετατροπή του σε πλαστικό, τη μεταφορά του σε ένα κατάστημα, την αγορά και τη μεταφορά του στο σπίτι μας, είναι μικρότερη από το να πλύνουμε ένα κλασικό μεταλλικό κουτάλι και να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Με τα λόγια αυτά περιγράφεται ουσιαστικά η νοοτροπία μιας ολόκληρης εποχής, που έχει οδηγήσει στην αλόγιστη παραγωγή και χρήση πλαστικού.

Εξαιτίας της νοοτροπίας αυτής, οι ωκεανοί μας θα έχουν 1 τόνο πλαστικού για κάθε 3 τόνους ψάρι μέχρι το 2025, σύμφωνα με την οργάνωση WWF, ενώ μέχρι το 2050 μπορεί να έχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια (σε βάρος).

Να, λοιπόν, ένας λόγος να εγκαταλείψουμε τα πλαστικά είδη μιας χρήσης (κάτι προς το οποίο, ούτως ή άλλως, βαδίζουμε και νομοθετικά) και να περάσουμε στην εποχή του zero waste (μηδενικά απορρίμματα). Η αρχή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από τον χώρο που περνάει κάθε μέρα όλη η οικογένεια. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να βάλουμε σε τάξη την κουζίνα μας, για να προχωρήσουμε στη συνέχεια στα παρακάτω.

1. Γυάλινα βάζα

Είναι η «ναυαρχίδα» των οπαδών του zero waste living. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν να τα αγοράσουμε, γιατί κάθε σπίτι έχει σε κάποια γωνιά μικρά, μεσαία ή μεγάλα βάζα από διάφορα είδη, ελιές, καφέδες, σάλτσες, βούτυρα.

Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αντί για πλαστικά τάπερ για να μεταφέρουμε τα γεύματά μας (σαλάτες, ζυμαρικά, όσπρια), να αποθηκεύσουμε ξηρούς καρπούς και μυρωδικά, να καταψύξουμε σάλτσες, σούπες και smoothies. Μπορούμε, ακόμα, να τα πάρουμε μαζί μας σε καταστήματα που πωλούν χύμα τρόφιμα και να τα χρησιμοποιήσουμε αντί για τις δικές τους πλαστικές σακουλίτσες (απλά σημειώνουμε κάπου το βάρος τους).

Αν πρόκειται να τα βάλουμε στην κατάψυξη, στο γέμισμα αφήνουμε μερικούς πόντους κενό χώρο, για να μην σπάσουν.

2. Βαμβακερές τσάντες για zero waste αγορές

Οι λεγόμενες «produce bags», πέρα από το ότι είναι πολύ χρήσιμες όταν πηγαίνουμε για ψώνια, μπορούν να διατηρήσουν φρέσκα τα λαχανικά (όπως μαρούλι, ρόκα, καρότα, μπρόκολα), τα φρούτα και τα μυρωδικά μας. Κάνουν καλύτερη δουλειά από τις πλαστικές σακούλες, μέσα στις οποίες ανακαλύπτουμε συχνά μουχλιασμένα σαλατικά. Στα καταστήματα υπάρχουν πολλές από βιολογικό βαμβάκι.

Μπορούμε, επίσης, να βρούμε δίχτυ τροφίμων από βιολογικό βαμβάκι.

3. Κερομάντηλα τροφίμων

Ήρθε η ώρα να αποδεσμευτούμε από το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη, γιατί τώρα υπάρχουν τα περιτυλίγματα από κερί μέλισσας. Είναι ιδανικά για να τυλίξουμε ένα σάντουιτς, το μισοφαγωμένο αβοκάντο, αλλά και για να καλύψουμε το μπολ με το φαγητό που περίσσεψε. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου ένας χρόνος. Αρκεί, βέβαια, να τα χρησιμοποιούμε και να τα περιποιούμαστε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και τα περισσότερα φτιάχνονται με κερί μέλισσας. Στο διαδίκτυο, ωστόσο, μπορούμε να βρούμε και επιλογές κατάλληλες για vegan.

Δεν συνιστάται η χρήση τους για να αποθηκεύσουμε ωμό κρέας ή ψάρι.

5 τρόποι να αποθηκεύσεις τρόφιμα, αν θες να έχεις μια zero waste κουζίνα
iStock

4. «Πετσέτες» για zero waste σνακ

Αν τώρα θέλουμε κάτι πιο μικρό και ελαφρύ για να μεταφέρουμε τα τοστάκια, τα σάντουιτς και τις χειροποίητες μπάρες δημητριακών στο σχολείο ή το γραφείο μας, μπορούμε να επιλέξουμε επαναχρησιμοποιούμενες wrap πετσέτες. Πρόκειται για ένα είδος υφασμάτινων θηκών, που κλείνουν όπως οι φάκελοι. Πλένονται και μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά.

Την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και μια απλή πετσέτα σερβιρίσματος (tea towel).

5. Ανοξείδωτα φαγητοδοχεία

Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, πολύ πιο ελαφριά από τα γυάλινα, και τα βρίσκουμε σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών. Μόνο μειονέκτημά τους; Δεν μπορούμε να δούμε τι έχουμε βάλει μέσα, γι’ αυτό και τα θεωρώ ιδανικά για χρήση ως lunch box, ιδιαίτερα για κρύα σνακ και σαλάτες.

Και κάτι ακόμα: Τα επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία έχουν υψηλότερη τιμή από τα προϊόντα μιας χρήσης. Όμως, ας αναλογιστούμε πόσες πλαστικές και χάρτινες σακούλες θα γλιτώσουμε. Ας το δούμε σαν μια μακροχρόνια zero waste επένδυση.

Επίσης, αν στην κουζίνα μας υπάρχουν ήδη πλαστικές σακούλες ziplock ή δοχεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ας μην βιαστούμε να τα πετάξουμε ή να τα χαρίσουμε. Μπορούμε να φυλάξουμε σε αυτά τρόφιμα που δύσκολα αποθηκεύονται σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία (όπως κρέας). Όταν κάποια στιγμή χαλάσουν, να τα αντικαταστήσουμε με μία από τις παραπάνω επιλογές.

Άλλωστε, όπως λέει και η αγαπημένη μου Anne Marie Bonneau –γνωστή ως Zero Waste Chef– «δεν χρειαζόμαστε μερικούς ανθρώπους που να ακολουθούν τέλεια μια zero waste ζωή. Χρειαζόμαστε εκατομμύρια ανθρώπους που να την ακολουθούν στο περίπου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.