iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΟΠΗΣ

Η επιφάνεια κοπής είναι ένα από τα βασικά εργαλεία στην κουζίνα μας. Αν όμως δεν την καθαρίσουμε σωστά, μπορεί να αποτελέσει πηγή μικροβίων.

Η υγιεινή στην κουζίνα πρέπει να αποτελεί βασική μέριμνα για κάθε σπίτι. Είναι το δωμάτιο που χρειάζεται καθημερινή φροντίδα για να διατηρηθεί καθαρό, αφού το χρησιμοποιούμε αρκετά και πολλές φορές την ημέρα.

Τι να πρωτοκαθαρίσουμε, όμως; Την καφετιέρα, τον πάγκο της κουζίνας, τα πιάτα, το τραπέζι; Υπάρχουν ορισμένα μαγειρικά σκεύη που συγκεντρώνουν πολλά μικρόβια και συχνά δεν δίνουμε την δέουσα προσοχή στον καθαρισμό τους. Ένα από αυτά είναι και η επιφάνεια κοπής ή αλλιώς το αγαπημένο μέρος για την ανάπτυξη βακτηρίων!

Βασικός κανόνας για να διατηρήσουμε καθαρή την επιφάνεια κοπής είναι καταρχάς να την πλένουμε μετά από κάθε χρήση. Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη (πλαστική, ξύλινη ή μπαμπού) θα πρέπει να φροντίζουμε με διάφορους τρόπους να κρατάμε την επιφάνεια κοπής καθαρή και τα μικρόβια μακριά μας.

Πώς να καθαρίσουμε σωστά την επιφάνεια κοπής;

  • Για τις ξύλινες επιφάνειες κοπής, ο καθαρισμός απαιτεί καταρχάς πλύσιμο στο χέρι και όχι στο πλυντήριο πιάτων. Οι πλαστικές επιφάνειες κοπής μπορούν να μπουν στο πλυντήριο πιάτων αλλά και πάλι συνιστάται να πλένονται στο χέρι, καθώς αυτό μπορεί να παρατείνει τη «ζωή» τους.
  • Μετά από κάθε χρήση, μια επιφάνεια κοπής πρέπει να καθαρίζεται με ζεστό νερό, σαπούνι πιάτων και ένα μαλακό σφουγγάρι.

δίσκος κοπής
iStock

  • Εξίσου σημαντικό είναι να καθαρίζουμε και τυχόν ρωγμές στην επιφάνεια κοπής, καθώς εκεί μπορεί να κρύβονται υπολείμματα τροφίμων ή βακτήρια. Τρίβουμε αυτές τις περιοχές καλά ώστε να φύγουν όλα τα υπολείμματα.
  • Στεγνώνουμε αμέσως την επιφάνεια με μια καθαρή πετσέτα πιάτων. Ιδιαίτερα για τις ξύλινες επιφάνειες κοπής, το να τις αφήσουμε υγρές για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των ινών του ξύλου, με αποτέλεσμα η επιφάνειά τους να παραμορφωθεί ή να σπάσει.
  • Για βαθύ καθαρισμό της ξύλινης επιφάνειας κοπής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλάτι με λεμόνι. Ειδικότερα, πασπαλίζουμε την επιφάνεια κοπής με χοντρό αλάτι, κόβουμε στη μέση ένα λεμόνι και με αυτό τρίβουμε το αλάτι σε κάθε πλευρά της επιφάνειας. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, το αφήνουμε να δράσει για περίπου 5 λεπτά.
  • Για την απολύμανση μιας πλαστικής επιφάνειας κοπής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό αναμεμειγμένο με λευκό ξίδι. Όπως και με την ξύλινη επιφάνεια, τρίβουμε καλά ειδικά όπου υπάρχουν ρωγμές ή λεκέδες από τρόφιμα. Ξεπλένουμε με ζεστό νερό και στεγνώνουμε με καθαρή πετσέτα. Το ξίδι βοηθάει και στην εξουδετέρωση οσμών που μπορεί να έχει η επιφάνεια κοπής.

δίσκος κοπής
iStock

Τα πιο συνηθισμένα λάθη

  1. Πλένουμε μόνο την πλευρά της επιφάνειας που χρησιμοποιήσαμε. Ιδιαίτερα αν έχουμε κόψει κρέας, τα υγρά του μπορεί να έχουν τρέξει και να έχουν μολύνει και την άλλη πλευρά. Για αυτό είναι απαραίτητο να την πλένουμε και από τις δύο πλευρές.
  2. Αφήνουμε μια επιφάνεια κοπής να στεγνώσει σε οριζόντια θέση. Η επίπεδη τοποθέτηση μπορεί να παγιδεύσει και να εγκλωβίσει την υπερβολική υγρασία, η οποία συχνά οδηγεί στη δημιουργία βακτηρίων.
  3. Αφήνουμε λεκέδες επάνω στην επιφάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να τις καθαρίζουμε το συντομότερο δυνατό, γιατί με την πάροδο του χρόνου είναι ακόμα πιο δύσκολο να αφαιρεθούν.
  4. Χρησιμοποιούμε την ίδια επιφάνεια κοπής για κρέατα και λαχανικά. Τα ωμά κρέατα έχουν πολλά μικρόβια και θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά την επιφάνεια στην οποία τα κόβουμε αλλά και το μαχαίρι που χρησιμοποιούμε. Επιφάνειες κοπής σε διαφορετικά χρώματα θα σας βοηθήσουν να ξεχωρίζετε τη χρήση τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.