iStock

6 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΩ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Για να απολαύσω τις Γιορτές, δεν θεωρώ αναγκαίο να κάνω ό,τι προστάζει το εθιμοτυπικό και έχω καταλήξει τι πρέπει να αποφεύγω ώστε να μη μου γυρίζει το «πνεύμα των ημερών» μπούμερανγκ.

Το πώς θέλει να περνάει ο καθένας τις γιορτές, τι προτιμάει και τι αποφεύγει, είναι κάτι εντελώς προσωπικό που ενδέχεται να αλλάζει ανάλογα με τα βιώματα, τα χρόνια και τις περιστάσεις. Οι δικές μου γιορτές τα τελευταία χρόνια θέλω να είναι απλές και ουσιαστικές.

Αυτό για μένα σημαίνει χρόνος για να μιλήσω και να συνδεθώ με αγαπημένους μου, να κλείσω λίγες μέρες τον υπολογιστή μου και να αποσυνδεθώ από τη δουλειά μου, όσο κι αν την αγαπώ, να βρεθώ με ανθρώπους που εκτιμώ με τους οποίους «χανόμαστε» τις καθημερινές, να ξεκουραστώ, να δω μία παράσταση, να αλλάξω παραστάσεις, να βρεθώ στη φύση και να χαλαρώσω τουλάχιστον για μία μέρα χωρίς να έχω καμία έννοια.

Επειδή όμως όλα αυτά δύσκολα τα πετυχαίνω, έχω μάθει –αρκετές φορές με οδυνηρό τρόπο– να κάνω σημαντικές περικοπές στο εορταστικό κλίμα των ημερών, ώστε να περιφρουρήσω το slow living, που από τις αρχές κιόλας του Δεκεμβρίου βάλλεται από παντού.

Μερικές φορές μάλιστα, θυμάμαι εκείνα τα Χριστούγεννα με τα lockdown και τις κοινωνικές συναναστροφές της φούσκας μας, τότε που αναγκαστικά μείναμε στα πολύ βασικά, κοντινά και οικεία. Δεν ήταν φυσικά ό,τι καλύτερο, ήταν όμως πιο ήρεμα, χωρίς το τρέχω-και-δεν-προλαβαίνω αίσθημα που προσωπικά με καταβάλλει απείρως.

Να λοιπόν τι αποφεύγω για να κάνω πιο απλά, ήρεμα και κοντά στο slow living πνεύμα Χριστούγεννα.

1. Αποφεύγω τους πολυσύχναστους δρόμους

Από τις αρχές του Δεκεμβρίου κιόλας προσπαθώ να περιορίσω τις μετακινήσεις μου προς τα βόρεια προάστια. Μένω στα νότια και ξέρω πως ορισμένοι δρόμοι μπλοκάρουν τόσο που μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ο διπλάσιος χρόνος για να διανύσω μια απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνω χρόνο και εκνευρισμό. Ομοίως αποφεύγω και τα οδικά ταξίδια τις ημέρες της μαζικής αναχώρησης και επιστροφής.

2. Αποφεύγω τα πολύωρα ψώνια τις ημέρες που γίνεται χαμός

Δεν πηγαίνω σούπερ μάρκετ παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (εκτός κι αν έχω ξεχάσει κάτι σημαντικό), αποφεύγω την κεντρική αγορά, τα μεγάλα mall τις Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα και τις ώρες αιχμής.

Προσπαθώ να ψωνίζω λίγα-λίγα τα δώρα μου, να τα γκρουπάρω από πριν και να πηγαίνω στα μαγαζιά πολύ πρωί ή τις μεσημεριανές ώρες, στοχευμένα, ή να ψωνίζω online. Αυτό βέβαια θέλει έναν προγραμματισμό τουλάχιστον 15 μέρες πριν, που δεν πετυχαίνει πάντα. Τότε, αφήνω μερικά δώρα για μετά τα Χριστούγεννα.

