iStock

6 ΛΑΘΗ ΣΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΥΣ

Μικροβιολόγοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν σημεία στην κουζίνα μας που συχνά ξεχνάμε να καθαρίσουμε, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία μας. Μάθε ποια είναι αυτά.

Το σωστό καθάρισμα της κουζίνας δεν είναι για τους λιγόψυχους. Αν θέλεις μια κουζίνα πραγματικά απαλλαγμένη από μικρόβια, αστραφτερή και ασφαλή για μαγείρεμα, χρειάζεται να αφιερώσεις τον απαραίτητο χρόνο και να δώσεις σημασία στις λεπτομέρειες. Αυτές, βέβαια, είναι πιθανό να μην τις έχεις καν φανταστεί, αν δεν έχεις πρώτα ακούσει όσα έχει να πει ένας μικροβιολόγος.

Το κάναμε εμείς για εσένα, αναζητώντας tips από επιστήμονες που θα σου αποκαλύψουν τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το νερό όταν πλένεις τα πιάτα, τι να προσέξεις με το σφουγγάρι που χρησιμοποιείς και τι να μην αμελείς στο καθάρισμα του ψυγείου.

6 λάθη που ίσως κάνεις όταν καθαρίζεις την κουζίνα σου

1. Η θερμοκρασία του νερού στο πλύσιμο των πιάτων

Γνωρίζεις σίγουρα για τις απολυμαντικές ιδιότητες της υψηλής θερμοκρασίας νερού, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τσουρουφλιστείς για να καθαρίσεις τον νεροχύτη σου. Όπως λέει ο Bill Sullivan, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Indiana University School of Medicine, είναι προτιμότερο το νερό να μην είναι υπερβολικά καυτό.

Συγκεκριμένα, αν πλένεις τα πιάτα σου μόνο με νερό, η θερμοκρασία του δεν χρειάζεται να ξεπερνά τους 60 βαθμούς, όμως σχεδόν πάντα θα χρησιμοποιήσεις και σαπούνι. Τότε, το πολύ ζεστό νερό είναι ακόμα λιγότερο απαραίτητο, γιατί το σαπούνι αναλαμβάνει τον ρόλο της απολύμανσης.

6 λάθη στο καθάρισμα της κουζίνας σύμφωνα με τους μικροβιολόγους
iStock

Το νερό λοιπόν αρκεί να είναι τόσο ζεστό, όσο χρειάζεται για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα τροφής που έχουν κολλήσει στα πιάτα . Μάλιστα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να ξεκολλάνε πιο εύκολα και να γλιτώνεις το τρίψιμο είναι να τα αφήνεις να μουλιάζουν για κάμποση ώρα σε χλιαρό νερό και απορρυπαντικό.

2. Το πλύσιμο σε βρώμικο νεροχύτη και η υγρασία

Ο Sullivan τονίζει ότι ο νεροχύτης είναι ένα από τα πιο βρώμικα σημεία της κουζίνας, γιατί συγκεντρώνει ωμές τροφές ή υπολείμματα από αποφάγια και, σε συνδυασμό με την υγρασία που υπάρχει εκεί, δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν τροφιμογενή μικρόβια. «Αν υπάρχουν ήδη επιβλαβή βακτήρια στον νεροχύτη σου, είναι πιθανό να βρουν τον δρόμο και για τα καθαρά πιάτα σου. Σκέψου το: Εσύ θα έκανες μπάνιο σε μια βρώμική μπανιέρα;»

Επιπλέον, προσθέτει ο ίδιος, το καθάρισμα και η απολύμανση του νεροχύτη είναι δύο διαφορετικά πράγματα: Είναι απαραίτητο να καθαρίζεται στο τέλος κάθε ημέρας με ζεστό νερό και σαπούνι, και να απολυμαίνεται σε εβδομαδιαία βάση με την χρήση ενός πιο ισχυρού απολυμαντικού, ειδικού για νεροχύτες.

6 λάθη στο καθάρισμα της κουζίνας σύμφωνα με τους μικροβιολόγους
iStock

Τέλος, για να εξασφαλίσεις ότι ο νεροχύτης είναι εντελώς καθαρός, χρειάζεται μετά το καθάρισμα να τον στεγνώνεις, γιατί τα βακτήρια ευδοκιμούν στην υγρασία. Ένα στεγνό πανάκι ή λίγο χαρτί κουζίνας στο τέλος του καθαρίσματος είναι ό,τι πρέπει.

3. Πότε άλλαξες τελευταία σφουγγαράκι κουζίνας;

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά τα μικρόβια συχνάζουν ακριβώς πάνω στο εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να τα απομακρύνουμε: το σφουγγαράκι της κουζίνας. Υπάρχει τρόπος να το απολυμαίνεις αποτελεσματικά, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν να το στραγγίζεις καλά όταν δεν χρησιμοποιείται και να μην το αφήνεις κοντά στα σημεία παρασκευής φαγητού. Επιπλέον, αν το χρησιμοποιείς καθημερινά, είναι καλό να το αντικαθιστάς κάθε δύο με τέσσερις εβδομάδες ή όποτε παρατηρείς τις ενδείξεις που θα διαβάσεις εδώ.

