iStock

6 ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ

Αν ψάχνεις τρόπο να βελτιώσεις τον αέρα του σπιτιού σου, το πράσινο μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης. Μια ειδικός προτείνει 6 φυτά που θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα του χώρου σου.

Η ζέστη ξεκίνησε και τα κλιματιστικά δουλεύουν για να προσφέρουν λίγες ανάσες δροσιάς. Κάπου εκεί νιώθεις τον λαιμό σου ξηρό, το δέρμα σου να τραβάει, τη μύτη να τρέχει. Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις κάπως την κατάσταση; Έρευνες έχουν δείξει ότι η υγρασία του αέρα στο σπίτι ρυθμίζεται καλύτερα όταν υπάρχουν στον χώρο τα κατάλληλα φυτά.

Το νερό που βρίσκεται στο έδαφος ανεβαίνει από τις ρίζες προς τους βλαστούς και τα φύλλα. Στη συνέχεια, η ηλιακή ενέργεια μετατρέπει το νερό σε ατμό, ο οποίος εξατμίζεται προκείμενου να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του φυτού, να διευκολύνει την κίνηση των θρεπτικών στοιχείων και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος.

Πάρε χαρτί και μολύβι και ετοίμασε τη λίστα με τα φυτά που άμεσα θα προμηθευτείς για να δημιουργήσεις ένα πιο υγιεινό περιβάλλον μέσα στο σπίτι.

1. Σπαθίφυλλο

Ονομάζεται και κρίνος της ειρήνης, λόγω του λευκού του άνθους. Στην πραγματικότητα, είναι ένα τροποποιημένο φύλλο (σπάθη), που αγκαλιάζει το κανονικό λουλούδι. Είναι εύκολο στη φροντίδα και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε νερό, χωρίς χώμα. Aν έχεις γάτα ή σκύλο, έχε υπόψη ότι τα φύλλα του είναι τοξικά.

iStock

2. Φτέρη της Βοστώνης

Είναι ένα πολύ δημοφιλές φυτό, με ιδιαίτερη διακοσμητική αξία. Είναι ανθεκτική, αρκεί να έχει υγρασία στο χώμα και αρκετό έμμεσο φως. Αφήνει μια αίσθηση δροσιάς και υγείας στον χώρο. Είναι φυτό που απορροφά ρύπους, όπως τη φορμαλδεΰδη.

iStock

3. Κρασούλα

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κρασούλα, σε αντίθεση με άλλα παχύφυτα, αυξάνει την υγρασία στο σπίτι. Χρειάζεται να τοποθετηθεί σε ένα φωτεινό σημείο, ενώ το πότισμά της πρέπει να γίνεται αραιά. Τους ζεστούς μήνες μπορείς να την ποτίζεις μια φορά την εβδομάδα, αλλά όχι περισσότερο γιατί θα σαπίσουν οι ρίζες της.

iStock

4. Σανσεβιέρια

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου. Με τα χαρακτηριστικά στενόμακρα φύλλα, το έντονο χρώμα και το σχήμα, μπορεί να γίνει πολύτιμο διακοσμητικό στοιχείο. Δεν χρειάζεται πολύ φως και απαιτεί αραιό πότισμα. Σε γενικές γραμμές είναι εύκολο στη φροντίδα. Είναι ένα φυτό ιδιαίτερα χρήσιμο για τον καθαρισμό και την ανανέωση της ατμόσφαιρας του σπιτιού και του γραφείου, και τη ρύθμιση των επιπέδων υγρασίας.

iStock

5. Πόθος

Ανθεκτικό φυτό με πανέμορφα φύλλα σε σχήμα καρδιάς και χαρακτηριστικές κίτρινες κηλίδες. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και αναπαράγεται πολύ εύκολα. Χρειάζεται λίγη φροντίδα και προτιμά θέσεις με ήλιο, αλλά όχι άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Είναι όμορφο όταν τοποθετείται σε ράφια, καθώς κρεμάει προς τα κάτω. Αν έχεις γατάκι ή σκυλάκι, τοποθέτησε το ψηλά, γιατί τα φύλλα του είναι τοξικά. Ο πόθος μπορεί να μεγαλώσει και σε νερό, χωρίς να έχει χώμα.

iStock

6. Βρομέλια

Οικογένεια φυτών με εντυπωσιακή ανθοφορία, που στη χώρα καταγωγής του είναι επίφυτο (μεγαλώνει πάνω σε κορμούς δέντρων με εναέριες ρίζες). Η γκουζμάνια, η αιχμέα, η βριέζια είναι μερικά από τα είδη που ανήκουν στην οικογένεια. Η βρομέλια παράγει μόνο ένα λουλούδι κατά τη διάρκεια της ζωής της. Χρειάζεται θέσεις φωτεινές, μακριά από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Είναι ένα φυτό που αυξάνει την υγρασία στο σπίτι, ενώ απορροφά ρύπους όπως το βενζόλιο.

iStock

Τι άλλο να έχεις κατά νου

  • Τα φυτά με μεγαλύτερα φύλλα προσφέρουν περισσότερη υγρασία στον χώρο.
  • Ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου, χρειάζεται να έχεις και τον κατάλληλο αριθμό φυτών, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα. Ενδεικτικά, στα 100 τ.μ., 2 φυτά μέτριου ή μεγάλου μεγέθους είναι απαραίτητα.
  • Τοποθέτησε τα φυτά σε ομάδες, ώστε να αυξηθεί η υγρασία στο σπίτι.

Η Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι Αρχιτέκτονας Τοπίου (ΜΑ), Garden Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.