6 πράγματα που αποφεύγω τα Χριστούγεννα για να χαρώ τις γιορτές
iStock

3. Όχι στο πακετάρισμα και τα μικροδώρα

Τις περισσότερες φορές αποφεύγω την ουρά για το πακετάρισμα, περιορίζοντας και τη σπατάλη των σχετικών υλικών. Φτιάχνω δικές μου συσκευασίες από διάφορα υλικά που ανακυκλώνω ή αυτοσχέδιες κάρτες.

Τέλος, περιορίζω σημαντικά και τα μικρά δώρα, που θεωρώ σπατάλη χρόνου και χρημάτων. Αν είμαι καλεσμένη κάπου, παίρνω ένα γλυκό ή ένα κρασί. Διαφορετικά, επιλέγω κάτι πιο προσωπικό για τους αγαπημένους μου.

4. Αποφεύγω τις εκδρομές πριν από την Πρωτοχρονιά

Δύσκολο να βρεις κατάλυμα, δύσκολο να μετακινηθείς, ακριβά τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία, συν την τρομακτική κίνηση στους δρόμους. Και το πιο σημαντικό; Αν πρέπει να φύγω για τα Χριστούγεννα, νιώθω ότι φεύγω με την ψυχή στο στόμα. Δεν μπορώ να ευχαριστηθώ έτσι το οποιοδήποτε ταξίδι, οπότε προτιμώ να το αφήνω για τις ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Είναι μάλιστα πολύ ωραία –και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα– να ταξιδεύεις ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

5. Μακριά από πολύ Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις/happenings/events

Μεγάλα θέατρα με χριστουγεννιάτικες παραστάσεις, θεματικά πάρκα, πάρτι και διάφορα άλλα παρεμφερή αποκλείονται. Αν είναι κάτι που θέλω πολύ να παρακολουθήσω είτε εγώ είτε κάποιος αγαπημένος μου, ή αν πρέπει να παρευρεθώ κάπου, θα είναι μόνο ένα event και θα προσπαθήσω να επιλέξω προσεκτικά τη μέρα και την ώρα, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Το FOMO ευτυχώς το έχω αφήσει πίσω μου, τότε που πήγαινα σε όλα αυτά και τελικά δεν ευχαριστιόμουν τίποτε...

6. Όχι πολλά γλυκά/φαγητά

Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ένα είναι σίγουρο (εφόσον είσαι καλά): Θα φας. Και θα φας πολύ. Όσο κι αν προσπαθείς να συγκρατηθείς, τα γλυκά και τα φαγητά θα εμφανίζονται μπροστά σου ως διά μαγείας. Δεν θα σου λείψουν.

Κάνω λοιπόν τα απολύτως απαραίτητα 3 χριστουγεννιάτικα γλυκά χωρίς ζάχαρη και προγραμματίζω σε συνεννόηση με τους δικούς μου το φαγητό των ημερών. Δεν έχει νόημα να φτιάχνουμε όλοι γαλοπούλα και μετά να ανταλλάσσουμε σε τάπερ το ίδιο φαγητό σε πολλές παραλλαγές.

Έτσι, περιορίζω τις ώρες που περνάω στην κουζίνα και μπορώ να πάω ένα σινεμά, μία βόλτα στη φύση ή να δω μία ταινία. Το να μην το παρακάνω με το φαγητό είναι ένα ακόμη πράγμα που προσέχω, αν και πλέον με καθοδηγεί το σώμα μου, που φροντίζει να μου στέλνει σήματα κορεσμού εγκαίρως. Αν νιώθεις ότι δεν τα καταφέρνεις, υπάρχουν μερικές πολύ απλές οδηγίες τόσο για να μην το παρακάνεις στο εορταστικό τραπέζι όσο και για να ενισχύσεις τη φυσική αποτοξίνωση που ο οργανισμός σου θα κάνει μόνος του.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.