6 λάθη στο καθάρισμα της κουζίνας σύμφωνα με τους μικροβιολόγους
iStock

Τέλος, ο μικροβιολόγος Jason Tetro, συγγραφέας του βιβλίου «The Germ Code»  συμβουλεύει να μη χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγαράκι για όλες τις δουλειές, δηλαδή και πλύσιμο πιάτων και καθάρισμα πάγκων κουζίνας. Μάλιστα, προτείνει να έχεις τρία διαφορετικά σφουγγαράκια: Ένα για όταν θες να απομακρύνεις τα υπολείμματα φαγητού από τα πιάτα, ένα για το κανονικό πλύσιμο και ένα για τις επιφάνειες της κουζίνας – ή έστω δύο, ένα για τα πιάτα και ένα για τους πάγκους, τα οποία να μην μπερδεύονται μεταξύ τους.

4. Το καθάρισμα του ψυγείου

Στα απύθμενα βάθη του ψυγείου σου θα ανακαλύψεις κάποτε ξεχασμένα φρούτα και λαχανικά σε κατάσταση αποσύνθεσης, που θα βιαστείς, φυσικά, να πετάξεις στα σκουπίδια, ξεχνώντας ίσως όσα έχουν αφήσει πίσω τους: μούχλα και υγρά υπολείμματα που πολλές φορές ξεραίνονται αφήνοντας δύσκολους λεκέδες. Στην περίπτωση αυτή, λέει ο Sullivan, το απλό καθάρισμα με λίγο χαρτί δεν αρκεί.

6 λάθη στο καθάρισμα της κουζίνας σύμφωνα με τους μικροβιολόγους
iStock

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βγάλεις το ράφι από το ψυγείο και να το πλύνεις καλά με σφουγγάρι, νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Πριν το τοποθετήσεις ξανά στη θέση του, βεβαιώσου ότι το έχεις σκουπίσει καλά.

5. Μην ξεχνάς τις επιφάνειες και τα ξύλα κοπής

Οι ειδικοί τονίζουν τα σημαντικά σημεία της κουζίνας που πολλές φορές ξεχνάς να καθαρίσεις: Τα πόμολα από τα ντουλάπια, τις χειρολαβές των συσκευών, τους διακόπτες και όλα τα σημεία που ασυναίσθητα ακουμπάς με τα δάχτυλά σου όσο μαγειρεύεις. Αν έχεις πιάσει πριν ωμό κρέας, λαχανικά με φυτοφάρμακα ή άλλες βρωμιές, τότε τα σημεία αυτά χρειάζονται οπωσδήποτε απολύμανση.

6 λάθη στο καθάρισμα της κουζίνας σύμφωνα με τους μικροβιολόγους
iStock

Εξίσου αμελής μπορεί να είσαι και με τα ξύλα κοπής, τα οποία λόγω υλικού έχουν πορώδη επιφάνεια, με αποτέλεσμα να απορροφούν εύκολα υπολείμματα ωμών τροφών και μικρόβια. Σε παλαιότερα άρθρα έχουμε αναφέρει πώς να καθαρίζεις την επιφάνεια αυτή σωστά, πόσο συχνά να την αλλάζεις, αλλά και πώς να επιλέξεις τη σωστή επιφάνεια κοπής εξαρχής.

6. Ιδιαίτερη προσοχή στα σκουπίδια της κουζίνας

Το τελευταίο SOS των ειδικών αναφορικά με το καθάρισμα της κουζίνας έχει να κάνει με τον κάδο των σκουπιδιών, ο οποίος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για διάφορους λόγους:

  • Όταν πετάς εκεί χαλασμένο φαγητό, η σακούλα πρέπει να σφραγίζει και να βγαίνει εκτός σπιτιού το συντομότερο, γιατί –πέραν της δυσοσμίας– περιέχει μικρόβια που δεν θέλεις να μεταφερθούν αλλού.
  • Οι σακούλες αυτές δεν είναι πάντα ανθεκτικές και συχνά τρυπούν αφήνοντας υγρά να τρέξουν στο εσωτερικό του κάδου. Έτσι, συμβουλεύει ο Sullivan, «κάθε φορά που απομακρύνεις τη σακούλα από τον κάδο, επιθεώρησε το εσωτερικό και βεβαιώσου ότι είναι καθαρό. Αν δεν είναι, χρειάζεται να καθαρίσεις τον κάδο πολύ προσεκτικά και να τον αφήσεις να στεγνώσει πριν τον ξαναχρησιμοποιήσεις».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.