Valentina Restaurant.

6 ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ

Από αιθιοπικές και ταϊλανδέζικες γεύσεις μέχρι ιρανικά φαλάφελ, αυτά τα μαγαζιά στην Αθήνα προσφέρουν αληθινές, πολυπολιτισμικές γευστικές εμπειρίες από έθνικ κουζίνες.

Μην περιμένετε έθνικ κουζίνες με ψαγμένο deco και hip καταστάσεις. Στα παρακάτω μαγαζιά δεν θα βρείτε γυμνές τσιμεντοκολώνες, djs να παίζουν αποκλειστικά βινύλια και σερβιτόροι με τατουάζ μανίκι να σερβίρουν πιάτα που έχουν στηθεί με γεωμετρική ακρίβεια. Σε αυτό το γευστικό σαφάρι αποφασίσαμε να μιλήσουμε για την αληθινή πλευρά της αθηναϊκής εστίασης: Αυτή που έχει φτηνές καρέκλες και συνηθισμένο –μπορεί και λίγο κιτς– διάκοσμο, αλλά μοσχοβολά μυρωδιές και νοστιμιά που έχει ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα για να μας συστήσει νέες γευστικές εμπειρίες.

Η αυθεντική έθνικ μαγειρική σκηνή της Αθήνας αποτελείται από μαγαζιά φτιαγμένα με μικρό προϋπολογισμό και μεγάλο μεράκι, από μετανάστες και πρόσφυγες που έφεραν από τις πατρίδες τους την αγάπη για καλό φαγητό. Εμείς επιλέξαμε μια ψαγμένη εξάδα που οι γεύσεις της μας ταξιδεύουν από την Ασία μέχρι την Αφρική.

Lalibela – Αιθιοπικό

Εικοσιπέντε χρόνια μετρά το αιθιοπικό εστιατόριο της οδού Νάξου στην Κυψέλη. Είναι το παλαιότερο αφρικανικό εστιατόριο στην Αθήνα και αναμφίβολα μία από τις σταθερές αξίες στις έθνικ κουζίνες της πόλης. Η Ελίζαμπεθ και η Τσεχάι είναι οι δυο αδερφές που άνοιξαν και τρέχουν το Lalibela, αποτελώντας ουσιαστικά τις πλέον γνωστές πρέσβειρες της Αιθιοπίας στην Ελλάδα.

Το «τρώω ελαφρά» στην αιθιοπική κουζίνα αποτελεί μάλλον «οξύμωρο σχήμα», αφού οι πρώτες τους ύλες είναι συνήθως μαγειρεμένα κρέατα με παχύρευστες σάλτσες, και όσπρια ή λαχανικά μαγειρεμένα με κάθε λογής μπαχάρια. Για τους λάτρεις των λίγο πιο βαριών γεύσεων, η νοστιμιά έχει φωλιάσει για τα καλά στην κουζίνα του Lalibela.

έθνικ κουζίνες

Το κοτόπουλο Doro Wat, μαγειρεμένο με αβγά, πικάντικο βούτυρο και πιπέρι, είναι ένα από τα πιάτα που ενδείκνυνται για μια πρώτη επαφή με την αφρικανική κουζίνα. Αν θέλετε να περάσετε στην επόμενη πίστα, δοκιμάστε το μοσχαράκι Tibs Awaze με μπόλικο κρεμμυδάκι, πικάντικο βούτυρο και το παραδοσιακό πικάντικο καρύκευμα αβάζε (awaze).

Πάντως, αυτό που αξίζει να κάνετε στην πρώτη περιήγηση στην έθνικ κουζίνα του Lalibela είναι να ζητήσετε μια περιποιημένη ποικιλία με πολλά μπολάκια με διαφορετικές γεύσεις κρεατικών και οσπρίων, που έρχεται παρέα με την ιντζέρα, την πορώδη αιθιοπική πίτα η οποία χρησιμοποιείται ως περιτύλιγμα για όλες τις γευστικές προτάσεις που θα έρθουν στο τραπέζι.

