iStock

6 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ ΣΟΥ

Μια τακτοποιημένη ντουλάπα θα κάνει την καθημερινότητά σου πολύ πιο εύκολη. Το ξεκαθάρισμα είναι πρώτο βήμα για να το πετύχεις κι εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε.

Σίγουρα στην ντουλάπα σου υπάρχουν ρούχα και αντικείμενα που έχεις κρατήσει σε περίπτωση που κάποια μέρα χρειαστούν. Μήπως, όμως, απλώς πιάνουν πολύτιμο χώρο; Ιδιαίτερα αν το σπίτι σου είναι μικρό ή δεν διαθέτει αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους.

Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αποκτήσεις μια τακτοποιημένη ντουλάπα, να κρατήσεις ό,τι πραγματικά χρειάζεσαι και να απελευθερώσεις χώρο για όσα αγαπάς και όντως χρησιμοποιείς.

Τα 6 «όχι» σε μια τακτοποιημένη ντουλάπα

1. Ρούχα που δεν σου κάνουν πια

Μήπως έχεις κρατήσει ρούχα που δεν σου κάνουν πια, με την ελπίδα ότι μια μέρα θα χάσεις τα κιλά του lockdown και θα τα φορέσεις ξανά; Πολλοί από εμάς ακόμα προσπαθούμε να χάσουμε αυτά που πήραμε στο Πανεπιστήμιο. Επίσης, αν καταφέρεις και τα χάσεις, θες όντως να φορέσεις ξανά τα συγκεκριμένα ρούχα; Η απάντηση που θα δώσεις στην ερώτηση αυτή θα σε βοηθήσει να αποχωριστείς αρκετά παλιά κομμάτια.

Επομένως, ότι δεν σου κάνει ή δεν θα φορέσεις ξανά από εδώ και πέρα δώρισε τα ή πούλησε τα. Αν υπάρχει κάποιο ρούχο που ναι μεν δεν φοράς, αλλά αγαπάς πολύ, π.χ. γιατί είναι κομμάτι συλλεκτικό, μπορείς να το μετατρέψεις σε έργο τέχνης αντί να το κρύβεις στην ντουλάπα σου.

6 πράγματα που πρέπει να βγάλεις από τη ντουλάπα σου
iStock

2. Εφάρμοσε την αρχή του Pareto για μια τακτοποιημένη ντουλάπα

Σύμφωνα με την αρχή του Pareto, το 80% των συνεπειών που βιώνουμε οφείλεται στο 20% των πράξεών μας. Αν μεταφέρουμε την αρχή αυτή στην ντουλάπα μας, τότε φοράς το 20% των ρούχων σου το 80% του χρόνου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αγοράζεις ρούχα που δεν φοράς, συμβάλλοντας έτσι στην τεράστια σπατάλη πόρων για την οποία ευθύνεται η βιομηχανία μόδας. Αν, λοιπόν, δεν έχεις χρησιμοποιήσει κάτι τα τελευταία δύο χρόνια, ήρθε η ώρα να του πεις «αντίο». Μπορεί να είναι αξεσουάρ που δεν ταιριάζουν πλέον στον τρόπο ζωής σου ή ρούχα που δεν ταιριάζουν στο κλίμα του τόπου κατοικίας σου.

3. Έχεις το ίδιο ρούχο πολλές φορές

Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με το να έχεις το αγαπημένο σου t-shirt σε τρία διαφορετικά χρώματα. Όμως, πόσα μαύρα πουκάμισα χρειάζεσαι; Πόσα χακί κοτλέ σακάκια; Πόσο συχνά τα φοράς; Αν έχεις πολλές φορές το ίδιο ρούχο ή ρούχα που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, μήπως ορισμένα από αυτά να τα προσφέρεις σε κάποια οργάνωση ή σε έναν φίλο που θα τα αξιοποιήσει;

6 πράγματα που πρέπει να βγάλεις από τη ντουλάπα σου
iStock

4. Κομμάτια που όλο λες ότι θα πουλήσεις

Όλο και κάποιο ακριβό φόρεμα ή σακάκι θα υπάρχει ξεχασμένο στην ντουλάπα σου, που δεν λες να αποχωριστείς, γιατί σου κόστισε κατιτίς παραπάνω. Σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να το πουλήσεις στο διαδίκτυο, αλλά πόσο πιθανό είναι να τραβήξεις φωτογραφίες, να τις καταχωρήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες, να οργανώσεις την αποστολή; Αν ήδη η διαδικασία σε έχει κουράσει, δώρισέ τα σε μια φιλανθρωπική οργάνωση.

5. Ρούχα με φθορές

Αν έχεις ρούχα με μικρές φθορές, όπως μικρά σκισίματα, κουμπιά που λείπουν ή χαλασμένα φερμουάρ, καλύτερα να τα επιδιορθώσεις αντί να τα πετάξεις. Πάντως, μην τα στοιβάζεις στο πίσω μέρος της ντουλάπας. Εάν, τώρα, έχεις ρούχα κατεστραμμένα μπορείς πάντα να τα χρησιμοποιήσεις ως πανιά καθαρισμού ή ως κουβερτάκια για το κατοικίδιό σου.

6 πράγματα που πρέπει να βγάλεις από τη ντουλάπα σου
iStock

6. Η τακτοποιημένη ντουλάπα δεν θέλει πλαστικό

Απόφυγε τις πλαστικές κρεμάστρες. Κατ' αρχάς, είναι πλαστικές. Στο θέμα αυτό δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Επίσης, συνήθως υστερούν αισθητικά και φαίνονται φτηνές. Τέλος, δεν κρατούν καλά το βάρος των ρούχων. Ορίστε τρεις λόγοι να μην τις επιλέξεις ποτέ ξανά. Στην αγορά θα βρεις πολύ ωραίες ξύλινες κρεμάστρες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.