Νάξου 26-28, Κυψέλη, 2108652495

Toukta Thai Food – Ταϊλανδέζικο

Έχουμε μάθει τα περισσότερα μαγαζιά με διεθνή κουζίνα να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, άντε στα βόρεια ή στα νότια προάστεια. Όπως είπαμε, όμως, σε αυτό το έθνικ σαφάρι προτεραιότητα έχει η αυθεντικότητα. Και η Τούκτα, η Ταϊλανδέζα μαγείρισσα που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε ένα Νικαιώτη πριν από κάποιες δεκαετίες, φροντίζει να σερβίρει πιάτα που να μοιάζουν –όσο γίνεται– με εκείνα που θα δοκιμάσετε στην Μπανγκόκ.

Η Ταϊλάνδη, λοιπόν, έχει μια εξαιρετική γευστική πρεσβεία στη Νίκαια, προσφέροντας πεντανόστιμες εμπειρίες. Απαγορεύεται να επισκεφτεί κάποιος το Toukta χωρίς να δοκιμάσει το δημοφιλές καυτερό Pad thai, στο οποίο τα noodles βουτούν μέσα σε μια εξαιρετική σάλτσα από φύτρα σόγιας, φρέσκο κρεμμύδι, αβγό, λάχανο, καρότο και, αν το επιθυμείτε, κοτόπουλο, χοιρινό ή γαρίδες. Προσωπικά, προτιμώ το κοτόπουλο.

Εξαιρετικά είναι και τα Khanom Jeeb Goong –ή ταϊλανδικά dumplings για να γινόμαστε πιο κατανοητοί– με γαρίδες, stick καβουριού και σόγια σος. Από τα προσεκτικά ψημένα τραγανά ρύζια του Toukta δοκιμάστε το Kai Pad Khing με τζίντζερ, πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι και μανιτάρια. Καλό θα είναι να κλείσετε τραπέζι πριν ξεκινήσετε για Νίκαια, αλλά και να είστε προετοιμασμένοι για έξτρα πικάντικες εμπειρίες.

Ιωνίας 3, Νίκαια, 2104908866

4Α – Αρμένικo

Ας περάσουμε σε πιο γνώριμες γευστικές εμπειρίες – εξάλλου, η απευθείας πτήση για Γερεβάν είναι μόλις 2,5 ώρες, ενώ η αγαπημένη των Ελλήνων πολίτικη κουζίνα έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την αρμένικη. Έτσι, στον κατάλογο του 4Α θα βρείτε πολλές γνωστές λέξεις.

Στο αρμένικο της Νέας Σμύρνης σερβίρεται ζουμερό κεμπάπ με ανάμεικτο κιμά (μοσχάρι και αρνί), σουτζούκι που γεμίζει με αρώματα τον ουρανίσκο και γιαουρτλού που μουσκεύει γλυκά τις συνοδευτικές πιτούλες. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν λιγότερο γνωστές αρμένικες προτάσεις.

Οφείλετε να δοκιμάσετε χοιρινό ή κοτοπουλίσιο χοροβάτς (αρμένικο παραδοσιακό ψητό) με ψητή πιπεριά, ντομάτα, κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Μπορείτε να φάτε το χοροβάτς και τυλιχτό με παραδοσιακή αρμένικη πίτα λαβάς. Επίσης, μην ξεχάσετε να πάρετε τους γεμιστούς πλιγουροκεφτέδες και τις κρεπούλες με τυριά με τα πολύ περίεργα ονόματα…

Αρτάκης 42, Νέα Σμύρνη, 2109359203

Mangal – Κουρδικό

Ο Ισμαήλ είναι γνωστός στην underground έθνικ γαστρονομική σκηνή. Πολιτικός πρόσφυγας και δεινός μάγειρας, έχει υποδεχτεί στο φιλικό στέκι που έφτιαξε πριν μια εξαετία στη Σολωμού χιλιάδες Αθηναίων που ψάχνουν για αυθεντικές κουρδικές γεύσεις.

Θα βάλω πρώτο και καλύτερο από τα πιάτα που προσφέρει το βουτυράτο πεϊνιρλί με την προζυμένια ζύμη, που είναι ένα από τα highlights του μαγαζιού. Επίσης, δεν γίνεται να πας στο Mangal και να μην δοκιμάσεις τσι κιοφτέ, τους παραδοσιακούς κουρδικούς κεφτέδες με τη βαθιά νοστιμιά.

Το κεμπάπ ίσμο με ανάμεικτο μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, που έρχεται παρέα με ψωμί γιουφκά, είναι μία από τις δημοφιλείς επιλογές. Αλλά σίγουρα αυτό που ξεχωρίζει είναι το γιαγλαμά, ένα έδεσμα με στρώσεις από χειροποίητο φύλλο, κοκκινιστό κιμά από αρνί, μοσχάρι, χοιρινό, ξηρούς καρπούς και συνοδεία δροσερού γιαουρτιού. Πειστήκατε ή να πω κι άλλα;

Σολωμού 12, Εξάρχεια, 2130991652

Βαλεντίνα – Ρώσικο

Η Βαλεντίνα είναι ένας μύθος της έθνικ κουζίνας της Αθήνας. Ήρθε από το Καζακστάν τη δεκαετία του ’80, μεταφέροντας στις αποσκευές της νοστιμιές της χώρας της και τα μυστικά της ρωσικής κουζίνας. Τώρα τα παιδιά και τα εγγόνια της έχουν αναλάβει το γλυκύτατο μαγαζί της Καλλιθέας, το οποίο σερβίρει χειροποίητες νοστιμιές που δύσκολα βρίσκεις αλλού.

Σίγουρα, αυτό που ξεχωρίζει είναι τα ζυμαρικά, τα οποία φτιάχνονται καθημερινά στο μεγάλο τραπέζι που βρίσκεται στην κουζίνα του Βαλεντίνα: Μάντι, βαρένικι και πιλμένι (τα ρώσικα τορτελίνια) γεμίζονται και σερβίρονται με αγάπη στην Καλλιθέα.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να δοκιμάσετε το σασλίκ, το ρώσικο κοντοσούβλι από αρνί, χοιρινό ή γαλοπούλα. Τα κεμπάπ είναι μυρωδάτα και αφράτα, ενώ το πλοφ (αρωματικό πιλάφι) με μανιτάρια λειτουργεί ιδανικά και ως συνοδευτικό στα κρεατικά. Εννοείται ότι κάθε παραγγελία έχει ξεκινήσει με πιροσκί και χατζαπούρι (γεωργιανή πίτα).

Λυκούργου 235, Καλλιθέα, 2109431871

Bahar Falafel – Ιρανικό

O Αμίν βρίσκεται πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Παλιότερα είχε ένα καρότσι που έφτιαχνε φαλάφελ στον δρόμο, ως πλανόδιος πωλητής. Από εκεί έφτιαξε τη φήμη του ως κορυφαίος φαλαφελατζής. Πριν από περίπου δύο χρόνια άνοιξε το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια για να σερβίρει αυθεντικό ιρανικό φαλάφελ στους Αθηναίους.

Όπως ισχυρίζεται και ο ίδιος, «το φαλάφελ πρέπει να είναι απλό, δροσερό και ελαφρύ». Το μείγμα του είναι 100% χειροποίητο, χωρίς να βάζει τίποτα έτοιμο μέσα στο μεγάλο μπολ που ετοιμάζεται το φαλάφελ. Μόνο πιπέρι, αλάτι, μπαχαρικά και σουσαμάκι κάνουν παρέα στα αλεσμένα ρεβίθια. Αφού τηγανιστούν προσεκτικά για να γίνουν τραγανά και αφράτα, τυλίγονται στη φρέσκια αραβική πίτα μαζί με χούμους, ταχίνι, φρέσκα λαχανικά και δυο δροσιστικές σος.

Επίσης, ο Αμίν τηγανίζει καθημερινά σαμπούσε με πατάτα και μυρωδικά, ενώ είναι must να φάτε τη μερίδα του χούμους με τη σάλτσα έκπληξη. Η μελιτζανοσαλάτα του Bahar είναι και αυτή γεμάτη εντάσεις, ενώ αν τον ρωτήσετε θα σας πει αν μπορεί να ετοιμάσει κάποιο χειροποίητο έδεσμα να το ρίξει στον φούρνο του.

Ιπποκράτους 100, Εξάρχεια, 2110016797

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.